Op deze manier herken je zeldzame boeken

Als boekenliefhebber heb je vast ook wel hele oude boeken in de kast staan waar je eigenlijk niks mee doet. Het zou zomaar kunnen dat tussen deze boeken een zeldzame uitgave zit die ontzettend veel geld waard is. Maar hoe weet je nou precies hoe je een zeldzaam boek kunt herkennen? Wij zetten het in dit artikel voor je op een rijtje!

zeldzame boekenBron: iStock

De verkoopwebsite AbeBooks wordt vaak door professionals en boekverzamelaars geraadpleegd om te bepalen of een boek zeldzaam is. Deze website geeft duidelijk de verschillen aan tussen de edities die van een boek zijn verschenen. De ALA (American Library Association) adviseert wel om niet alleen naar de publicatiedetails te kijken, maar ook naar de conditie en naar het feit of het een paperback of hardcover is. Ook kan je veilingen raadplegen om te zien hoeveel geld de recentste verkoop van het boek heeft opgebracht.

Daarnaast kan je natuurlijk ook Google gebruiken. Als je in de zoekbalk typt ‘indentify edition’ krijg je verschillende websites waarop je specifieke kenmerken van een boek kunt controleren. Als je bijvoorbeeld wilt weten of je een unieke editie van The Hobbit bezit en dat opzoekt via Google, dan komt er in de zoekresultaten de boekverkoper ‘Raptis Rare Books’ tevoorschijn en op die website staat een lijst met details, markeringen en zelfs 16 fouten die in de eerste editie van The Hobbit staan.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Housing Works Bookstore (@housingworksbks) op

Helaas is alleen de juiste editie in handen hebben niet voldoende, het is belangrijk dat jouw boek ook aan de volgende voorwaarden voldoet:

- Het boek moet gewild zijn,

- Er mogen maar weinig andere exemplaren van zijn, 

- Het boek moet in een goede conditie verkeren, en

- Soms is het van belang hoe oud het boek is.

Vermoed je nu dat je een zeldzaam boek in handen hebt? Ga dan toch even langs een echte expert. Het herkennen van zeldzame boeken is een vak op zich en een expert heeft toegang tot de allerbeste informatie. Doe van tevoren wel even je huiswerk en kijk of het een gerenommeerde boekverkoper is. Dan hoef je er ook niet bang voor te zijn dat hij je minder geld geeft dan dat het boek waard is.

Heb jij een zeldzaam boek in handen?

Bron: American Library Association, lifehacker.com

Lees ook: De grote literaire boeken van 2018

Nieuwste artikelen

  • Film & Serie top 6: maart 2024

  • The Finish Line - Kate Stewart

  • Fictie top 6: maart 2024

  • Young adult top 6: maart 2024

  • Tunnel van botten - V.E. Schwab

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen