Column: Heel astrologisch allemaal

Bij chronisch gebrek aan inzicht, doel en richting in mijn leven, wend ik me altijd graag tot horoscopen. Horoscopen, de kompasjes van het leven! Perfect en wetenschappelijk onderbouwde voorspellingen voor je dagwandel. Nooit ga ik naar de kerk, ik geloof in geen enkele God, want mijn horoscoop is mijn herder, halleluja!  

Voorspellingen

Globaal bestaan er twee soorten: de ene is de analyse van je karakter aan de hand van je geboortedatum, de andere is een voorspelling van het verloop van je dag of week aan de hand van het bijbehorende dierenriemteken. Je kunt maar één van de twaalf zijn, en jammer dan als je het er niet mee eens bent, want wie als een Schorpioen geboren is, wordt nooit een Boogschutter. (Maar wie als Maagd geboren is, blijft dat natuurlijk wel zijn hele leven). 

Perfecte Ram

Enfin. Deze week zat ik op het toilet weer eens in een tijdschrift te bladeren met een uitgebreide special van de eerste soort. Smullend hing ik boven mijn wc-pot: als geboren Ram was ik intelligent (uiteraard!), vooruitstrevend (zeker weten), bescheiden (hou op!), lief (HOE WISTEN ZE DAT?!) en ontzettend grappig (vraag maar aan mijn kinderen). Als iets minder goede eigenschap schreef men dat ik ongeduldig kon zijn. Oké, vooruit dan. Soms. Ja, dít was mijn leven en waar ik vandaan kwam, wie ik was en waar ik heen ging! Alsof iemand bij mijn geboorte volgens recept met een toverstafje in een potje had gelepeld en precies de juiste glittersterretjes over mij had uitgestrooid: ik was de perfecte Ram. 

Oeps

Tevreden wilde ik verder bladeren naar de pagina met de voorspellingen, maar hé, wacht eens even… Had ik nu? Oeps. Wat stom! Ik had de verkeerde horoscoop zitten lezen. Niet die van Ram, maar van Maagd. Ik stopte direct met bladeren, en op het typische geluid van de spoelbak achter mij na, was het een poosje muisstil. Wacht even, was ik dan toch… een Maagd?! Hadden mijn ouders 43 jaar lang tegen mij gelogen en was ik niet in april maar in september geboren? En met welk argument hadden zij dit in godsnaam zo lang voor mij verzwegen? Was ik een bastaard? Iets met kinderbijslag? Was ik verwisseld met een koningskind dat verborgen moest blijven voor veel geld? Had mijn moeder een bevalling van een half jaar gehad, misschien?!

Stuurloos

Door mijn leugenachtige ouders had ik dus een compleet verkeerd leven geleid. Hadden zij wel in de gaten hoezeer zij mijn levenswandel in de war hadden geschopt? Altijd had ik geleefd bij de gratie van mijn horoscoop; wat hij zei, was wet. 'Pas vandaag op bij het oversteken van de straat, beste Ram!': Ik boekte een verlofdag en bleef de hele dag binnen. 'Lieve Ram, weet u wel zeker dat u oprechte gevoelens heeft voor die ene collega?': Eh… welke collega? De hele dag paranoïde rondgekeken op kantoor. 'Neem vandaag geen moeilijke beslissingen': Moeilijkste dag van mijn leven! ALLES blijkt een beslissing! En nu dus ineens… was ik stuurloos, diep in een existentiële crisis. Alsof ik 43 jaar in het lichaam van een vrouw had gezeten en plots had ontdekt dat ik een piemel had. 

Leugen

Ik sprak een boze voicemail in bij mijn ouders en begon aan het lezen van de andere sterrenbeelden. En wat schetste mijn verbazing? Stier, Boogschutter, Waterman: stuk voor stuk somden ze mijn perfecte eigenschappen op: charmant, sportief, loyaal, betrouwbaar, grappig, uniek, nou ja, noem maar op, jullie kennen mij. Dus jongens, ik weet dat ik jullie, net zoals mezelf, een grote schok bezorg, maar het is dus allemaal ÉÉN GROTE LEUGEN. Het spijt me dat ik jullie dromen onderuithaal, de hele richting van jullie leven ontwricht, maar jullie kunnen het beter horen van mij – de persoon die alle positieve eigenschappen bezit van alle twaalf tekens bij elkaar – dan van welk ander sterrenbeeld dan ook.

Nieuwste artikelen

  • Een lang bewaard geheim - Maria Nicolai

  • Meisje zonder hoop - Michael Robotham

  • Waar de wind de aarde raakt - Ilaria Tuti

  • Grimwoud: Het bont vliegt in het rond - Nadia Shireen

  • De ogen van Osiris - Oliver Potzsch

Gerelateerde artikelen

  • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

  • Zoektocht naar columniste: de shortlist

  • Truth or dare

  • Column: Zag je die piemel?

  • Halloween-outfit: net als in de film...

Zoek in artikelen