10 Netflix series voor YA liefhebbers

Als echte boekenwurmen verslinden wij ongeveer een boek per week (zo niet twee). Ook YA boeken vinden wij heerlijk om te lezen! Maar naast lezen vinden wij het af en toe ook fijn om ontspannen Netflix te kijken. Maar hoe leuk is het als onze liefde voor YA boeken gecombineerd kan worden met de series die we kijken? We hebben daarom voor jullie 10 Netflix series voor YA liefhebbers op een rijtje gezet.

1. Riverdale

Riverdale is gebaseerd op de stripboeken Archie comics en geschikt voor echte YA liefhebbers.

Als een nieuw schooljaar begint, is het stadje Riverdale nog niet bekomen van de recente dood van de populaire middelbare scholier Jason Blossom. Archie Andrews is een typische Amerikaanse tiener, maar sinds de zomervakantie beseft hij dat hij carrière wil maken in de muziek. Dit ondanks het plotselinge einde van de verboden relatie met de jonge muzieklerares, mevrouw Grundy, waardoor hij zonder mentor zit. Daarnaast blijkt Cheryl Blossom een geheim te bewaren over de mysterieuze dood van haar tweelingbroer Jason. Riverdale mag er dan uitzien als een slaperig stadje maar er loert gevaar op elke hoek.

Bron: The CW

2. The 100

The 100 is gebaseerd op de gelijknamige populaire boekenserie van Kass Morgan. De serie mag dan zeker wat afwijken van de boeken, maar het is een echte aanrader voor YA liefhebbers!

Zevenennegentig jaar na een nucleair Armageddon worden honderd jeugdige gevangenen teruggestuurd naar de Aarde om de leefomstandigheden te testen. Onder hen zijn Clarke, waaghals Finn en de zussen Bellamy en Octavia, die moeten leren omgaan met onvoorspelbare omstandigheden, onbekende roofdieren en elkaar... anders zal het menselijk ras onherroepelijk ten onder gaan.

Bron: The CW

3. You

De Netflix-serie You is gebaseerd op het boek Jij van Caroline Kepnes. In deze spannende serie vertolkt Penn Badgley één van de hoofdrollen. Hij speelde eerder al in de populaire serie Gossip Girl!

You is een liefdesverhaal uit de 21ste eeuw dat vraagt: "Wat zou je doen om lief te hebben?" Wanneer een briljante boekhandel manager het pad kruist met een aspirant-schrijver, wordt zijn antwoord duidelijk: alles. Met behulp van internet en sociale media als zijn hulpmiddelen om de meest intieme details te verzamelen en dichter bij haar te komen, wordt een charmante en ongemakkelijke crush al snel een obsessie als hij stilletjes en strategisch elk obstakel - en persoon - op zijn weg verwijdert.

Bron: Netflix

4. Shadowhunters

Het zal je ondertussen niet meer verbazen, maar ook Shadowhunters is gebaseerd op een boekenserie, namelijk op de zesdelige The mortal instruments serie van Cassandra Clare.

Shadowhunters zijn half-engel en half-mens en Clary Fray komt er achter dat zij tot dit ras behoort. Shadowhunters jagen op demonen, om op die manier de mensheid te beschermen. Als de moeder van Clary door een oude vijand wordt ontvoerd begint het leven als Shadowhunter pas echt voor Clary Fray. Gelukkig wordt ze begeleid door Jace Wayland en zijn vrienden.

Bron: Netflix/Freeform

5. Thirteen reasons why

Thirteen reasons why is ondertussen beroemd en berucht door de heftige scènes die erin voorkomen. Voordat de serie zo populair was, was Thirteen reasons why eerst een YA boek geschreven door Jay Asher.

Clay Jensen vindt als hij thuiskomt van school een mysterieuze doos met zijn naam erop voor de deur. In de doos vindt hij een aantal casettebandjes die zijn opgenomen door Hannah Baker, zijn klasgenoot en tevens crush, die zichzelf kortgeleden van het leven heeft beroofd. Op de tapes vertelt Hannah waarom ze besloten heeft zichzelf van het leven te beroven en dat degene die de tapes ontvangt één van de redenen is waarom ze zelfmoord heeft gepleegd.

Bron: Beth Dubber/Netflix

6. The vampire diaries

Voordat The Vampire Diaries een populaire tv-serie was, bestonden er eerst alleen boeken waarvan de eerste al in 1991 is uitgekomen! Deze heerlijke YA serie waarin de liefde tussen mens en vampier centraal staat is een absolute aanrader voor de YA liefhebber.

The Vampire Diaries draait om de middelbare scholier Elena Gilbert (Nina Dobrev). Dan ontmoet ze de mysterieuze Stefan Salvatore (Paul Wesley) een vampier die ten tijde van de Italiaanse Renaissance geboren is. Terwijl de liefde tussen de twee opbloeit wordt het dorp waarin ze wonen, Mystic Falls, opgeschrikt door brute moorden...

Bron: The CW

7. Pretty Little Liars

'Got a secret, can you keep it'. Wie kent de intro ondertussen niet? Ook deze serie is gebaseerd op een boekenserie. Sara Shepard schreef de zestiendelige (!) serie over Pretty Little Liars. De serie loopt echter wel iets anders dan de boeken. 

Rosewood is een modelstadje met talloze geheimen. Het meest duistere geheim behoort toe aan de mooiste meisjes van de stad: Aria, Spencer, Hanna en Emily. Wanneer Alison, de leider van de vriendinnengroep spoorloos verdwijnt, betekent dit al gauw het einde van de vriendschap. Maar dan krijgen de meiden allerlei berichtjes van ene ‘A’, die hen dingen vertelt die alleen Alison kon weten. ‘A’ verraadt hun grootste geheimen, houdt hen voortdurend in de gaten en bedreigt hen zelfs. De meiden komen terug bij elkaar om uit te vinden wat er gaande is. Is Alison terug of heeft iemand anders slechte plannen met hen voor?

Bron: Freeform/ABC

8. Gossip Girl

Gossip Girl is gebaseerd op de gelijknamige YA boeken van Cecily von Ziegesar en de serie is zeker een aanrader voor de romantische YA lezers.

Serena van der Woodsen komt onverwachts terug naar New York nadat ze uit het niets verdween naar een kostschool in Connecticut. Ze is niet meteen welkom bij haar beste vriendin Blair Waldorf, die door de afwezigheid van Serena Queen Bee is geworden op school. Als Blair erachter komt dat haar vriendje Nate Archibald (Chace Crawford) zijn maagdelijkheid heeft verloren aan Serena een jaar daarvoor, wil Blair de vriendschap verbreken. Serena ontmoet dan buitenstaander Dan Humphrey en begint een relatie met hem. En dat alles onder het toeziend oog van Gossip Girl.

Bron: The CW

9. Teen Wolf

Teen Wolf is net als Orphan Black niet gebaseerd op een boekenserie, maar er zijn wel boeken gebaseerd op de tv-serie.

Scott McCall is een middelbare scholier en een beetje het buitenbeentje, totdat hij wordt gebeten door een weerwolf en hij buitengewone bovennatuurlijke krachten gaat bezitten. Scott probeert zijn normale leven voort te zetten, maar moet tegelijkertijd zijn best doen om zijn geheime leven als weerwolf voor iedereen verborgen te houden. De enige personen die hij vertelt over zijn geheim is zijn beste vriend Stiles Stilinski, die hem door de veranderingen in zijn leven en lichaam heen helpt, en de mysterieuze weerwolf Derek Hale. Scott heeft z'n oog laten vallen op Allison Argent, een nieuw meisje op school dat helaas bevriend raakt met Lydia Martin, het oppervlakkige maar intelligente vriendinnetje van Jackson Whittemore, de aanvoerder van het lacrosseteam. Jackson vindt Scott's recente fysieke bekwaamheid maar verdacht en is vastbesloten zijn geheim te achterhalen, koste wat het kost.

Bron: MTV

10. The Shannara Chronicles

Terry Brooks is de auteur van de boeken waarop de serie is gebaseerd. The Shannara Chronicles omvat vele boeken, waarvan elke trilogie afzonderlijk te lezen is. De fantasy elementen in de boeken en serie zorgen ervoor dat de serie een aanrader is voor YA lezers.

Duizenden jaren na de ondergang van onze beschaving is de wereld verdeeld in de Vier Landen, bewoond door elven, dwergen, trollen, gnomen en mensen. Aan het hoofd staat de Shannara familie, die met oeroude magie de vrede bewaart en door middel van de elvenboom, de Ellcrys, iedereen beschermt tegen de demonenwereld. Wanneer de Ellcrys stervende is, komen langzamerhand de duistere krachten vrij uit hun jarenlange gevangenschap. De enigen die het groeiende kwaad kunnen tegenhouden zijn Amberle, een jonge elvenprinses, Wil, half-mens half-elf en de enige afstammeling van de Shannara familie en Eretria, een menselijke dief. Samen beginnen ze aan een haast onmogelijke missie om de wereld te redden.

Bron: MTV/Spike

Welke serie uit dit lijstje ga jij kijken?

Lees ook: De beste romcoms op Netflix

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • De leukste tv-series voor Young Adult liefhebbers

  • Waar kennen we de Riverdale cast nog meer van?

  • Release datum seizoen 2 van Riverdale op Netflix is bekend

  • Deze films en series verschijnen in mei op Netflix

  • Dit is de echte naam van Jughead Jones

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen