10 emotionele fases die je doorloopt bij de release van een nieuwe boek

Als lezer krijg je een euforisch gevoel als je ontdekt dat er weer een nieuw boek uitkomt van jouw favoriete auteur. Alleen vergeten we weleens de spanningen en de emoties die daarbij komen kijken. Van pure blijdschap tot wanhopig de tijd weg proberen te kijken in je agenda. Daarom hier 10 fases die je doorloopt bij de release van een nieuwe boek!

Fase 1: De aankondiging

Je kan wel gillen van blijdschap en enthousiasme als je favoriete schrijver aankondigt een nieuw boek te gaan schrijven. Deze blijdschap deel je natuurlijk met je boekenvrienden.

Fase 2: De realisatie

Oh ja, de lancering is pas over 8 á 9 maanden. Dus je wacht, en je wacht. Zucht, hoe kom je die maanden door?

Fase 3: De samenvatting

De samenvatting van het boek komt uit. Een kleine sneak peek om je nog hongeriger te maken naar het hele verhaal. Waarom pesten ze je zo? Eigenlijk is dit marteling. Misschien moet je het gewoon niet lezen en je laten verrassen, maar nee, boekwormen pluizen alles uit en proberen clues te vinden in dit kleine stukje tekst.

Fase 4: De onthulling van de cover

Het wordt nog zwaarder. De cover is prachtig en smaakt zeker naar meer. Alleen duurt het nog een paar maanden voor je dat pareltje in je handen mag houden.

Fase 5: Promotionele content

Sneak peeks en boek trailers of een heel hoofdstuk dat wordt vrijgegeven! Sneller dan het licht worden deze promotieonderdelen verslonden. Maar nog steeds is het wachten tot het boek uitkomt.

Fase 6: Het kopen van het boek

Eindelijk! Het is release dag. Je rent naar de boekwinkel of je betaalt online tien euro meer om het de volgende dag te laten bezorgen. Was het het wachten waard?

Fase 7: Het boek

Het is er, het is prachtig en je gaat er meteen voor zitten. Niemand mag je storen en al je verantwoordelijkheid is verdwenen. Het avondeten kan wachten, het stof waait wel weg en goede gesprekken zijn zó 2016. Je moet een nieuw boek lezen!

Fase 8: Het lezen

Een deel van je wordt helemaal opgezogen in de personages en het verhaal, en een ander deel heeft wel wat puntjes van kritiek. Maar dan lijmt de auteur alle gebroken stukjes van je hart aan elkaar met een einde waar je U tegen zegt.

Fase 9: Nadenken over het boek

Wat wilde de auteur nu eigenlijk zeggen met dit hoofdstuk? Waarom deed hij dit, waarom deed zij dat? En natuurlijk overleg je even met boekenvrienden van zij ervan vonden.

Fase 10: De leegte en het daaropvolgende nieuwe enthousiasme

Het boek is uit. Kon je maar terug in de tijd zodat je het boek weer voor de eerste keer kon lezen. Maar dan komt er weer een nieuwe boekaankondiging, en begin je weer bij Fase 1.

Herkennen jullie deze 10 emotionele fases die je doorloopt bij een boek release?

Bron: Giphy

Lees ook: Ben jij een echte boekenwurm?

Nieuwste artikelen

  • 5 x Sinterklaas films voor volwassenen

  • Film & Serie top 6: december 2023

  • Young adult top 6: december 2023

  • Fictie top 6: december 2023

  • Koffers vol liefde - Marli Elisa

Gerelateerde artikelen

  • Fases die je doorloopt na het lezen van een goed boek

  • Top 10 huilboeken

  • Love story

  • Recensie: Wij

  • Het is mooi geweest

Zoek in artikelen