De evolutie van Disney prinsessen

Door de jaren heen heeft Disney al heel wat films uitgebracht. Gedurende die tijd hebben de prinsessen uit de Disneyfilms een hele transformatie ondergaan. Niet alleen qua uiterlijk, maar zeker ook qua innerlijk. De prinsessen van nu zijn niet meer afhankelijk van een prins die hen komt redden, maar staan ze zelf hun mannetje in een gevecht. Wij hebben de evolutie van Disney prinsessen voor jullie op een rijtje gezet.

En weet jij al deze 15 Disney feitjes?

Sneeuwwitje (1937)

De eerste film met een Disney prinses stamt alweer uit 1937 en dat is Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Dit is natuurlijk een hele tijd geleden en dat is wel te merken. Bij Sneeuwwitje draaide het namelijk vooral om haar schoonheid en moest ze gered worden door een prins. Daarnaast maakte ze het huis van de zeven dwergen schoon en kookte ze voor hen. Iets wat ze kennelijk niet zelf konden? In die tijd was dat natuurlijk ook gewoon heel normaal voor alleen de  vrouw om het huishouden te doen. En wist je dat Sneeuwwitje pas 14 jaar (kijk hier voor alle prinsessen leeftijden) was en al moest trouwen? Dit kunnen wij ons niet voorstellen in deze tijd!

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Assepoester (1950)

Ook Assepoester is tegenwoordig helaas een beetje ouderwets. Ergens is dat ook wel logisch, want de film is al ongeveer 70 jaar oud. In de film wordt Assepoester gedwongen om schoon te maken en eten te koken voor haar lelijke stiefzussen en stiefmoeder. Het enige dat ze hoeft te doen om aan haar lot te onstsnappen is een mooie jurk aan te trekken en een knappe, rijke prins aan de haak te slaan. En poef! al haar problemen zijn verleden tijd. Dit is natuurlijk geen goede boodschap!

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Aurora (1959)

Negen jaar later verscheen de film Doornroosje. En ook hier draait het natuurlijk (net als bij de twee voorgaande films) om een jonkvrouw in nood, die gered moet worden door een knappe prins. Daarnaast wordt ze tijdens haar slaap zonder dat ze het weet (en dus zonder haar toestemming) gekust door een man. Dit wordt goed gepraat met het feit dat hij haar 'ware liefde' is, maar ze kennen elkaar amper?! En wil je eigenlijk niet liever een man die je gewoon herkent in plaats van alle vrouwen in het rijk afgaan?

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Ariel (1989)

Het duurde 30 jaar, maar in 1989 verscheen de Disney film De kleine zeemeermin met Ariel in de hoofdrol. Deze Disney prinses was een hele verademing ten opzichte van Sneeuwwitje, Assepoester en Aurora. Zij is namelijk rebels, nieuwsgierig, zelfverzekerd en probeert iets van haar leven te maken. Ze hoeft niet gered te worden door haar prins op het witte paard, want Ariel is zelf degene die het leven van haar prins 2x redt. En ook al lijkt het er misschien op dat ze haar stem opgeeft om bij prins Erik te zijn, moet dit een beetje genuanceerd worden. Ariel droomt er namelijk al haar hele leven van om een mens te zijn en uiteindelijk kiest ze er zelf voor om haar stem hiervoor op te geven. Mét de knappe prins als extraatje!

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Belle (1991)

In 1991 maken we kennis met Belle in de film Belle en het Beest. Belle wil net als Ariel meer uit het leven halen. Ze is een buitenbeentje doordat ze erg slim is en liever een boek leest dan zwijmelt om een man die knap is. Belle geeft daarnaast meer om iemands innerlijk dan het uiterlijk. Ze wordt uiteindelijk verliefd op het Beest vanwege zijn innerlijk. 

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Jasmine (1992)

Een jaar nadat Belle en het Beest uitkwam bracht Disney alweer een nieuwe film uit, namelijk Aladdin! In deze film maakten we niet alleen kennis met de knappe dief Aladdin, maar ook met de prinses Jasmine. Jasmine was de eerste Disney prinses die niet wit was, ze is namelijk arabisch. Jasmine is een sterke, onafhankelijke vrouw die geen genoegen neemt met nee. Maar ze is ook lief en zorgzaam. Jasmine wil niet uitgehuwelijkt worden en het liefst ontsnappen uit het paleis. In tegenstelling tot eerdere Disney prinsessen die met schattige dieren omgingen, heeft Jasmine een tijger als huisdier. Ze is dus ontzettend stoer!

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Pocahontas (1995)

Sinds Jasmine heeft Disney meer diversiteit gebracht in de Disney prinsessen. In 1995 kwam namelijk de film Pocahontas uit, met in de hoofdrol Pocahontas, een Inheems Amerikaanse inwoner. Pocahontas is wijs, houdt van avontuur en probeert de oorlog tussen haar stam en de Amerikanen te beëindigen. 

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Mulan (1998)

Met de film Mulan liet Disney zien dat vrouwen echt geen man nodig hebben om hun te redden! Sterker nog, Mulan heeft in haar eentje heel China gered. Ze besloot om zich voor te doen als een man, zodat haar vader niet in het leger hoefde. Ze trainde hard met alle mannen en wist zo uiteindelijk China te redden (oké met een beetje hulp van de draak Mushu). Mulan is een badass!

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Giselle (2007)

Giselle is de eerste live-action Disney prinses in de film Enchanted die in 2007 is uitgebracht. Alhoewel Giselle in eerste instantie lijkt op de Disney prinsessen van de eerdere Disney films, blijkt niets minder waar. De film speelt met de stereotypen uit de eerdere films en zodra Giselle in New York aankomt maakt ze kennis met het 'echte leven'. Naarmate de film vordert maakt Giselle een groei door in haar karakter en neemt ze het zelfs op tegen een draak!

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Tiana (2009)

In The Princess and the Frog maken we kennis met Tiana. Tiana is een hardwerkende (soms een iets te hardwerkende) vrouw die er alles aan doet om haar droom te verwezenlijken, namelijk het openen van een eigen restaurant. Tiana werkt liever hard dan dat ze alles maar in haar schoot toegeworpen krijgt en heeft geen man nodig om haar dromen waar te kunnen maken. Ze is een echt rolmodel! 

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Rapunzel (2010)

Rapunzel uit Tangled heeft haar hele leven opgesloten gezeten in een toren. Wanneer ze besluit dat ze de lantaarns wil zien op haar verjaardag verlaat ze haar toren. Rapunzel weet haar mannetje te staan en gaat op zoek naar een beter leven voor zichzelf. Oh, en ze kan ook nog eens goed overweg met een koekenpan!

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Merida (2012)

In 2012 kwam de film Brave uit, waarin we kennis maakten met de Schotse Disney prinses Merida. Merida is jong, koppig en weigert om met een prins te trouwen. Aangezien ze zelf een begenadigd boogschutter is, besluit ze om voor haar eigen hand te strijden. In Brave gaat het er niet om dat Merida uiteindeljik een prins vindt om mee te trouwen, maar om de stroeve en gebroken relatie met haar moeder te verbeteren. Merida is echt het toonbeeld van girlpower!

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney, Pixar

Vanellope (2012)

Vanellope von Schweetz leren we kennen in Wreck-It Ralph. Ze is de eerste Joodse Disney prinses. Vanellope is een ondeugende en eigenzinnige racer die niets liever doet dan meedoen aan een race. Echter door haar glitch is ze benadeeld en is het winnen van een race vrijwel onmogelijk. Vanellope is echter geen opgever en ze weet de glitch om te zetten in haar voordeel! Ondanks dat ze gepest is en er altijd tegen haar werd gezegd dat ze niet goed genoeg is, gaf Vanellope niet op en deed er alles aan om haar droom waar te maken.

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Anna & Elsa (2013)

Anna & Elsa uit Frozen hebben in de film laten zien hoe belangrijk de liefde tussen twee zussen is. Zowel Anna als Elsa is een sterke vrouw en het ware liefdesverhaal gaat over hoe de zussen weer tot elkaar groeien. Elsa leert om de krachten die ze heeft te omarmen, in plaats van er bang voor te zijn. 

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

Vaiana (2016)

Vaiana laat ons in de gelijknamige film zien dat ze ontzettend veel om de mensen van het eiland geeft en dat niets haar laat stoppen om hun te redden - zelfs niet als dat betekent dat ze oog in oog komt te staan met een demigod! Vaiana is dapper, vecht waarvoor ze in gelooft en is niet snel bang. Een echte powervrouw!

evolutie van Disney prinsessenBron: Disney

 

Bron: EW.com, Disney.

Lees ook: De echte gezichten achter Disney prinsessen

Nieuwste artikelen

  • Populaire boeken die in juli 2022 verschijnen

  • Drie vrouwen - Anders Roslund

  • Anomalie - Hervé Le Tellier

  • Magdalena's droom - Paula Stern

  • Over Emma - Rosie Walsh

Gerelateerde artikelen

  • 15 Disney feitjes die je nog niet wist

  • Frozen regisseur bevestigt: Tarzan ís het broertje van Elsa en Anna 

  • Leeftijden van Disney personages die je niet zou verwachten

  • De negen meest shocking onthullingen in Disney films

  • 19 dingen die je nog niet wist over Belle en het Beest

Zoek in artikelen