De leukste manieren om je boekenkast in te delen

Je kan je boekenkast op oneindig veel manieren indelen. Misschien zet je alles op alfabet, genre of kleur, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Het is zeker de moeite waard om eens tijd in te steken, want je boekenkast is toch het mooiste onderdeel van je huis? Dus dat moet er gewoon goed uitzien!

1. Op kleur

Maak een mooie regenboog van je kast!

2. Op auteursnaam

Misschien toch de meest praktische manier: deel je kast in zoals ze dat doen in bibliotheken en boekwinkels. En toch, het kan zoveel mooier, leuker en origineler!

3. Op boektitel

Ook praktisch. Het nadeel is dat series uit elkaar staan, tenzij je eerst op auteur sorteert en daarbinnen op titel.

4. Op beoordeling.

Je eigen beoordeling dan natuurlijk. De beste boeken zet je bovenaan, de boeken die je nooit meer op hoopt te pakken onderaan. Na een tijdje heb je niet alleen een boekenkast, je hebt een monument van jouw boekensmaak! Zit je kast vol? Geef dan een van de boeken die onderin staan een nieuw huis, misschien waardeert iemand anders het boek meer. Zoek je een nieuw boek? Kijk eens op de bovenste boekenplank, en zoek iets dat lijkt op de boeken die daar staan. Zo kom je ook steeds beter achter je eigen boekensmaak!

5. Achterstevoren

Misschien niet de meest praktische optie, maar het staat wel heel mooi en rustig. Bovendien kan je je boeken lukraak in je kast zetten, want je kan toch niet zien welk boek het is. Lijkt deze optie je wat? Lees ook eens dit artikel, waarin wij uitzochten wat de redenen zijn om deze optie toch te overwegen!

6. Op grootte

Zet je boeken eens op grootte gesorteerd in de kast. Dit staat mooi rustig. Dit is voor handig als je een boekenkast hebt met verstelbare planken. Je kan dan meer ruimte tussen sommige planken laten voor de grote titels, en de voor kleinere boeken laat je minder ruimte over. Zo krijg je er misschien zelfs een extra plank tussen!

7. Op onderwerp of genre

Sorteer je boeken op inhoud. Zet de verschillende genres bij elkaar en sorteer die weer op onderwerp of land. Handig om iets te vinden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Sacha Boelhouwer (@creating.sacha) op

8. Op datum van aankoop

Zo geeft je boekenkast de ontwikkeling van je boekensmaak weer. Toch leuk, zo'n persoonlijk boekenmonument!

9. Op seriedeel

Lees je veel series? Deel dan je kast in op series met seriedeel. Idealiter een plank per serie, maar dat hangt natuurlijk af van hoe groot de series zijn. Welke serie je dan waar zet? Kies daarvoor één van de andere methodes, bijvoorbeeld op onderwerp of alfabet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Bekir SÖNMEZ (@kutuphaneciniz_bizz) op

10. Als zin

Zet je titels in zo'n volgorde, dat ze samen iets betekenen! Met een hele kast vol boeken is dit wel even werk. Goede bezigheidstherapie, zullen we maar zeggen ;)

11. Niet.

Ook dat heeft zijn charme.

Hoe deel jij je boekenkast in?

Lees ook: Tien manieren om je volgende boek te kiezen.

Nieuwste artikelen

  • Het ongelukskind - Beatrice Salvioni

  • Wat eten we vanavond - Mama Baas

  • Gelukkige dagen - Renée van Marissing

  • Schermtijd - Linda van Rijn

  • Monsterjager - Rob Geukens

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen