De 10 beste Game of Thrones fantheorieën

Al sinds het eerste boek in de serie van A song of Ice and Fire verscheen, de boeken waar Game of Thrones op gebaseerd is, ontstonden er al verschillende fantheorieën. Nadat de serie een enorm succes bleek te zijn raakten de fans helemaal niet meer uitgepraat! Jarenlang was de R+L = J theorie een van de grootste fantheorieën die op het internet rondcirkelden. Je kent deze waarschijnlijk wel, dit was namelijk de theorie dat Jon Snow niet de bastaard is van Ned Stark, maar eigenlijk de zoon van Lyanna Stark en Rhaegar Targaryen. En zo zijn er nog veel meer theorieën die rondcirkelen op het internet en we moeten zeggen, sommigen van deze zijn heel aannemelijk! Wij hebben daarom de 10 beste Game of Thrones fantheorieën voor jullie op een rij gezet. Let op! dit artikel kan spoilers bevatten als je seizoen 6 en 7 van Game of Thrones nog niet gezien hebt.

1. Tyrion is eigenlijk een Targaryen

Bron: HBO

De theorie dat Tyrion eigenlijk een Targaryen is, is al langere tijd populair onder de fans van Game of Thrones. Volgens de theorie is Tyrion eigenlijk de zoon van Joanna Lannister en Aerys II, ook wel bekend als de Mad King. Herinner je je nog in de tweede aflevering van seizoen 6 dat Tyrion naar de catacomben afdaalt om de draken te bevrijden van hun kettingen? Het viel veel fans op dat de draken hem niks deden. Normaal zouden de draken van Daenerys eventuele bezoekers al lang hebben geroosterd. Was het toeval dat de draken Tyrion niks deden? Voelden ze soms aan dat hij hun wilde helpen? Of zit er meer achter?

In de boeken van A Song of Ice and Fire is er meerdere malen benadrukt dat Aerys smoorverliefd was op Joanna, ondanks dat ze al met Tywin Lannister was getrouwd. Aerys vertelde tegen Ser Barristan Selmy dat het jammer was dat de koning niet meer het bed mocht delen met pasgetrouwde vrouwen. Aerys bleef altijd van Joanna houden en het zou zomaar kunnen zijn dat hij toch een keer zijn zin heeft gehad, misschien door verkrachting of misschien door iets anders. Maar het zou kunnen dat Tyrion verwekt is door Aerys. Ook het uiterlijk van Tyrion zou ernaar kunnen hinten dat hij eigenlijk deels Targaryen is. Zo heeft hij met name in de boeken heel licht blond haar dat bijna wit is (Targaryens staan bekend om hun zilveren haar) en hij heeft twee verschillende kleuren ogen 1 groen en 1 zwart. Jaime en Cersei hebben het klassieke Lannister uiterlijk (goudblond haar en groene ogen). Tuurlijk lijken broers en zussen niet altijd op elkaar, maar aangezien Tywin en Joanna neef en nicht van elkaar zijn is het wel vreemd dat hij er zo anders uitziet dan zijn broer en zus. Daarnaast is zijn moeder gestorven in het kraambed toe ze hem kreeg, net als de moeder van Daenerys en net als de moeder van Jon, die beide een Targaryen zijn. Ook dit zou erop kunnen wijzen dat Tyrion eigenlijk een Targaryen is.

2. De Night King is een Stark

Bron: HBO

Old Nan bevestigd in de boeken van A Song of Ice and Fire dat alle bronnen over de Night King zijn vernietigd. Ook is de informatie over de Night king weggelaten uit de geschiedenisboeken. Misschien dat dit gedaan is omdat de Night King eigenlijk een Stark is, maar dat de Starks wilden voorkomen dat dat nieuws naar buiten werd gebracht om hun reputatie te behouden. Volgens de fans is het grootste bewijs dat de Night King een Stark is te zien in de serie. In Game of Thrones is namelijk een connectie te zien tussen de leider van de White Walkers en de Starks. Zo zien we in de aflevering Hardhome hoe erg de Night King gefixeerd is op Jon Snow.

Bron: Giphy

Ook zou in de woorden van huis Stark terugkomen dat de Night King eigenlijk een Stark is. Vele huizen hebben sterke woorden, waarmee ze opscheppen hoe goed of sterk hun huis is. De woorden van de Starks zijn echter: Winter is Coming. Dit zou niet alleen een verwijzing naar de seizoenen kunnen zijn, maar ook naar de Night King die komt tijdens de zogenoemde lange nacht. Jon zegt zelf ook: “The long night is coming, and the dead come with it.”

Als laatste bewijs leveren de fans voor deze theorie dat de Night King Bran Stark heeft aangeraakt en continue achtervolgd. Volgens de fans zijn deze interacties met Bran Stark en Jon Snow bewijzen dat ze familie van elkaar zijn.

3. Jon Snow zal op een ijs draak rijden

Bron: HBO

Deze theorie klinkt best veelbelovend! Ook hier wordt in eerste instantie verwezen naar Old Nan. In het eerste seizoen van Game of Thrones gelooft niemand Old Nan. Ze zien haar allemaal als een oude vrouw die in de war is en die goed verhalen kan vertellen. Zo vertelde ze in het eerste seizoen al over de zogeheten Children of the Forest en White Walkers. Onderhand weten we dat ze hierover de waarheid sprak. Maar ze vertelde ook over ijs spinnen en ijsdraken. En het zou zomaar eens kunnen dat we deze nog zullen tegenkomen in de serie!

George R. R. Martin publiceerde 20 jaar voor A Song of Ice and Fire al een kort verhaal getiteld De ijs draak. Alhoewel dit boek zich niet in Westeros afspeelt, wordt er in A Song of Ice and Fire wel meerdere keren verwezen naar ijs draken onder het mom van Westeros legendes.

De ijsdraak wordt beschreven als iets dat altijd koud is als je het aanraakt, het meer in het godenwoud in Winterfell krijgt dezelfde omschrijving. Zou het kunnen dat er onder het meer een ijsdraak schuilgaat?

Een andere theorie over hoe de ijsdraken terug zouden kunnen keren is dat er een ijsdraak in de muur zit. Het viel een oplettende fan op dat in de boeken wordt gezegd dat vuur vernietigd, maar dat ijs bewaart. Er wordt gezegd dat de muur al 8.000 jaar overeind staat dankzij krachtige magie. We weten al dat deze krachtige magie vaak komt van draken. Wat nou als die draak nooit vertrokken is en hij nog steeds in de muur gevroren zit? Het zou zomaar kunnen dat we met het opkomende gevecht tegen de White Walkers een ijsdraak uit de muur zien komen. Maar wat heeft dit met Jon te maken? Er is een profetie dat er een “prins die was beloofd” zal komen om de wereld te redden van het kwaad. Waarbij de zin “his is the song of ice and fire” een van de meest opvallende zinnen uit de profetie is. Vele denken dat deze profetie slaat op Jon Snow. We weten al dat hij een zoon is van Lyanna Stark en niet Eddard Stark. Hoogstwaarschijnlijk is zijn vader Rhaegar Targaryen. Hij is hierdoor in feite al een zoon van ijs (Stark) en vuur (Targaryen). Vele zien de ijsdraken als de tegenpool van de draken van Daenerys. Daenerys zal op haar draken rijden en de fans verwachten Jon te zien op een ijsdraak.

4. Bran heeft de muur gebouwd

Bron: HBO

Veel familieleden in huis Stark heten Bran (afgekort voor Brandon), maar er gaat een theorie dat er altijd maar 1 Bran is geweest. In seizoen 6 traint Bran Stark met de Three Eyed Raven om zijn opvolger te worden en we leren dat Bran een van de meest machtigste personen in Westeros is. Er doet zich nu een theorie de ronde waarin wordt gespeculeerd dat Bran kan tijdreizen. We weten al dat hij invloed kan hebben op het verleden, dat bewees de aflevering The Door, waarin we zagen hoe Hodor aan zijn naam kwam.

De Bran Stark die wij kennen is eigenlijk ook Bran de Bouwer die generaties ervoor leefde. Er zijn meerdere aanwijzingen te vinden dat dit misschien wel echt zo zou kunnen zijn. De theorie begon te leven onder de fans na het volgende citaat van Old Nan: “soms praatte Nan tegen Bran alsof hij haar Brandon was, de baby die ze had verzorgd zoveel jaar geleden, en soms verwarde ze Bran met oom Brandon die vermoord was door de Mad King nog voordat Bran ook maar geboren was. Bran’s moeder had hem ooit verteld dat Old Nan al zo lang leefde dat alle Brandon Starks 1 persoon zijn in haar hoofd.” Fans zien dit als een voorspelling dat de Bran die wij kennen eigenlijk alle Brandon Starks is die ooit geleefd hebben en dus ook Bran de Bouwer. Om deze theorie nog iets meer te ondersteunen hebben fans van de serie een fragment erbij gehaald die als extra op een van de dvd’s zit. Hierbij spreekt Isaac Hampstead-Wright, de acteur die Bran Stark speelt, de voice-over in. Hij refereert naar Brandon de Bouwer als Bran in plaats van Brandon, terwijl we ook nog zien dat Brandon naar een platform wordt gedragen wat kan betekenen dat hij kreupel is, net als Bran. Dit kunnen subtiele hints van de makers van de serie zijn dat Bran en Brandon een en dezelfde persoon zijn. Hieronder kun je het fragment bekijken waarin je hoort dat Isaac refereert aan Bran Stark.

Bron: HBO

5. Arya is eigenlijk dood

Bron: HBO

Deze theorie ontstond tegen het einde van seizoen 6. Arya verblijft in The House of Black and White waar ze traint met de Waif. Alleen verslaat de Waif Arya in bijna alle gevechten. Misschien herinner je je nog wel dat Arya drie keer in haar buik was gestoken toen ze op de vlucht was voor de Waif. Arya weet dit te overleven en zoekt hulp bij Lady Crane. Lady Crane verzorgt Arya’s wonden, maar voordat ze helemaal is genezen vermoord de Waif Lady Crane. Arya slaat op de vlucht waar ze tijdens een val van een grote trap haar wonden weer openscheurt. Bebloed en gewond slaat Arya op de vlucht waar ze uiteindelijk de Waif naar haar schuilplaats lokt. Hier kan ze haar zwaard Needle pakken en heeft ze in ieder geval een wapen om mee te vechten. Maar, nu komt het, we hebben het gevecht tussen Arya en de Waif nooit gezien! Arya zorgde ervoor dat de vlam in de ruimte uitging waardoor het zo donker was dat Arya in het voordeel was omdat ze wist hoe ze blind moest vechten. Vervolgens zien we een bloedspoor in de Hall of Faces waar we het gezicht van de Waif zien hangen. Maar de theorie is dat het helemaal niet de Waif was die is vermoord, maar Arya zelf en dat degene die voor Jaqen H’ghar stond eigenlijk de Waif is met Arya’s gezicht. Dit zou ook een plothole oplossen in het verhaal. Arya stond namelijk in perfecte gezondheid voor Jaqen, terwijl ze momenten daarvoor nog haar wonden in haar buik had opengehaald. Zou deze theorie dan toch waar kunnen zijn?

6. Bran warged in de Mad King

Bron: HBO

We weten al van eerdere seizoen dat Bran in zowel mensen als dieren kan “wargen”. We zagen ook in de aflevering Hold the Door dat Bran verantwoordelijk is voor wat er met Hodor is gebeurd. Al vanaf het eerste seizoen wordt er gesproken over de Mad King Aerys Targaryen die vermoord is door Jaime Lannister, waardoor Jaime de bijnaam “Kingslayer” kreeg. Maar in seizoen 3 leren we van Jaime dat de Mad King van plan was om heel Kingslanding te verbranden. “Burn them all!”, verbrand ze allemaal! Bleef hij maar roepen. Maar nu gaat er een theorie de ronde dat de Mad King iets heel anders bedoelde dan iedereen denkt met “burn them all”. We zien in seizoen 6 dat Bran visioenen heeft van de Mad King. We horen hem “burn them all!” roepen, wat doet denken aan de manier waarop Hodor “Hold the door!” riep. Wat nou als Bran wargde in de Mad King en hem visioenen liet zien van de White Walkers. En dat de Mad King dus met “Burn them all” niet de inwoners van Kingslanding bedoelde, maar in feite de White Walkers.

7. Syrio Forel en Jaqen H’ghar zijn een en dezelfde persoon

Bron: HBO

Deze theorie is als volgt: Syrio Forel is nooit gedood door Meryn Trant, maar hij wist te ontsnappen waarna hij zijn gezicht veranderde en Jaqen H’ghar werd. Deze theorie is vrij aannemelijk. We hebben Syrio Forel nooit echt zien sterven dus we weten niet voor de volle 100% zeker of hij wel echt dood is. Daarnaast komen beide mannen van Braavos. Ander bewijs voor deze theorie gaat over de God waar zowel Jaqen H’ghar als Syrio Forel in gelooft. In seizoen 1 zegt Syrio tegen Arya: “There is only one God and His name is Death. And there is only one thing we say to death: not today”. Hij zegt dus tegen Arya dat er maar 1 God is, namelijk Dood en dat we tegen de Dood zeggen: niet vandaag. Wanneer Arya aankomt bij The house of Black and White ziet ze daar voor het eerst sinds lange tijd Jaqen H’ghar weer. Hij zegt hier tegen haar: “There is only one God, a girl knows His name”. Vele zien dit als een referentie naar wat Syrio tegen Arya heeft verteld in het eerste seizoen en denken daarom dat Jaqen en Syrio zomaar dezelfde persoon kunnen zijn.

8. Missandei is een Faceless man

Bron: HBO

Deze theorie is erg populair onder de fans. Vele denken dat Missandei eigenlijk een van de Faceless men is, maar hoe zit dat nou? Naast het feit dat Missandei 19 talen spreekt, wat erg knap is voor iemand zo jong als Missandei, is het grootste bewijs voor deze theorie, dat ze naar zichzelf verwijst als ‘this one’. Missandei spreekt 19 talen vloeiend, waardoor ze zou moeten weten dat mensen doorgaans naar zichzelf verwijzen met “ik”. Daarnaast lijkt het gebruik van ‘this one’ als ze naar zichzelf verwijst erg op ‘no one’ of ‘a girl’. Beide termen worden vaak gebruikt door de Faceless men. Het zou dus zomaar kunnen dat Missandei een faceless man is, al is er naast wat hierboven genoemd is geen ander bewijs om deze theorie te ondersteunen.

9. Jon, tyrion en Daenerys vormen de driekoppige draak

Bron: HBO

De theorie is als volgt. Daenerys heeft in het ‘house of the undying’ een visioen van haar broer Rhaegar waarin wordt gezegd dat de draak drie hoofden heeft. Dit thema met een driekoppige draak komt vaker terug in de serie. Zo heeft Daenerys drie draken (Rhaegal, Drogon en Viserion), het wapen van Daenerys’ huis is een driekoppige draak en Daenerys haar voorvader Aegon Targaryen veroverde Westeros met zijn twee zussen, alle drie zittend op een draak. Fans van de serie hebben de profetie in het ‘house of the undying’ zo geïnterpreteerd dat ze denken dat de profetie betekent dat er drie rijders voor de drie draken van Daenerys moeten zijn, voordat ze de Iron Throne kan veroveren. De fans verwachten dat naast Daenerys zelf, Jon Snow en Tyrion Lannister de andere twee draken zullen berijden. Het is bevestigd dat Jon ook een Targaryen is, wat hem een goede kandidaat maakt voor het rijden van een draak. Tyrion is misschien een Targaryen, maar al zou hij geen Targaryen zijn, dan nog heeft hij een connectie met de draken van Daenerys, wat we al in seizoen 6 zagen.

Daarnaast hebben Jon, Daenerys en Tyrion veel gelijkenissen, zo zijn ze alle drie wezen die aan de kant geschoven worden in de gemeenschap en heeft elk van hun een liefdesverhaal dat niet goed afloopt in de serie. Daarnaast is er ook nog bewijs in de teaser van seizoen 7 te vinden voor deze theorie. De teaser opent met Daenerys die praat, terwijl er een driekoppige draak in beeld is. De teaser eindigt met een citaat van Jon Snow, wat erop kan wijzen dat de strijd om Westeros begint en eindigt met de twee overgebleven Targaryens.

10. Bran zorgt ervoor dat de White Walkers door de muur kunnen

Bron: HBO

We zagen al in seizoen 6 hoe Bran werd aangeraakt door de Night King. Hierdoor werd de magie die de grot beschermde waar Bran in zat, opgeheven. De White Walkers konden er nu gewoon naar binnen, waarna Hodor Bran beschermde door de deur tegen te houden en zo zijn dood tegemoet zag. Nu gaat er een theorie de ronde dat, doordat Bran door de muur is gegaan, hij hierdoor de magie die de muur beschermde heeft opgeheven. Dit zou dus betekenen dat de White Walkers nu door de muur zouden kunnen en naar het zuiden zouden kunnen marcheren, waardoor Bran verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de dood van duizenden mensen.

Welke fantheorie vinden jullie het leukst?

Bron: WikiofThrones, Screenrant, Buzzefeed, Winteriscoming.net, HBO.

Lees ook: Disneys versie van Games of Thrones

Nieuwste artikelen

  • De beste Young Adult liefdes

  • Recensie: De Sims 4: Fashion Street Kit & Incheon Kit | 2 hartjes

  • Labyrint - Inge Verbruggen

  • Ik zie, ik zie... - Ellie Marney

  • Recensie: No Time to Die

Gerelateerde artikelen

  • Deze Nederlandse acteurs bemachtigden allemaal een rol in Game of Thrones

  • 10 x series om samen met je vriend te kijken

  • Dit zijn de Harry Potter acteurs in Game of Thrones!

  • Win twee toegangskaarten Comic Con Ahoy 8 maart

  • 10x recasts in series

Zoek in artikelen