Sjakie van Sjakie en de chocoladefabriek zou eigenlijk een donkere huidskleur hebben

Roald Dahl’s grote succesnummer Sjakie en de Chocoladefabriek was ontzettend populair. Maar zou het net zo populair zijn geweest met een donkerdere Sjakie in de hoofdrol? Dat is waar Dahl’s agent in die tijd over twijfelde, want Sjakie zou in eerste instantie een donker jongetje zijn. Dit vertelt Roald Dahl’s weduwe Felicity op de Roald Dahl Dag.

Roald Dahl zou zijn beïnvloed door zijn toenmalige agent. De agent, waarvan de naam niet bekend is, dacht dat het een slecht idee zou zijn om de held in het boek een donkere huidskleur te geven. De agent zei dat mensen zouden vragen waarom dat zo was.

Deze agent is dan ook de reden dat beide Charlies/Sjakies in de films gespeeld werden door blanke acteurs. Dit waren Peter Ostrum, die nu dierenarts is, en Freddie Highmore, die je misschien kent van de serie Bates Motel.

De laatste filmaanpassing van Sjakie en de Chocoladefabriek was in 2005 van regisseur Tim Burton, dus misschien is het wel tijd voor een nieuwe film met een donkere jongen in de hoofdrol. Felicity Dahl vindt het in ieder geval een goed idee: “It would be wonderful, wouldn’t it?”

Roald Dahl’s werk is veelgeprezen en het boek is meerdere keren verfilmd sinds de publicatie in 1964. Maar er was wel kritiek op racistisch en ethisch gebied. Critici vonden de Oompa Loompa werkers in de fabriek niet kunnen. De Oompa Loompa’s waren van origine Afrikaanse pygmeeën die naar de fabriek werden gebracht om snoep te maken. In latere versies heeft Dahl dit veranderd en werden het leuke dwergachtige wezens uit een verzonnen land: Loompaland.

Wat vinden jullie van deze uitspraak?

Bron: Cosmopolitan, New York Times

Lees ook: Alle Tim Burton films tot nu toe

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • 6 films die remakes zijn

  • Alle Tim Burton films tot nu toe

  • Er komt een Willy Wonka prequel! 

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen