Onderzoek wijst uit papieren boeken zijn beter dan ebooks

Sinds een paar jaar bestaan er ebooks. Deze digitale boeken zijn heel handig voor op vakantie en in de trein, maar veel lezers blijven bij papieren boeken. Nu blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stavanger dat dit een hele slimme keuze is, het lezen van papieren boeken is namelijk beter voor je dan het lezen van ebooks.

Het onderzoek uit de handen van onderzoekster Anne Mangen aan de Universiteit van Stavanger in Noorwegen bewijst dat het lezen van papieren boeken beter is voor je hersenen dan ebooks. Ze deed samen met de universiteit onderzoek naar de impact van digitalisering, hier kwamen ook ereaders aan bod. Ze onderzochten bij lezers de verschillen tussen ebooks en gewone boeken. Zo herinneren lezers van een ereader minder van het verhaal dan lezers van een echt boek. Dit komt omdat je hersenen hebben geleerd dingen bij elkaar op te slaan. Wanneer je een boek vasthoudt en bladzijdes omslaat, registreren je hersenen dat je deze informatie moeten opslaan. Dit seintje krijgen je hersenen nog niet bij het lezen vanaf een scherm.

Daarnaast zouden we langzamer moeten lezen en de informatie meer tot ons moeten nemen. Dit doen we eerder bij fysieke boeken, dan bij ebooks. Bij een beeldscherm scannen we sneller de tekst, dan dat we het daadwerkelijk lezen. Voor een boek dat we in onze handen kunnen houden nemen we vaak meer de tijd en focussen we ons ook meer.

We kennen de uitspraak allemaal, je kan beter een halfuur voordat je naar bed gaat een boek lezen dan televisiekijken. Dit zou zijn omdat je daardoor beter kan slapen. Maar hoe zit dat dan met een ebook? Dan kijk je immers ook naar een beeldscherm. Wanneer je gaat lezen voordat je naar bed gaat, geeft dat je lichaam een signaal dat je wilt gaan slapen. Hier staan je hersenen op ingestelt. Je bent de hele dag in de weer met beeldschermen, dus het is niet bewezen dat een e-reader datzelfde signaal afgeeft.

Naast dit alles blijven e-readers natuurlijk wel heel handig als je wel veel wilt lezen, maar weinig spullen mee kan nemen. Dan slaap je maar wat minder, het geeft je wel meer leestijd!

Lees jij weleens ebooks?

Bron: theguardian.com, mic.com, Universiteit van Stavanger

Lees ook: De mooiste tweedehands boekenwinkels in Europa

 

Nieuwste artikelen

  • Een lang bewaard geheim - Maria Nicolai

  • Meisje zonder hoop - Michael Robotham

  • Waar de wind de aarde raakt - Ilaria Tuti

  • Grimwoud: Het bont vliegt in het rond - Nadia Shireen

  • De ogen van Osiris - Oliver Potzsch

Gerelateerde artikelen

  • Speciaal voor Valentijnsdag: Valentijn Blues

  • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

  • Shoptip: 10x coole e-reader covers

  • GEZOCHT: leuke en inspirerende boekenkasten voor de rubriek Mijn boekenkast

  • Bestel Glazuur met €5,00 korting bij eBook.nl

Zoek in artikelen