10 manieren waarop boeken lezen je persoonlijke relaties verbetert

Wij boekenliefhebbers weten natuurlijk al lang dat lezen goed voor je is. Zo vermindert lezen stress en kan het zelfs een therapeutische werking hebben. Maar bovenal vinden wij lezen nou eenmaal heel leuk en ontspannend. Nu is gebleken dat het lezen van boeken ook nog eens goed blijkt te zijn voor je persoonlijke relaties. Het verbeterdt niet alleen je relaties op liefdesgebied, maar ook je relaties met vrienden en familie. In dit artikel lees je op welke 10 manieren boeken lezen je relaties kunnen verbeteren. Deze zijn gebaseerd op verschillende studies van onder andere the University of Sussex, University of California en University of Buffalo. Het is dus echt wetenschappelijk bewezen dat lezen goed voor je is!

1. Fictie zorgt voor meer empathie

Een studie van de University of Buffalo heeft bewezen dat het lezen van fictie het empathie vermogen van mensen verbeterd. Het blijkt dat hoe meer tijd je besteedt aan het verplaatsen van jezelf in fictionele karakters, hoe beter je wordt in het begrijpen van de mensen om je heen.

2. Het lezen van boeken maakt je minder chagrijnig

Lezen zorgt ervoor dat je minder stress ervaart, waardoor je relaxter en minder chagrijnig bent. Als je minder stress ervaart ben je waarschijnlijk ook een betere vriend, partner of familielid. Als je minder chagrijnig bent, zal je ook minder snel een ruzie uitlokken. Mocht je nog een excuus nodig hebben om te willen lezen, dan kunnen wij deze zeker aanraden.

3. Je wordt een betere schrijver

Hoe meer je leest hoe groter je vocabulaire wordt. Ook verbetert het je grammatica en word je over het algemeen een betere schrijver als je veel leest. Misschien denk je, wat heeft dit te maken met relaties? Maar tegenwoordig bestaan zoveel van onze relaties uit het geschreven woord. Hoe meer je leest, hoe beter je wordt in schrijven en hoe beter je dus wordt in mailen, appen, sms’en en het schrijven van bijvoorbeeld Facebookberichten.

4. Lezen is sexy

Ja je hoort het goed! Je wordt sexyer gevonden door een potentiële partner als je met je neus in de boeken zit. Alleen al jezelf omschrijven als lezer op datingapps zorgt voor meer aandacht. Doordat je leest zie je er slimmer uit. Wij laten ons dit geen twee keer zeggen en nemen nu altijd voor de zekerheid een boek mee (je weet maar nooit wanneer je iemand tegenkomt).

5. Je leert van de relaties van de karakters

Door boeken te lezen leer je wat je wel of niet zou moeten doen in een relatie. Deze kennis kan je gebruiken in je eigen leven. We raden je wel aan om de driehoeksverhoudingen die we veel voorkomt in YA boeken te vermijden.

6. Je begrijpt in een gesprek altijd waar het over gaat

Het is bewezen dat je van lezen slimmer wordt. Hoe meer je leest, hoe meer je leert en hoe beter je een gesprek met mensen kan aangaan. Je begrijpt referenties beter en je voelt je veel comfortabeler bij verschillende onderwerpen. Plus als je meer vrienden hebt die lezen, krijg je ook meer aanbevelingen voor boeken! Een echte win-win situatie.

7. Lezen zorgt ervoor dat je niet altijd met mensen hoeft te praten

Door te lezen kan je het praten over koetjes en kalfjes vermijden. Zo hoef je niet over het weer te praten als je met je neus in de boeken zit. Ook kan je aan je date vragen welke  boeken hij goed vindt. Als hij of zij nog nooit een boek heeft aangeraakt kan je misschien beter twee keer nadenken voor je met diegene op date gaat. Want als je van lezen houdt, is het natuurlijk wel het leukst dat degene met wie je date daar ook van houdt.

8. Lezen geeft je perspectief

Als je bijvoorbeeld door een break-up gaat, of als je ruzie hebt met je beste vriend(in) kan het lezen van boeken je helpen om de dingen wat in perspectief te zien. Het kan soms moeilijk zijn om je eigen emoties te evalueren en begrijpen. Door het lezen van de problemen die de verschillende karakters in een boek doormaken, kan dat je helpen om je eigen gevoelens te identificeren.

9. Je onthoudt meer verjaardagen

Voortaan hoef je je Facebook niet meer bij te houden om te zorgen dat je geen verjaardagen meer vergeet. Door te lezen train je je hersenen om meer dingen te onthouden, wat altijd van pas kan komen in je persoonlijke relaties. Door het vergeten van bijvoorbeeld een verjaardag van een goede vriend of vriendin kan dat een deuk in jullie relatie opleveren. Het lezen van boeken voorkomt dit soort ongemakkelijke situaties.

10. Boeken zijn een goede manier om nieuwe connecties te maken

Als je samen dezelfde boeken hebt gelezen dan zorgt dat voor een diepere connectie. Boeken kunnen ook helpen om een gesprek op gang te brengen en daarnaast is het heerlijk om samen met je vriend of vriendin met een boek op de bank te kruipen.

Wij weten in ieder geval wat wij gaan doen vandaag!

Wat vond jij het opvallendst uit dit rijtje?

Bron: Bustle.com, Giphy

Lees ook: 12 x fantasie boeken met magisch sterke hoofdpersonen

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen