Game of Thrones feitjes die je waarschijnlijk nog niet wist

Pas op! In dit artikel staan spoilers tot en met seizoen 7

Game of Thrones is misschien wel een van de meest spraakmakendste en populairste series aller tijden. Van wight walkers tot draken tot de red wedding, er is genoeg stof om over te praten en discussiëren. Maar er zijn ook nog heel veel dingen over de serie die we nog niet wisten. Wist jij bijvoorbeeld dat Iwan Rheon eigenlijk Jon Snow had willen spelen in plaats van Ramsay Bolton? Of dat Cersei en Bronn in het echt een relatie met elkaar hadden maar die zo slecht eindigde dat ze niet met elkaar op de set kunnen staan? En wat heeft het zwaard van Gandalf met de Iron Throne te maken? Wij hebben de leukste Game of Thrones feitjes voor je uitgezocht die je hieronder kunt vinden!

1.       Toen Emilia Clarke Jason Momoa, die haar man in de serie speelt, voor het eerst ontmoette schreeuwde Jason Momoa “Wifey!” en tackelde haar vervolgens.

2.       Het karakter Tyrion Lannister, gespeeld door Peter Dinklage, verschijnt in meer afleveringen dan welk ander karakter dan ook. Peter Dinklage is in maar liefst 61 van de 67 afleveringen te zien.

3.       Sophie Turner, die Sansa Stark speelt, was zo gehecht aan de hond geraakt die in de serie de Schrikwolf van Sansa speelt, dat ze besloot hem te adopteren.

4.       Peter Dinklage was de enige acteur die door de schrijvers overwogen werd om de rol van Tyrion Lannister te spelen.

5.       Lena Headey en Tyrion Lannister die in de serie Cersei en Tyrion Lannister spelen kunnen het in tegenstelling tot hun karakters erg goed met elkaar vinden. Zo delen ze een appartement met elkaar, gaan ze samen naar de set toe voor opnames en gaan ze vaak samen naar pubs.

6.       kwam Joffrey Baratheon je bekend voor? Dan kan het goed zijn dat Joffrey je deed denken aan het karakter Commodus uit Gladiator. Jack Gleeson heeft in een interview laten weten dat hij de karakteristieken van Joffrey heeft gebaseerd op Commodus uit Gladiatior (gespeeld door Joaquin Phoenix).

7.       Gwendoline Christie, die de rol van Brienne of Tarth speelt, heeft in een interview vertelt dat het gevecht met de Hound het zwaarst voor haar was. Voor de vechtscène moest ze 3 tot 4 dagen per week voor twee maanden lang trainen.

Game of thrones feitjes  Game of thrones feitjes  Game of thrones feitjes  Game of thrones feitjes  Game of thrones feitjes  Game of thrones feitjes  Game of thrones feitjesBron: HBO

8.       Jon Snow en Ygritte hadden een van de meest memorabele romances in Game of Thrones. Maar niet alleen op de set zelf, maar ook in hun privéleven vielen de acteurs als een blok voor elkaar. Op 23 juni 2018 traden de twee in het huwelijksbootje.

9.       Iwan Rheon, die de rol van de bastaard Ramsay Bolton speelt, een van de meest gehate karakters in Game of Thrones, deed eigenlijk auditie voor een heel andere rol, namelijk die van Jon Snow!

10.   Er zijn maar 5 afleveringen in de hele serie waarin niemand doodgaat.

11.   Voordat de serie begon hadden Lena Headey (Cersei Lannister) en Jerome Flynn (Bronn) een relatie met elkaar. Deze relatie eindigde echter zo slecht, dat de acteurs in hun contract hebben laten opnemen dat ze nooit samen een scène hoeven te delen in de serie.

12.   Niet alleen wij ‘gewone’ mensen zijn fan van Game of Thrones, maar zelfs het Witte Huis is fan! Barack Obama is zelfs zo’n grote fan dat hij aan de makers vroeg of hij als eerste de afleveringen van seizoen 6 mocht zien voordat ze uitkwamen. De makers stemden hierin toe.

13.   Een van de drie drakeneieren die we in het eerste seizoen van game of Thrones zien is aan George R.R. Martin gegeven op zijn bruiloft als huwelijksgeschenk.

14.   Veel fans vragen aan Maisie Willams (Arya Stark) of ze haar dodenlijst wil opnoemen en de naam van de fan erin wilt toevoegen. Wat nogal een vreemd verzoek is aangezien Arya van plan is alle mensen op haar lijst te doden… In de Graham Norton show vertelde ze over dit vreemde verzoek van fans en noemde ze haar lijst op.

15.   Het eerste seizoen van Game of Thrones kostte ongeveer 50-60 miljoen dollar om te produceren. Het zesde seizoen van Game of Thrones kostte 100 miljoen.

16.   Ben Hawkey, de acteur die Hot Pie speelt in de serie, heeft zijn eigen Game of Thrones bakkerij geopend genaamd ‘You Know nothing Jon Dough’.

17.   In Game of Thrones komt het vaak voor dat een karakter door meerdere acteurs gespeeld wordt, zoals Daario Naharis. Maar soms komt het voor dat een acteur meerdere karakters speelt. Zo speelt Dean Charles Chapman in seizoen 3 de rol van Martyn Lannister, maar in seizoen 4 werd hij gecast voor de rol van Tommen Baratheon.

18.   De productie voor een serie als Game of Thrones is een gigantische onderneming. Zo is seizoen 5 alleen al opgenomen in 5 landen, op 151 sets, gedurende 240 dagen met 166 castleden, 1000 crewleden en met meer dan 5000 figuranten.

19.   Nadat de Lord of the Rings films zo’n groot succes bleken te zijn werd George R.R. Martin benaderd om zijn boeken ook te laten verfilmen. Een van de projecten die aan hem werd voorgelegd had alleen de verhaallijn van Daenerys in het script staan en een ander project wilde alleen het conflict tussen de Starks en de Lannisters tonen. George R.R. Martin heeft elk voorstel afgewezen met als reden dat zijn boeken te veel omvatten om ze te verfilmen tot een of een paar films. Daarnaast was hij bang dat als de box office tegen zou vallen, zoals bijvoorbeeld met The Golden Compass, dat de andere boeken niet verfilmd zouden worden.

Voordat de makers van de serie de rechten kregen om de boeken te verfilmen stelde George R.R. Martin ze slechts één vraag: Wie is Jon Snows moeder? De makers beantwoordden deze vraag van Martin naar behoren en Martin verkocht vervolgens aan hen de rechten van de boeken.

20.   George R.R. Martin heeft aanggeven dat hij een aantal karakters in de serie beter vond dan hoe hij ze heeft geschreven in de boeken. Zo vertelde hij dat hij erg onder de indruk was van Natalia Tena als Osha en Sibel Kekilli als Shae. Hij vertelde zelfs dat hij de Shae van Sibel Kekilli beter vond dan zijn eigen. Hij vertelde dat door de acteerprestaties van Natalia Tena hij anders naar Osha is gaan kijken. Hij zegt dat Osha door Natalia jonger, aantrekkelijker en meer dynamisch is geworden dan hij in zijn hoofd had. George R.R. Martin vertelt dat hij dit in zijn gedachten houdt wanneer hij in zijn volgende boeken over Osha gaat schrijven.

21.   De beroemde scène waarin Daenerys Targaryen een paardenhart moest opeten, was in het echt vrij hilarisch. Emilia Clarke die Daenerys Targaryen speelt had zoveel nepbloed op haar lijf zitten, dat overal bleef plakken, dat ze zelfs vast bleef zitten op het toilet. Oeps!

Game of thrones feitjesBron: HBO

22.   Wie goed oplet heeft dit misschien al opgemerkt. Er is een replica van Gandalfs zwaard Glamdring te zien in The Iron Throne. Sean Bean die de rol van Ned Stark vertolkte was ook te zien in de Lord of the Rings films als Boromir. Het zwaard lijkt een leuke verwijzing, maar het was vooral gebruikt vanwege praktische redenen. De mensen die de Iron Throne hebben gemaakt, gebruikten elke mal die er al bestond en die beschikbaar was voor ze. Het zwaard Glamdring was daar toevallig één van. 

23.   De Walk of Shame van Cersei Lannister (Lena Headey) was één van de heftigste gebeurtenissen in het vijfde seizoen van Game of Thrones. Maar wist je dat wanneer ze naakt door de straten aan het lopen is, we niet de echte actrice zien? Voor haar lichaam is er namelijk een body double gebruikt, zodat Lena Headey zich echt kon focussen op het acteren en inleven in de scène.

24.   Kit Harington beweert dat zijn voorvader John Harington is, de uitvinder van de zogeheten flush toilet.

25.   De eerste versie van de pilot aflevering van Game of Thrones was zo slecht dat deze bijna helemaal overnieuw gefilmd is en er verschillende castleden zijn vervangen.

26.   Wilko Johnson speelde Ilyn Payne in de eerste twee seizoenen van Game of Thrones. Na het tweede seizoen werd hij gediagnosticeerd met kanker waardoor hij zijn rol niet meer kon spelen. Zijn rol in de serie werd voornamelijk vervangen door het karakter Bronn. In 2014 heeft Johnson aangekondigd dat hij kankervrij is.

27.   Er werd aan Queen Elizabeth II een aanbod gedaan om op de Iron Throne te gaan zitten. Ze weigerde deze kans omdat de vorst van Groot Brittannië niet op een buitenlandse troon mag zitten, zelfs niet als dit een fictionele troon is.

28.   Khaleesi is eigenlijk geen naam maar, een titel. Het betekent koningin in de Dothraki taal. Vele fans hebben deze naam echter gebruikt voor hun pasgeboren dochter. Volgens de Social Security Administration was Khaleesi in 2014 de 755ste populaire babynaam voor meisjes. In 2013 was dat nog de 1021ste populairste naam. Khaleesi lijkt dus als naam voor een meisje steeds populairder te worden.

29.   Het had niet veel gescheeld of onze eigen Carice van Houten had de rol van Cersei Lannister gespeeld. Carice werd gevraagd om auditie voor deze rol te doen. Helaas was ze bezig met de opnames van Intruders, waardoor ze niet bij de auditie aanwezig kon zijn. Gelukkig kreeg ze later de rol van Melisandre en kunnen we alsnog genieten van Carice van Houten in Game of Thrones.

Game of thrones feitjesBron: HBO

30.   In seizoen 1 zien we Tywin Lannister met zijn zoon Jaime praten over nalatenschap en familie. Terwijl ze dit gesprek voeren is Tywin bezig met het villen van een hert. Dit is echter een echt dood hert dat op tafel ligt en de acteur Charles Dance is zelf het hert echt aan het villen. Hij kreeg de dag ervoor instructies van een slager over hoe hij het hert moest villen.

31.   Het karakter van Jojen Reed is 13 jaar in de boeken en serie. Thomas Brodie-Sangster was 22 toen hij de rol van Jojen Reed in de serie speelde.

32.   In de boeken heeft Daenerys paarse ogen. In de serie probeerde Emilia Clarke contactlenzen te dragen, maar deze deden afbreuk aan haar acteerprestaties, waardoor ze achterwege zijn gelaten.

33.   De leeftijd van de Stark kinderen is in de serie iets omhooggebracht. Aan het begin van de boekenreeks van George R.R. Martin zijn Robb Stark en Jon Snow 14 jaar, Sansa Stark is 11 jaar oud, Arya is 9, Bran is 7 en Rickon Stark is slechts 3 jaar oud. Aan het begin van Game of Thrones zijn Robb Stark en Jon Snow 17 jaar, Sansa Stark is 13, Arya Stark is 11, Bran Stark is 10 en Rickon Stark is 6.

34.   Vanaf het tweede seizoen voor de serie konden er geen echte honden meer gebruikte worden voor de Schrikwolven, omdat de Schrikwolven zo veel groter zijn dan echte honden en wolven. Ze moesten daarom digitaal gemaakt worden. Dit kostte echter zo veel van het budget dat er vanaf dat moment veel minder Schrikwolven in de serie te zien zijn.

35.   De vrouwen in Westeros nemen normaal gesproken nadat ze getrouwd zijn de naam van hun man aan. Een uitzondering hierop is het huis dat op de Iron Throne zit. De achternaam wordt dan alleen via de geboorte doorgegeven en niet door middel van een bruiloft. Daarom heet Cersei nog steeds Lannister en Margaery nog steeds Tyrell.

36.   Een aantal karakters in de serie zijn samenvoegingen van meerdere karakters in de boeken. Een van de meest bekende is het karakter Ros. In de eerste paar seizoenen in Game of Thrones heeft zij een redelijk grote rol. In het boek bestaat het karakter Ros niet, maar zijn er verschillende prostitueés (Alayaya, Chataya, Kyra) die zijn samengevoegd tot Ros.

37.   Een aantal karakters in de serie hebben een andere naam gekregen om verwarring met andere karakters te voorkomen. Zo heet Yara Greyjoy in de boeken eigenlijk Asha. Ze hebben dit veranderd om verwarring te voorkomen met de naam Osha. De zoon van Lysa Arryn heet eigenlijk Robert in de boeken. De naam is aangepast naar Robin om verwarring te voorkomen met Robert Baratheon.

Game of thrones feitjesBron: HBO

38.   Alhoewel Alfie Allen (Theon Greyjoy) het volgende feitje ontkent, is Lily Allen (in het echte leven de zus van Alfie Allen), gevraagd om de rol van Yara Greyjoy te spelen in Game of Thrones. Echter toen ze hoorde dat ze een intieme scene moest spelen met haar broer heeft ze ervoor bedankt.

39.   Voordat de opnames voor seizoen 6 begonnen moest Kit Harington tegen zijn mede castleden liegen over wat er met hem was gebeurd. Je weet het vast nog wel, seizoen 5 eindigde met de dood van Jon Snow. Een aantal acteurs hadden Kit al snel door, maar Sophie Turner (die Sansa Stark speelt) geloofde wat Kit Harington zei. Ze schreef hem dan ook een lange brief over hoe leuk ze het vond om met Kit te werken. Kit Harington vertelt dat hij die brief nog steeds heeft en er nog steeds om moet lachen.

40.   Game of Thrones heeft in seizoen 7 een record gebroken met het aantal mensen die in brand zijn gestoken. In een scene van seizoen 7 worden maar liefst 73 mensen in brand gestoken, wat een record is. Daarnaast werden er ook nog eens 20 mensen tegelijk in brand gestoken, wat ook een record is.

41.   Verschillende bekende muzikanten hebben een kleine rol gehad als figuranten in Game of Thrones. Zo was de drummer van Coldplay, Will Champion, een van de muzikanten die aanwezig was bij de beruchte ‘red wedding’. In de aflevering Hardhome was de heavy metal band Mastodon te zien als wildlings die gedood worden door White Walkers en later terugkeren als wights. En Ed Sheeran was in seizoen 7 te zien als een Lannister soldaat.

42.   De bontjassen die gedragen worden door de acteurs, met name Kit Harington en de rest van de acteurs van de Night’s Watch, zijn geen echte bontjassen. Het zijn eigenlijk tapijten van IKEA. Kostuumontwerper Michele Clapton heeft dit vertelt in het Los Angeles Getty Museum. De tapijten werden geknipt en geschoren, maar ook gewaxed en bevroren om ze er zo authentiek mogelijk uit te laten zien.

Game of thrones feitjesBron: HBO

43.   Om te voorkomen dat er spoilers voor seizoen 7 uitgelekt zouden worden heeft Kit Harington, zo vertelde hij in een interview tijdens Jimmy Kimmel Live, drie verschillende nepscènes opgenomen. Deze werden met name gefilmd wanneer de cast en crew wisten dat er papparazzi’s waren die foto’s probeerden te maken.

44.   De duurste dood in de serie tot aan seizoen 7 was de dood van Ser Meryn Trant. In seizoen 5 wist Arya eindelijk Ser Meryn Trant te doden, hij stond al op haar dodenlijstje sinds seizoen 1. In de desbetreffende scene stak Arya zijn ogen uit, iets wat je niet zonder CGI kon doen. Doordat hiervoor zoveel CGI nodig was heeft deze dood het meeste gekost.

Wat vind jij het interessantste Game of Thrones feitje?

Bron: HBO

Lees ook: Dit weten we tot nu toe over de Game of Thrones prequel

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Deze Nederlandse acteurs bemachtigden allemaal een rol in Game of Thrones

 • 10 x series om samen met je vriend te kijken

 • 10x recasts in series

 • Zo horen Game of Thrones karakters eruit te zien volgens de boeken

 • Sexy fantasy boeken

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen