5 dingen die je nog niet wist over Harry Potter en de Steen der Wijzen

Wij doorgewinterde Harry Potter fans kunnen ons het magische moment nog héél goed herinneren dat we voor het eerst naar Harry Potter en de Steen der Wijzen keken. Intussen hebben we hem natuurlijk al honderden keren gezien en we kunnen ons ieder detail herinneren, toch? Dan hebben we waarschijnlijk goed nieuws voor je, want regisseur Chris Columbus onthulde 5 dingen die we nog niet wisten over de allereerste Harry Potter film!

1. De kaarsen in the Grote Zaal

De scènes waarin we de Grote Zaal in Harry Potter en de Steen der Wijzen zien, kunnen we allemaal nog perfect herinneren. Het is een prachtig zicht met al die kaarsen boven en rondom de tafels op de plek waar alle Zweinstein leerlingen en leraren bij elkaar komen. Maar dat het er perfect uitziet zegt niet alles, want het begon niet bepaald goed. Toen de Grote Zaal werd opgebouwd werden er namelijk echte kaarsen gebruikt met echte vlammen. Dit klinkt logisch, maar doordat er echt vuur werd gebruikt vielen de kaarsen naar beneden en aangezien het er zoveel waren kun je je misschien wel voorstellen dat dat niet veilig is en al helemaal niet op een set vol met kinderen! Door dit incident moesten álle kaarsen vervangen worden en werden er geen echte vlammen meer gebruikt. Dit kleine foutje heeft ze dus kostbare tijd gekost, want Harry Potter en de Steen der Wijzen liep een paar uur vertraging op!

Harry Potter en de Steen der Wijzen Bron: Warner Bros.

2. De klopgeest Foppe

In de boeken hebben we allemaal van hem gehoord, maar in de film, Harry Potter en de Steen der Wijzen, was hij nergens te bekennen: Foppe. Hij is een klopgeest en woont op Zweinstein. Zoals je misschien al hebt geraden is Foppe niet bepaald een lieverdje en houdt hij ervan om herrie te schoppen. Helaas moest zijn personage worden geschrapt uit de film (Harry Potter en de Steen der Wijzen), omdat deze te lang duurde (bijna 3 uur). De scènes met Foppe werden daarom eruit gehaald en zijn hele personage werd niet meer genoemd in de film. Hij heeft dus eigenlijk nooit bestaan in de filmwereld van Harry Potter, maar de fans van de boeken weten wel beter. Hopelijk krijgen we de beelden met Foppe erin ooit nog eens te zien!

Harry Potter en de Steen der WijzenBron: Warner Bros.

3. De lengte van Hagrid

Als Chris Columbus terugkijkt naar de personages in Harry Potter springt er eentje uit en dat is, natuurlijk, Hagrid. Maar niet omdat hij zo groot is, integendeel. Chris is namelijk van mening dat Hagrid te klein is voor een reus en dat hij veel groter had moeten zijn. Doordat ze te weinig geld hadden tijdens de eerste paar films en niet de juiste middelen om te zorgen dat Hagrid groter werd, moesten ze de ‘ouderwetse’ manier gebruiken en op zo’n manier filmen dat Hagrid groter leek dan hij eigenlijk was. Dit waren vaak shots van onderen. Voor de wijde shots werd Robbie Coltrane, de acteur die Hagrid speelde, niet zelf gebruikt. Hiervoor werd een grote rugbyspeler ingezet in een Hagrid pak. Wij vinden Hagrid eigenlijk wel goed zoals hij is en kunnen hem dan ook niet anders voorstellen, maar Chris had hem liever nog een halve meter groter en bijna 50 kilo zwaarder gezien!

Harry Potter en de Steen der Wijzen Bron: Warner Bros.

4. Basketballen op de set

De draaidagen van de Harry Potter cast en crew waren vaak lang en zwaar. Het was dus logisch dat iedereen wel wat stoom kon afblazen in hun vrije tijd. Daarom speelden de cast en crew als het mooi weer was graag samen honkbal en als het weer iets minder mooi was speelden ze basketbal op de set van Harry Potter en de Steen der Wijzen! Chris Columbus herinnert zich nog dat Richard Harris, de acteur die Perkamentus speelde in de eerste twee Harry Potter films, hem aanmoedigde terwijl hij nog in zijn Perkamentus outfit stond. “That may be one of the more fun moments I’ve had in my life.” OMG, wat zouden wij dat graag willen zien!

Harry Potter en de Steen der Wijzen Bron: Warner Bros.

5. Hermeliens neppe tanden

Dit vinden wij misschien nog wel de verrassendste onthulling van Chris Columbus over Harry Potter en de Steen der Wijzen. En het is ons nog nooit opgevallen! De laatste scène, waarin Harry, Ron en Hermelien de trein ingaan terug naar huis, is eigenlijk de eerste scène die werd opgenomen. Hier had Hermelien neppe tanden in, omdat ze in het boek eigenlijk last heeft van een overbeet. Chris vond de neppe tanden er zo onnatuurlijk uitzien dat ze de tanden erna niet meer hebben gebruikt. En daar zijn wij blij om, want eerlijk gezegd ziet het er best vreemd uit:

Harry Potter en de Steen der Wijzen Bron: Warner Bros.

Deze onthullingen over Harry Potter en de Steen der Wijzen hadden wij stuk voor stuk niet zien aankomen! Nu hebben we eigenlijk meteen weer zin om de films te bekijken en eens éxtra goed op te letten of deze onthullingen over Harry Potter en de Steen der Wijzen ons gaan opvallen.

Welke onthulling over Harry Potter en de Steen der Wijzen vind jij het meest schokkend?  

Bron: ew.com, Warner Bros.

Lees ook: 7 plekken waar je als Harry Potter-fan écht naartoe moet

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • 100 dingen die je nog niet wist over Harry Potter

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

Zoek in artikelen