Zo kijk je ook in het buitenland je favoriete films

Zal je zien: is er een film release precies wanneer je op vakantie bent in het buitenland. En laat die film nou net alleen uitkomen in Nederland. Niet beschikbaar vanuit het buitenland dus, want daar gelden de uitzendrechten niet. Wat nu?

Omdat streamingdiensten zoals Netflix, RTL XL, Kijk, Videoland en NPO Start werken met uitzendrechten, is bepaalde content alleen vanuit Nederland te bekijken. Kopen ze bijvoorbeeld alleen het recht om een programma of film in Nederland uit te zenden, dan krijg je in het buitenland te maken met zogeheten geoblocking. 

Geoblocking: hoe werkt het?

Geoblocking houdt in dat bepaalde films of televisieseries worden geblokkeerd op basis van je locatie. Die locatie wordt via het IP-adres van je device door streamingdiensten herkend. Wanneer je je bijvoorbeeld in Frankrijk bevindt, is niet al het aanbod - zoals je dat in Nederland ontvangt - beschikbaar. Voor Netflix geldt dat je andere lokale films en series juist wel kunt bekijken, zoals Franse series en films. 

Je virtuele locatie aanpassen

Om in het buitenland toch Nederlandse films en series te kunnen kijken, bestaat er een simpel trucje. Omdat een streamingdienst je locatie beoordeelt aan de hand van je IP-adres, moet je ervoor zorgen dat dat IP-adres aan een andere locatie gekoppeld is. Maar hoe doe je dat? 

Het antwoord is minder technisch vernuftig dan je nu misschien denkt. Een computerprogramma of app kan dit voor je doen aan de hand van een Virtual Private Network. Door zo’n netwerk in te schakelen, verloopt je internetverkeer via een externe server. 

Na het installeren van het programma kun je een VPN-verbinding gebruiken. Je verbindt in dat geval met een server op een andere locatie. Als je op vakantie het Nederlandse aanbod van Netflix wil zien, verbind je met een server in Nederland. Op het internet ben je nu herkenbaar met een IP-adres dat bij die server hoort, waardoor streamingdiensten ook denken dat je je op die locatie bevindt. 

Streamen via VPN

Aan die VPN-apps zijn trouwens vaak kosten verbonden, maar ze zijn ook gratis beschikbaar. Betaal je je al blauw aan Netflix, Videoland, Disney+ en misschien zelfs nog meer streamingdiensten, wil je hier niet je portemonnee voor trekken. Let wel op bij het kiezen van een VPN provider: niet alle aanbieders zijn geschikt om films en series mee te streamen. 

Sommige aanbieders worden herkend door diensten als Netflix. Verbind je via zo’n VPN en wil je een film aanzetten, dan word je geblokkeerd. Netflix is namelijk niet blij met gebruikers die vanuit een ander land toch al het aanbod kunnen ontvangen, dat eigenlijk van een geoblokkade voorzien is. Maar ja, als Nederlandse abonnee is het toch niet gek als je het Nederlandse aanbod overal wil ontvangen?

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Pillen waardoor je glitterpoep krijgt

  • Once Upon A Time seizoen 7 komt eraan ondanks vertrek Emma

  • Lucy Hale onthult een fout in de intro van Pretty Little Liars

  • Nee! Dit is vreselijk Pretty Little Liars nieuws

  • Vriendinnen die samen drinken zijn gelukkiger

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen