- Home
- Entertainment
- Chickstyle
- Column: Ik lieg met liefde
'Knapperd!, 'Leuke foto!', 'Wauw, mooi!'
Zomaar een paar reacties onder zomaar iemands nieuwe profielfoto.
'O, echt? Ik vind mezelf hier zó lelijk' reageert de uploader in kwestie.
Eh... oké?! Ik krab mezelf achter mijn oren. Waarom plaats je hem dan?! a) Mooier dan dit wordt het niet, en dat heb je dapper geaccepteerd? b) Je vindt jezelf helemaal niet lelijk, maar je vist naar nog meer complimentjes? Ik zou het niet weten. Zelf heb ik wel 101 reacties in mijn hoofd, maar die besluit ik voor me te houden. ('Klopt! Hartstikke lelijk, maar gelukkig ben je heel aardig.' / 'Lelijke mensen moet er ook zijn. Bedankt dat jij die taak op je neemt. ' / 'Ach, je kunt altijd nog voetmodel worden'.) Je zou het niet verwachten, maar niet alle mensen vinden het fijn om gelijk te krijgen.
Liegen
Gelukkig hebben ze daar iets voor uitgevonden: eufemismen. Een eufemisme heeft niets met eucharistie of feminisme te maken, maar wel een klein beetje als je het met elkaar mixt: je liegt dat je barst maar je doet het op zo'n kunstige wijze dat de ontvanger het niet doorheeft en iedereen blij het pand verlaat zonder bloedvlekken. Zodra je dit leest, besef je natuurlijk: de wereld zou enorm opknappen van een stukje eufemisme. En laat ik nu toevallig heel handig zijn met woorden, met eufemismen als speciale expertise. Ik zou de mensen zóveel kunnen leren .
Connotatie
Zo weet ik wel tien woorden om de vraag 'Heb ik een dikke kont in deze broek?' correct mee te beantwoorden, evenals geschikte termen om bejaarden te omschrijven, anders dan 'oudere' of 'rijpe vrouw' (Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar 'rijp' klinkt mij te veel in de oren als 'bijna rot'). Denk bijvoorbeeld eens aan 'goed op smaak', 'dichtbij God' of 'met nabije overlijdensgarantie'; het is echt niet moelijk om je woorden van een net iets positievere connotatie te voorzien. Bejaarden vinden het trouwens ook prettig als je hen vergelijkt met kinderen. En terecht: naarmate je ouder wordt ga je steeds meer op een kind lijken. Je begint weer te brabbelen, plast in een luier, en zo'n rolstoel is in feite gewoon een buggy voor hooggeëvolueerde mensen.
Cursus
Enfin, ik heb natuurlijk helemaal geen tijd voor het geven van cursussen, maar met het besef dat ik de wereld onmogelijk mijn kennis mag onthouden, zal ik er eenmalig een korte column aan wijden.
Om te beginnen: zorg altijd dat je positief klinkende woorden gebruikt om de negatieve lading af te zwakken. 'Jouw lelijkheid heeft ook wel iets moois' is bijvoorbeeld een perfecte reactie op het eerste voorbeeld dat ik in deze column gaf. Je buigt het negatieve bijna poëtisch om naar iets waar iemand echt gelukkig van wordt.
Erger
Een andere optie is om een vergelijking te maken met iets nog ergers. Doe dat wel subtiel. 'Ach ja, nijlpaarden zijn nog dikker' is wellicht too much wanneer iemand vraagt of je hem/haar te dik vindt. Wel kun je zeggen: 'Nijlpaarden zijn ook erg fors, maar het zijn toch mijn lievelingsdieren' (ook al is dat niet helemaal waar en zijn het eigenlijk pinguïns). Ook 'Ik kijk veel liever naar jouw kont dan naar een 3D filmpje van een genderoperatie' vind ik persoonlijk een ontroerend voorbeeld van hoe je iemand liefdevol ontziet in zijn/haar kwetsbaarheid.
Vaagheid
Lukt geen van bovenstaande, raak dan niet in paniek. Je kunt altijd je redding zoeken bij vage, afzwakkende woorden zoals 'soort van' of 'misschien'. Ook 'een beetje' kan naar hartelust ingezet worden. Bijvoorbeeld in: 'Ik vind je maar een heel klein beetje lelijk'. Raak je ondanks al deze tips toch in paniek en kun je zo snel geen enkel geschikt eufemisme vinden, sla dan gewoon door in vaagheid: 'Nikolaj Fjodorovitsj Fjodorov had daar een prachtig gezegde voor, dat luidde:...' (en dan iets in het Russisch).
Glimlach
Let er wel op dat je doseert. Liegen is toegestaan, van harte aanbevolen zelfs, maar doe het met mate. Als je tegen Miss Piggy zegt dat ze helemaal niet lelijk is en dat je haar zelfs niet van Doutzen Kroes zou kunnen onderscheiden als ze een pistool tegen je hoofd zouden zetten, val je wellicht door de mand.
En als laatste, heel belangrijk: Een goed eufemisme valt of staat met het gezicht dat je erbij trekt: breed glimlachend. Online kan dat niet, dat snap ik. Zorg dan dat je een lachende emoticon toevoegt, maar hou het wel bij ééntje. Teveel smileys maken je verdacht, en zeker als ze stuiteren, rollen of andere extreme dingen doen. Hou het bij een breed lachende smiley, dan zit je altijd goed.
Kortom: het komt er op neer dat je er een beetje aanleg voor moet hebben, zoals ik. En voor een klein gedeelte is het aan te leren, bijvoorbeeld door deze column heel goed te lezen (en veel te delen op social media, vanzelfsprekend) maar daarnaast ook: veel oefenen. Echt heel veel. Elke dag. Voor de spiegel en tegen iedereen in je omgeving. Succes!
Nieuwste artikelen
-
Bij jullie is het altijd zo ontzettend stil - Alena Schröder
-
Body Check - Elle Kennedy
-
Uitbarsting - Michael Crichton & James Patterson
-
Aan zee - Abdulrazak Gurnah
-
Satirië - Arie Storm
Gerelateerde artikelen
-
Zoektocht naar columniste: de shortlist
-
Snelwegstress (of: snel weg, stress)
-
Column: Zag je die piemel?
-
9x de leukste chicklits van Nederlandse bodem
-
Recensie: Soapsop