100 dingen die je nog niet wist over Harry Potter

We kennen ze allemaal, de Harry Potter films en boeken. Een magische wereld waar we maar geen genoeg van kunnen krijgen. We hebben dan ook het gevoel dat we er alles al over weten, maar is dat ook wel echt zo? Schrijfster J.K Rowling en de acteurs maakte een hoop bekent dat we nog niet wisten. En ook al weten we niet of alles waar is, het blijft leuk om te lezen. Zeker alle uitspraken van Rowling en de rare gebeurtenissen op de set. Nu weet je als grote fan er vast al een aantal. Maar ken je ze allemaal?

1. In de Spaanse vertaling van de Harry Potter boeken is Marcel's pad een schildpad.

2. Dumbledore (Perkamentus) is een oud Engels woord voor ‘bumblebee’. Rowling gaf hem deze naam, omdat ze voor zich zag hoe hij tegen zichzelf zoemt als hij alleen is.

3. Drakenbloed is een effectief schoonmaakmiddel voor je oven.

4. Daniel Radcliffe sprak de stem in van Edward Cullen, in de Twilight parodie van The Simpsons.

5. Vol de Mort betekent vlucht van dood in het Frans.

6. De actrice die Jammerende Jenny speelde was toen 38 jaar oud. Hiermee was ze de oudste actrice die een Zweinstein student speelde.

Bron: Warner Home

7. De chauffeur en conducteur van de Collectebus, Ernie en Stanley, zijn vernoemd naar Rowling’s grootvaders.

8. J.K. Rowling was de eerste schijfster die een miljardair werd met haar boeken.

9. De Wemel tweeling heeft in het echt geen rood haar, maar bruin.

10. Er maakten zoveel fans foto’s op perron 9 en 10 van station King's Cross in Londen, dat ze een bordje Platform 9 ¾ hebben opgehangen.

11. Rowling heeft ooit verteld dat ze bij een online Sorting Hat quiz werd ingedeeld bij Huffelpuf.

12. Het Zweinstein motto is 'Draco domiens nunquan titllandus' wat in het Latijns 'kietel nooit een slapende draak' betekent. 

13. Tijdens het filmen van The Chamber of Secrets brak er haarluis uit onder de jonge castleden.

14. 'Avada Kevadra' stamt in het Aramaic af van de zin 'Abhadda kedhabhra', dat 'verdwijn als deze wereld' betekent.

15. Veel recepten in de films werden traditioneel geserveerd op feesten van Helga Huffelpuf.

16. De cast werd verteld dat het snoep op de set een laklaagje had, dit was eigenlijk niet waar, maar het zorgde ervoor dat er geen snoep verdween tussen de opnames.

17. Het koste het special effects team zes maanden om de Dementors te creëren.

 

Bron: Warner Home

18. Harry Potter en Lord Voldemort zijn verre, verre familieleden van elkaar, door de band met Ignotus Peverell en Salazar Zwadderich.

19. Fred en George zijn geboren op 1 april.

20. Rupert Grint heeft een eigen ijsjestruck, maar hij mag legaal geen ijsverkopen, omdat hij geen zin heeft in het papierwerk.

21. J.K. Rowling zegt dat geen één van haar karakters perfect is.

22. Schrijfster J.K. Rowling heeft eigenlijk geen tweede naam. Ze gebruikte Kathleen, de naam van haar grootmoeder, omdat haar uitgever dacht dat 'J.K.' meer mannelijke lezers zou aanspreken. Dit met de angst dat ze geen boek over een jongen, geschreven door een vrouw zouden willen lezen.

23. Robbie Coltrane (Hagrid) heeft in de filmjaren meerdere dingen gevangen met zijn baard, zoals een ventilator en een vleermuis.

24. Daniel Radcliffe gebruikte in alle films in totaal wel 160 brillen.

Bron: Warner Home

25. Het eerste Harry Potter boek kwam uit in 1998, dit was hetzelfde jaar als dat de Strijd om Zweinstein plaatsvindt. Dit kan wijzen op de zin uit de laatste film 'I open at the close'.

26. Richard Harris stemde alleen in om de rol van Perkamentus te spelen, nadat zijn kleindochter dreigde nooit meer met hem te praten.

27. In een Griekse Mythologie kreeg een ziener genaamd Cassandra, haar krachten van de God Apollo, die verliefd op haar was. Toen hij erachter kwam dat zij niet van hem hield vervloekte hij haar. Door de vloek zou niemand ooit nog een van haar voorspellingen geloven. Dit zou de overgrootmoeder van Sybilla Zwamdrift zijn.

28. In de eerste Zwerkbal wedstrijden gebruikten ze een dikke vogel die ze een Snidget noemde. Nadat sommige tovenaars dit te wreed vonden vonden, vonden ze de gouden snitch uit.

29. Kenneth Branagh, die Lockhart speelde in The Chamber of Secrets, is eigenlijk regisseur. Zo heeft de films Thor en Cinderella op zijn naam staan.

30. Professor Krinkel gaf voor hij Verweer tegen Zwarte Kunsten ging geven, les in Dreuzelkunde.

31. Jude Law was te jong om Lockhart te spelen.

32. Foppe de Klopgeest kwam voor in alle boeken, maar zat in geen één film.

33. Later krijgen Harry en zijn vrienden eigen chocolade kikker plaatjes, Ron noemt dit zijn grootste overwinning.

34. Hermelien en Ron gingen opzoek naar Hermelien’s ouders en gaven hun alle herinneringen terug. Het eerste wat Ron ze vroeg was of hij met Hermelien mocht trouwen.

Bron: Warner Home

35. J.K Rowling vertelde dat Voldemort's boeman eruit zou zien als zijn eigen lijk. Dit omdat dood zijn grootste angst was.

36. De Griffel’s en Potter’s zouden origineel gezien buren zijn in Goderics Eind.

37. De 11-jarige Evanna Lynch streed met anorexia. Ze mocht het ziekenhuis uit om haar Harry Potter boek te laten ondertekenen. Rowling vertelde haar dat als ze haar strijd met anorexia kon overwinnen, ze Luna mocht spelen in de films.

38. Rowing gaf toe dat ze bijna een epiloog schreef met Dirk op perron 9 ¾ , maar besloot dat dit niet kon omdat magisch gen niet in combinatie kan met dat van Herman.

39. Matthew Lewis en Evanna Lynch rolde bagels over de set terwijl ze aan het filmen waren. De filmmakers kwamen er pas achter tijden het monteren.

40. De onderwater set die werd gebruikt in de film De Vuurbreker, was de grootste ooit. Hij hield wel 50.000 liter water vast.

41. J.K. Rowling’s uitgever wilde trollscène er eigenlijk uitschrijven. Rowling ging hier tegenin, omdat ze vond dat dit het begin was van de vriendschap van het trio.

42. De eerste en laatste woorden van Dobby waren 'Harry Potter'.

Bron: Warner Home

43. Daniel Radcliffe gaf toe dat hij met de vele ontbijtscènes ziek werd van het eten van bacon. Wanneer de camera een andere kant op stond, gaf hij het snel aan iemand anders.

44. Rowling moest van Zweinstein wel een kostschool maken, omdat veel belangrijke dingen ’s nachts gebeurden.

45. De Griffoendor geest, haast onthoofde Nick, werd onthoofd omdat hij een vrouw een slagtand gaf.

46. Werktitels voor het laatse boek waren Harry Potter en de Peverell queeste en Harry Potter en de Zegevlier.

47. De eerste vijf jaar spendeerde J.K. Rowling aan wat karakters wel en niet konden doen.

48. Voldemort is bang voor de dood, omdat hij vind dat het een beschaamende mensenlijke emotie is.

49. Een 19-jarige J.K. Rowling ontmoette een motorrijder in een Engelse pub. Hij zag er wild en gevaarlijk uit, maar ze praatte met elkaar over hoe slecht de petunia’s waren dat jaar. Dit was haar inspiratie voor Hagrid.

50. Sommige portetten in Zweinstein zijn schilderijen van echte kunstenaars.

51. Rowling vertelt dat ze Snape niet ziet als een held, maar ze wilde dat Harry en Snape elkaar zouden vergeven.

Bron: Warner Home

52. Toen er aan Rowling werd gevraagd aan wie van zijn kinderen Harry de Sluipwegwijzer zou geven, zei ze waarschijnlijk niemand. Maar ze denkt wel dat James hem steelt uit zijn vaders bureau.

53. De symbolen onder Sirius Wanted poster beteken 'more or less human'.

54. Rupert vertelde dat als hij geen acteur was geworden, hij een tekenaar wilde zijn.

55. Tijdens het filmen van de scène waar Harry en Hermelien zoenen, werd Rupert Grint van de set afgestuurd omdat hij te hard lachte.

56. Perkamentus zag hetzelfde als Harry in de Spiegel van Neregeb, Harry met zijn familie herenigd.

Bron: Warner Home

57. Tijdens het filmen van de Steen der Wijzen veranderde Daniel Radcliffe de telefoon van Robbie Coltrane (Hagrid) naar Turks. Hij moest zijn haarontwerper bellen om het terug te veranderen.

58. Er zijn tien verschillende soorten draken.

59. Er zijn wel 14 Ford Aglias verwoest om de scène van Harry en Ron bij de beukwilg te filmen.

60. Oliver Phelps kon het maar aan om vijf opnames te maken van Fred’s dood scène. Het idee dat zijn broer daar dood op de grond lag was te zwaar voor hem.

Bron: Warner Home

61. In een interview werd Emma Watson ook wel 'one-take Emma' genoemd, Dan heette 'Do-it-again Dan' en Rupert was 'Re-do Rupert'.

62. Molly's meisjesnaam Prewett, komt van Rowlings grootmoeder.

63. George trouwt met Angelina Johnson. Ze krijgen twee kinderen, Fred en Roxanne.

64. Matthew Lewis volgde enkele zwaard vecht lessen voor zijn scène in de laatste film.

65. Als Emma Watson voor een uur Harry’s ontzichtbaarheidsmantel kon gebruiken zou ze de koningin bespioneren.

66. Demelza Robins, de jager van Griffoendor in De Halfbloed Prins, is vernoemd naar Daniel Radcliffe’s favoriete goede doel. Dit is de Demelza House kinderhospice voor terminale kinderen.

67. J.K. Rowling dacht al dat Emma perfect was voor de rol na het eerste telefoongesprek.

68. Daniel Radcliffe vertelde dat Micheal Gambon (Perkamentus) de meest onprofessionele acteur was die hij ooit was tegengekomen. Dit bedoelde hij niet slecht, maar ging over de constante slechte grappen die hij maakte.

69. Matthew Lewis droeg in de films een dik maak pak en een neppe tand. Hij vond het niet erg, tot hij 15 was en de meisjes op de set opmerkte.

Bron: Warner Home

70. De Orde van de Feniks is het dikste boek, maar de een na kortste film.

71. In de aftiteling van de film Harry Potter en de Vuurbeker staat dat er geen draken hebben geleden bij het maken van de film.

72. Hagrid kocht zijn hond Fluffy van een Griek in de kroeg. Oorspronkelijk komt dit magische schepsel voor in de Griekse mythologie als Cerberus.

73. In de meeste films heeft Harry’s bril geen glazen, maar droeg Radcliffe alleen het frame.

74. Voor de laatste film werd de Grote Zaal wel drie keer verwoest en opnieuw opgebouwd.

75. Tijdens het filmen van Harry Potter en de Gevangene van Azkaban werden Tom Felton’s (Draco) zakken van zijn kostuum dichtgenaaid. Dit omdat hij steeds eten de set op probeerde te smokkelen.

76. Rowling gaf toe dat Perkamentus homo was en vroeger verliefd was op zijn vriend Gellert Grindelwald.

78. Rupert Grint heeft een enorme aanstekelijke lach en dit zorgde er vaak voor dat de hele set in een deuk lag.

79. Schrijfster Rowling vertelde dat ze veel te snel begon met het schrijven van het boek Harry Potter en de Vuurbeker. Hierdoor kreeg ze een gat in het einde en moest ze het herschrijven. Dit zou verklaren waarom het boek zo lang is.

80. Er zijn 700 manieren om vals te spelen bij Zwerkbal, dit gebeurde allemaal bij de wereldkampioenschappen in 1473.

81. J.K. Rowlings favoriete hoofdstuk is De Spiegel van Nergeb uit het eerste boek.

82. Ron’s karakter schold in de eerste versie van het boek een hoop. Dit liet haar uitgever niet toe, omdat het boek dan niet meer geschikt zou zijn voor jonge lezers.

Bron: Warner Home

83. Rowling had een lerares die probeerde haar minder fantasieverhalen te laten schijven, ze vond dat ze zich meer moest richten op echte verhalen. Dit advies volgde ze niet op.

84. J.K. Rowling heeft verteld dat haar Patronus een otter zou zijn, dezelfde als die van Hermelien.

85. Toen Fred en George Krinkel bekogelde met sneeuwballen in het eerste deel, raakte ze onbewust steeds Voldemort in zijn gezicht.

86. 17000 verschillende dozen werden gemaakt voor Olivanders Toverstokken winkel.

87. Belinda Broom wordt gespeeld door een zwarte actrice tot ze in de vijfde film opeens blank is.

88. Remus Lupin kan je omdraaien tot 'Primus Lune' wat ook wel 'Volle maan' betekent.

89. Ongeveer 1000 studenten gaan elk jaar naar Zweinstein.

90. Expecto Patronum betekent als je het vertaald 'ik wacht op een beschermer'.

91. Professor Anderling staat op de Zwerkbal trofeeën in de eerste film, dit kan haar enthousiasme voor de sport verklaren.

Bron: Warner Home

92. Drie verschillende uilen speelde Hedwig; Ook, Gizmo en Sprout.

93. J.K. Rowling houdt niet van sport. Daarom bedacht ze Zwerkbal, een sport die ze leuk zou vinden om naar te kijken en zelfs te spelen.

94. Rupert werd op zijn school niet anders behandeld, omdat hij in de Harry Potter films speelde. Toen hij terugkwam na het schieten van De Gevangene van Azkaban moest hij zelfs nablijven om al zijn werk in te halen.

95. J.K. Rowling vertelde ooit dat Hermelien bijna een genie is.

96. De naam Harry Potter komt 18956 keer voor in de hele boekenserie.

97. Harry is geboren 31 juli, dit is ook Rowling’s verjaardag.

98. Rupert Grint eerste zin op zijn auditie was: 'Hello, my name is Rupert Grint, I hope you don’t think I stink'.

99. Tom Felton deed auditie voor de rollen van Harry en Ron, maar kreeg uiteindelijk die van Draco.

100. De minst succesvolle Harry Potter film, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, bracht 90 miljoen dollar meer op dan Twilight .

Wat wist jij nog niet?

Bron: buzzfeed.com, Warner Bros, Instagram, giphy.com

Lees ook: 22 nieuwe Behind-The-Scenes foto's van Harry Potter

Nieuwste artikelen

  • Zij die achterbleef – Jean Kwok

  • Professor Prank - Jozua Douglas

  • De scheepsdochter - Anne Jacobs

  • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

  • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • 30 cadeaus voor Harry Potter fans

  • 18 x de leukste filmseries

Zoek in artikelen