Wat is er mis met het lezen van lectuur?

Feel good romans oftewel chicklit wordt gezien als een minderwaardig genre en dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Ze tellen niet echt mee in de literaire wereld en worden vaak niet besproken door critici. Maar waarom? Onder andere Jill Mansell, Lucinda Riley en Sophie Kinsella zijn bestsellerauteurs. De Zeven Zussen was zelfs het bestverkochte boek van 2018! Hoe kan het dan zo zijn dat sommige boekenwinkels zelfs geen feel good willen verkopen?

In de literaire wereld wordt er nog steeds onderscheid gemaakt tussen hoge en lage literatuur. Nu vraag je jezelf misschien af wat precies het verschil hiertussen is. Nou, hoge literatuur zet de lezer aan tot nadenken. Het roept vragen op bij de lezer, zoals: hoe kan dit gebeuren, waarom doen mensen dit elkaar aan? Het zijn boeken die mensen in verschillende tijden, landen en culturen aanspreken. Lage literatuur, of lectuur, is eigenlijk een denigrerende naam voor een verhaal die voornamelijk bedoelt is als entertainment en minder om diep over na te denken.Bron: Shutterstock

Volgens critici vallen chicklits, ook wel bekend als feelgoodromans, onder lage literatuur. En dit is ook te merken. Ze worden namelijk bijna niet besproken door recensenten van bijvoorbeeld het NRC of de Volkskrant. Als voorbeeld kunnen we hier De zeven zussen van Lucinda Riley noemen. Volgens de directeur van Xander Uitgevers, Sander Knol, is dit boek door geen enkele ‘grote’ recensent beoordeeld (met uitzondering van ons natuurlijk). Terwijl de boeken van Lucinda Riley uitermate populair zijn! Het overgrote deel staat zelfs in De Bestseller 60. In week 33 van 2019 stonden namelijk maar liefst 10 van haar boeken in deze lijst. En is het een tijdje het bestverkochte boek van Nederland geweest.

Ondanks dit grote succes zijn er toch boekwinkels die Lucinda Riley’s boeken niet inkopen, omdat ze niet als literatuur (maar als lectuur) aangemerkt worden. En dit geldt ook voor andere boeken in dit genre! Waarom worden feel good romans nog steeds als een minderwaardig genre gezien? Terwijl het overgrote deel van de mensen die boeken kopen er gek op zijn. Wordt het niet tijd dat ook critici en (sommige) boekwinkels onder ogen zien dat dit ook ‘echte’ boeken zijn? Het zijn namelijk niet alleen boeken die voor plezier zorgen, maar ook voor herkenning en ze kunnen mensen tevens aanzetten tot nadenken (al is dit misschien op een andere manier). Dat het geen literaire werken zijn, betekent natuurlijk niet dat er iets mis mee is om ze te lezen en te beoordelen. En wat is nu eigenlijk echt belangrijk? Dat er wordt gelezen toch?!

Bron: Shutterstock

Gelukkig zijn wij niet de enigen die er zo over denken. Ook Rosanne Hertzberger van de NRC heeft zich op 12 juli 2019 positief uitgelaten over de boeken van Lucinda Riley. Zo vindt zij de boeken “zwoel, meeslepend, tamelijk oppervlakkig, een zalige snack. En net als bij Elena Ferrante gaat het gewoon eens over vrouwen onder elkaar. Vriendinnen, zussen, dochters. Een verademing”. Hier sluiten wij ons volledig bij aan. Chicklits zijn heerlijke boeken, die het waard zijn om gelezen en gezien te worden!

Wij denken dat het tijd wordt om niet meer te spreken van hoge en lage literatuur, maar gewoon van literatuur. Het is niet meer van deze tijd om in onderscheidende termen te spreken en neer te kijken op bepaalde genres. Het gaat erom dat je leest en hiervan geniet. Het maakt niet uit met welk boek je dit doet. Literaire romans, thrillers, chicklits, young adult, fantasy: alles is gelijk en moet ook zo behandeld worden!

Bron: NRC, Volkskrant, Gelderlander

Lees ook: De voordelen van lezen

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • Winnen: 3x Beter laat dan nooit van Charlotte de Monchy

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • Recensie: De zeven zussen

Zoek in artikelen