20 kleine details in de Harry Potter boeken die je misschien gemist hebt

J.K. Rowling heeft echt overal aan gedacht tijdens het schrijven van de Harry Potter boeken. Zelfs de allerkleinste details in de eerste boeken bleken van cruciaal belang voor de latere boeken. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je sommige kleine details misschien gemist hebt tijdens het lezen! Speciaal voor jou hebben wij daarom 20 kleine details uit de Harry Potter boeken op een rijtje gezet.

1. Dit is de reden waarom Ron Wemel en Marcel Lubbermans geen goede tovenaars waren in de eerste boeken

In het begin waren en Ron en Marcel allebei niet zo heel erg goed in het uitoefenen van magie, maar hier zat een goede reden achter. In Harry Potter en de Relieken van de Dood komen we erachter dat als je de toverstok van iemand anders gebruikt je nooit net zulke sterke magie kan oproepen als met je eigen toverstok. En laat het nou net zo zijn dat in de eerste boeken zowel Ron als Marcel een toverstok van iemand anders gebruiken. Ron gebruikt namelijk de oude toverstok van Percy en Marcel die van zijn vader.

Bron: Warner Bros.

2. Fred en George Wemel vielen Voldemort al lastig toen ze nog maar 13 jaar waren.

In Harry Potter en de Steen der Wijzen betoverden Fred en George sneeuwballen. Deze sneeuwballen achtervolgden professor Krinkel en stuiterden op de achterkant van zijn tulband. Hierachter ging natuurlijk het gezicht van Voldemort schuil. Al wisten Fred en George het zelf misschien niet, ze hebben Voldemort vast behoorlijk geïrriteerd met die sneeuwballen!

Bron: Warner Bros.

3. Dit is de reden achter de 10 punten die Marcel Lubbermans aan het einde van Harry Potter en de Steen der Wijzen kreeg van Albus Perkamentus.

Marcel ontvangt 10 punten van Perkamentus, hierbij zei hij: "it takes a great deal of bravery to stand up to our enemies, but just as much to stand up to our friends". Later komen we erachter dat Perkamentus in het verleden precies hetzelfde heeft moeten doen. Hij heeft het toen namelijk opgenomen tegen zijn vriend Gellart Grindelwald.

Bron: Warner Bros.

4. In Harry Potter en de Steen der Wijzen werd gesuggereerd dat Severus Sneep gedachten kon lezen.

In het eerste boek denkt Harry Potter dat Sneep de Steen der Wijzen wil stelen. Hij is bang dat Sneep erachter komt wat Harry, Ron en Hermelien van plan zijn, omdat hij het gevoel  heeft dat Sneep gedachten kan lezen. Later in de boeken komen we er natuurlijk achter dat Sneep erg bedreven is in Legilimentie. Dit is niet precies hetzelfde als gedachtelezen, maar het is wel vergelijkbaar met elkaar!

Bron: Warner Bros.

5. De verdwijnkast die Foppe in Harry Potter en de Geheime Kamer vernield, heeft een belangrijke rol in de latere boeken.

In het tweede boek weet Haast Onthoofde Henk Foppe ervan te overtuigen om de verdwijnkast boven het kantoor van Vilder te vernielen. Op deze manier zorgt hij ervoor dat Harry niet in de problemen raakt met Vilder. Maar deze verdwijnkast wordt in Harry Potter en de Halfbloed Prins door Draco Malfidus gerepareerd zodat hij de Dooddoeners Zweinstein kan binnensmokkelen.

Bron: Warner Bros.

6. De gluiposcoop die Harry Potter van Ron Wemel krijgt, blijkt eigenlijk helemaal niet kapot te zijn.

In Harry Potter en de Gevangene van Azkaban geeft Ron een gluiposcoop aan Harry cadeau. Omdat de gluiposcoop constant blijft draaien en fluiten denken Harry, Ron en Hermelien dat hij niet goed werkt, omdat het een goedkoop prul is. Later blijkt dat de gluiposcoop gewoon zijn werk deed. De rat van Ron, Schurfie, was namelijk helemaal geen rat. Het was Peter Pippeling!

Bron: Warner Bros.

7. Professor Zwamdrift voorspelde dat Albus Perkamentus als eerste dood zou gaan

In Harry Potter en de Gevangene van Azkaban zijn er 12 mensen aanwezig tijdens het kerstdiner in de Grote Hal. Perkamentus nodigt professor Zwamdrift uit om mee te eten, maar dat ziet ze in de eerste instantie niet zitten, omdat zij dan de 13de gast aan de tafel zou zijn en dat brengt ongeluk: "If I join the table, we shall be thirteen! Nothing could be more unlucky! Never forget that when thirteen dine together, the first to rise will be the first to die!" Uiteindelijk besluit professor Zwamdrift toch op de uitnodiging in te gaan, maar het leed was toen al geschiet. Ron had Schurfie (Peter Pippeling) namelijk in zijn zak zitten, waardoor ze al met 13 personen waren. En toen Perkamentus professor Zwandrift uitnodigde stond hij op van de tafel waarmee zijn dood bezegeld werd.

Bron: Warner Bros.

8. De herinnering aan de dood van zijn ouders is eigenlijk geen herinnering van Harry Potter zelf

Wanneer Harry wordt aangevallen door dementors herleeft hij altijd de herinnering aan de dood van zijn ouders. Toch is dat een beetje gek, want hij was toen nog maar een baby. In Harry Potter en de Relieken van de Dood komen we erachter dat Harry een Gruzielement is van Voldemort. Eentje die hij nooit heeft willen maken. Maar dit verklaart wel de herinnering aan de dood van zijn ouders. Het is de ergste herinnering van Voldemort, omdat hij die avond bijna dood is gegaan.

Bron: Warner Bros.

9. Het eerste hoofdstuk van Harry Potter en de Vuurbeker bevat een kleine hint over wat er gaat komen.

Frank Braam hoort Voldemort tegen Peter Pippeling zeggen dat als hij loyaal is hij een essentiële taak mag uitvoeren. Een taak waarvoor de meeste volgers van Voldemort hun rechterhand zouden geven. Wanneer Voldemort later terugkeert naar zijn menselijke vorm, hakt Peter Pippeling zijn rechterhand af om het proces te voltooien. Dit had je dus aan kunnen zien komen!

Bron: Warner Bros.

10. Professor Zwamdrift zat er niet helemaal naast toen ze aan Harry Potter vroeg of hij in de midwinter was geboren.

Tijdens een les Waarzeggerij in Harry Potter en de Vuurbeker probeert professor Zwamdrift te gokken wanneer Harry is geboren: "Your dark hair… your mean stature… tragic losses so young in life… I think I am right in saying, my dear, that you were born in mid-winter?" In de eerste instantie denk je direct dat ze een oplichter is. Harry is namelijk geboren in het hartje van de zomer, op 31 juli. Maar iemand anders is wel in de midwinter geboren en dat is Voldemort. Zijn verjaardag valt op 31 december.

Bron: Warner Bros.

11. Tijdens het maken van hun huiswerk voor Waarzeggerij komen Harry Potter en Ron Wemel erg dicht bij de waarheid.

Harry en Ron doen een aantal verschrikkelijke voorspellingen over Harry’s deelname aan het Toverschool Toernooi. Zo voorspellen ze als eerste dat Harry zich kan verbranden en dit is natuurlijk het geval als hij het moet opnemen tegen de Hongaarse Hoornstaart. Als tweede voorspellen ze dat hij een dierbaar bezit zal verliezen. Tijdens de tweede opdracht wordt er een dierbare van elke deelnemer ontvoerd, in Harry’s geval is dat Ron. Als laatste voorspellen ze nog dat Harry door een ‘vriend’ verraden zal worden en dit blijkt professor Dwaaloog (oftewel Bartolomeus Krenck Jr.) te zijn.

Bron: Warner Bros.

12. Perkamentus’ reactie op de verrijzing van Voldemort.

Op het moment dat Perkamentus hoort dat Voldemort verrezen is met behulp van Harry’s bloed flitst er een glimp van triomf in zijn ogen. Dit is natuurlijk een beetje vreemd, want nu moeten ze het opnemen tegen één van de sterkste tovenaars die ooit heeft bestaan. Later blijkt dat doordat Harry’s bloed door de aderen van Voldemort stroomt hij hem kan verslaan en het kan overleven!

Bron: Warner Bros.

13. Dit is de betekenis van de code die je in moet voeren om toegang te krijgen tot het Ministerie van Toverkunst.

De enige manier om het Ministerie van Toverkunst te bereiken is door middel van een oude telefooncel, de code hiervoor is 62442. Op het toetsenbord van een oude (mobiele) telefoon staat er dan 'MAGIC'!

Bron: Warner Bros.

14. Harry Potter en zijn vrienden hadden een Gruzielement gevonden zonder dat ze het beseften.

In Harry Potter en de Orde van de Feniks krijgen moeten de jongeren het hoofdkwartier opruimen. Tijdens het schoonmaken van de salon vinden ze aantal griezelige spulletjes, waaronder een medaillon die niemand kan openen. Later blijkt dit natuurlijk het Gruzielement te zijn dat Regulus niet kon vernietigen.

Bron: Warner Bros.

15. In Harry Potter en de Orde van Feniks werd er al gehint op de band tussen Lilly en Sneep.

Als Dirk Duffeling wordt aangevallen door een dementor blijkt dat Petunia er al eens iets over gehoord heeft. Harry vraagt aan haar hoe ze van de dementors afweet en dan zegt ze: "I heard – that awful boy – telling her about them – years ago". Een hele tijd dachten we dat ze het over James had, maar in Harry Potter en de Relieken van de Dood blijkt dat ze het over Sneep had.

Bron: Warner Bros.

16. Het medaillon was niet het enige Gruzielement dat Harry Potter eerder in zijn handen heeft gehad.

In Harry Potter en de Halfbloed Prins verstopt Harry zijn speciale lesboek voor toverdranken in de Kamer van Hoge Nood onder een vieze oude pruik en een bezoedelde diadeem. Dit blijkt later het Diadeem van Ravenklauw te zijn, waarin Voldemort een stukje van zijn ziel heeft gestopt.

Bron: Warner Bros.

17. Marcel Lubbermans is een echte Gryffindor.

Vanaf het moment dat Marcel Lubbermans wordt ingedeeld bij Gryffindor twijfelt hij of de Sorteerhoed het wel bij het juiste eind heeft. Hij vindt zichzelf namelijk helemaal niet dapper. Maar in Harry Potter en de Relieken van de Dood vermoordt Marcel Nagini met het Zwaard van Gryffindor en zoals iedereen weet kan alleen een ware Gryffindor het zwaard gebruiken!

Bron: Warner Bros.

18. Het verhaal achter de namen van Fred & George.

De meeste leden van de familie Wemel zijn vernoemd naar de monarchen van Engeland. Zo ook Fred & George, maar bij hun zit er nog een extra betekenis aan vast. George is vernoemd naar Koning George III, die op een gegeven moment doof werd (George verliest zijn oor tijdens de Slag van de Zeven Potters). Hij erfde de troon na de dood van zijn vader Prince Frederick of Wales (Fred gaat dood tijdens de Slag om Zweinstein). Hun lot was dus al die tijd al te voorspellen!

Bron: Warner Bros.

19. In het laatste boek wordt eindelijk duidelijk waarom Garrick​ Olivander in het eerste boek tegen Harry Potter zegt dat de toverstok de tovenaar kiest.

In Harry Potter en de Relieken van de Dood probeert Voldemort Harry te vermoorden met een toverstok, die eigenlijk aan Harry toebehoort. Hierdoor wordt de toverstok, door Harry’s toverspreuk, uit Voldemorts handen geslagen en vliegt hij terug naar zijn 'echte' meester.

Bron: Warner Bros.

20. In de Harry Potter boeken lag ook een hint verborgen voor de Fantastic Beasts films.

In de Harry Potter boeken wordt verteld dat Ariana Perkamentus per ongeluk is omgekomen tijdens een gevecht tussen Albus Perkamentus, Aberforth Perkamentus en Gellert Grindelwald. Nu blijkt dat dit een belangrijk onderdeel is van de Fantastic Beasts films!

Bron: Warner Bros.

Welke kleine details in de Harry Potter boeken heb jij gemist?

Lees ook: 10 dingen uit de Harry Potter boeken die wij misten in de films

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • Deze Harry Potter referenties in Fantastic Beasts zijn jou waarschijnlijk nog niet opgevallen

  • 30 cadeaus voor Harry Potter fans

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen