De voordelen van lezen

Lezen. We houden ervan. Tijdens het lezen vergeten we alles om ons heen en kunnen we onszelf urenlang vermaken met een goed boek. Het is gewoon even genieten als we onszelf helemaal verliezen in een andere wereld. Maar wist jij al dat er ook ontzettend veel voordelen zitten aan lezen? Er is zelfs uitgebereid onderzoek naar gedaan. Wij hebben de voordelen van lezen hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Lezen zorgt ervoor dat je kritischer gaat denken

Vooral de lezers van literatuur worden aangezet tot nadenken en reflectie, omdat literatuur meestal complexer en uitdagender is om te lezen dan andere genres. Het taalgebruik, de stijl en de compositie van het verhaal helpen de lezer bij reflectie en dit leidt uiteindelijk weer tot kritischer denken. Je gaat anders naar situaties kijken en je kan hierdoor beter een eigen oordeel vormen.

voordelen van lezenBron: iStock

2. Lezers kunnen zich beter inleven in iemand anders situatie

Tijdens het lezen verlies je jezelf helemaal in het verhaal. Je leeft mee met de personages en met alles wat zij meemaken. Hierdoor weet je een beetje hoe het is om in andermans schoenen te staan. Als lezer kom je soms namelijk in situaties terecht waarin je anders niet terecht zou komen, zoals een levensbedreigende ervaring. Dit zorgt ervoor dat je in het dagelijks leven andere mensen beter begrijpt en minder vooroordelen hebt.

3. Tijdens het lezen leer je verschillende vaardigheden

Niet alleen leer je door te lezen kritischer te denken en krijg je meer inlevingsvermogen, maar je ontwikkelt ook nog eens allemaal andere vaardigheden. En hoe vaker je leest, hoe beter deze vaardigheden worden! Lezen verbetert natuurlijk je taalvaardigheid en geletterdheid. Hierdoor kun je informatie beter begrijpen, verwerken en inzetten. Maar daarnaast verbeter je ook je cognitieve vaardigheden, zoals besluitvaardigheid, het oplossen van problemen en het begrijpen van complexe processen. Al deze vaardigheden kan je weer gebruiken tijdens je studie of werk! Het is dus gewoon een win-winsituatie.

voordelen van lezenBron: iStock

4. Lezers zijn gezonder dan niet-lezers

Laten we voorop stellen dat er geen hard bewijs is dat lezen ervoor zorgt dat je fysieke gezondheid verbetert, maar er bestaat wel een duidelijk verband. Door te lezen zet je namelijk je brein aan het werk waardoor je langer en gezonder kan leven. En het verkleint ook de kans op dementie. Daarnaast zorgt de taalvaardigheid, die je opdoet tijdens het lezen, dat je jezelf beter kan informeren over gezondheid, ziekte en zorgaanbod. Hierdoor hebben lezers lagere gezondheidsrisico’s dan niet-lezers.

5. Lezen brengt geluk

Eigenlijk weten alle lezers dit natuurlijk wel. Lezen leidt namelijk tot plezier, ontspanning, troost, emotionele intelligentie en een beter zelfbeeld. Dit zijn allemaal prachtige elementen die bijdragen aan een gelukkiger leven!

Welke voordelen van lezen heb jij al ondervonden?

Bron: Onderzoek CPNB ‘De impact van het boek’

Lees ook: Je wordt een beter mens door het lezen van Harry Potter!

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Young Adult top-5: september

  • Boeken top-5: De leukste series!

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen