De slechtste boek verfilmingen

Er zijn al ontzettend veel boeken verfilmd. Een aantal van die verfilmingen zijn ontzettend goed gelukt, zoals de Harry Potter en The Hunger Games films. Maar helaas zijn er ook veel boeken minder goed verfilmd. Deze films zijn vaak heel vermakelijk om te kijken, maar voor de fans van de boeken zijn deze films geen aanraders. Het valt ook op dat veel van deze slechte boek verfilmingen heel vaak geen tweede film gekregen hebben. Wij hebben voor jullie in dit artikel de slechtste boekverfilmingen uitgezocht.

Beautiful Creatures

Deze serie bestaat uit in totaal vier boeken, maar alleen het eerste deel is verfilmd. In de film zijn er veel veranderingen aangebracht die volgens de fans van de boeken de film niet ten goede zijn gekomen. Zo schrijft één van de fans van de boeken het volgende op IMDB: "Deze film doet het boek geen recht. De helft van de karakters zit niet in de film en de hoofdpersonen lijken niet op de hoofdpersonen uit de boeken. Ik vond het compleet verschillend. Het lijkt wel alsof ze het hele boek herschreven hebben."

 slechtste boek verfilmingenBron: Warner Bros Entertainment

Percy Jackson

Ondanks dat Percy Jackson in totaal twee films heeft gekregen, zijn de meeste fans van de boeken er niet over te spreken. Maar niet alleen de fans zijn teleurgesteld in de films, de auteur van de Percy Jackson boeken, Rick Riordan, is er zelf ook absoluut niet over te spreken! Op zijn website heeft hij zelfs een open brief geschreven aan docenten waarin hij vraagt om alsjeblieft niet de Percy Jackson films in de klas te bekijken. Zo zegt hij in de brief dat hij het leuk vindt dat de leraren tijd besteden aan Griekse mythologie en dat de docenten misschien iets hebben aan zijn boeken. In de brief smeekt hij de docenten om alsjeblieft niet die "Percy Jackson" films te kijken om ze met zijn boeken te vergelijken of erger nog, om de films te kijken als een beloning aan het eind van het semester. Hij gaat verder dat geen enkele groep studenten dat soort hersenverlammende straf hoeft te ondergaan. Volgens Riordan bevatten de films 0 educatieve waarden en zou je nog beter vijftig minuten lang naar de klok kunnen kijken... ai! Als de auteur van de boeken de films zo hard afkraakt, dan is er inderdaad iets niet helemaal goed gegaan bij de verfilming.

 slechtste boek verfilmingenBron: Fox 2000 Pictures 

Ella Enchanted 

De film Ella Enchanted met Anne Hathaway in de hoofdrol is een vermakelijke film. Maar de fans van de boeken zijn helaas over het algemeen minder enthousiast over de verfilming. Zo zegt één fan het volgende: "Het boek gaat over dit fantastische meisje dat weigert om zich anders voor te doen dan ze is. Ze heeft geen prins nodig om haar te redden, sterker nog, zij is degene die de prins meerdere keren redt. Het boek leerde me om mijn eigen gekheid te omarmen en om dapper te zijn. De film leert je dat als je in de problemen zit je alleen maar moet wachten totdat een man je komt redden."

 slechtste boek verfilmingenBron: Miramax

Vampire Academy

Ook van Vampire Academy is er uiteindelijk maar één film gemaakt. Alhoewel de film vermakelijk was, vinden veel fans dat de film de boeken absoluut geen recht aandoen. Een van de fans zegt er het volgende over: "De boekenserie kaart verschillende problemen aan zoals mentale gezondheid, maar daarnaast verwerkt de serie ook ongelijkheid, racisme en andere gecompliceerde problemen in het verhaal. Vervolgens hebben ze van de film een slechte tienerfilm gemaakt."

 slechtste boek verfilmingenBron: Kintop Pictures

Eragon

Eragon is het eerste deel in de epische Erfgoed-serie van Christopher Paolini. Deze fantasyserie zou het heel goed kunnen doen als film, maar helaas waren de fans ook bij deze verfilming weer teleurgesteld. Het zou je ondertussen niet meer verrassen dat ook deze film nooit een vervolg heeft gekregen. Veel filmrecensenten kraken de film af met als één van de redenen dat het eigenlijk gewoon een erg slechte versie van Lord of the Rings is. Fans van de boeken waren er ook niet over te spreken. Zo heeft de film volgens hen veel aanpassingen gemaakt en heel veel weggelaten uit het boek.

 slechtste boek verfilmingenBron: Twentieth Century Fox, Industrial Light

The Golden Compass

The Golden Compass is gebaseerd op de Noorderlicht trilogie van Philip Pullman. Ook van deze boekenserie, die in totaal uit drie boeken bestaat, is alleen het eerste deel verfilmd. Dit kwam deels doordat de film maar heel weinig geld in de bioscoop had opgehaald, maar daarnaast werd de films door veel fans bekritiseerd. De film werd namelijk geschaard als een 'film voor kinderen'. Hierdoor werden veel donkere thema's en heftige gebeurtenissen weggelaten of veranderd om het kindvriendelijk te houden. Daarnaast bevatten de boeken van Pullman veel antireligieuze thema's die helemaal niet in de film terugkwamen. Gelukkig is er voor de fans van deze serie ook goed nieuws. Er is namelijk een nieuwe adaptie van de boeken gemaakt, namelijk een tv-serie voor HBO genaamd His Dark Materials. Deze serie lijkt het verhaal van de boeken beter te volgen dan de film.

 slechtste boek verfilmingenBron: New Line Cinema

The Time Machine (2002)

The Time Machine is gebaseerd op het gelijknamige boek van H.G. Wells. Helaas was ook deze film geen succes. Zo behaalt de film bijvoorbeeld maar een score van 29% op Rotten Tomatoes. Volgens veel recensies is de film saai en mist de film het avontuurlijke gevoel van het boek. Daarnaast schrijft één recensent dat Guy Pierce het 'emotionele bereik van een steen heeft', ai! Al met al is deze film geen geslaagde verfilming geweest.

slechtste boek verfilmingenBron: Warner Bros.

The Cat in the Hat (2003)

We sluiten de lijst van slechtste boek verfilmingen af met de film The Cat in the Hat. Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dr. Seuss. Maar helaas is ook deze film geen goede boekverfilming. Zo krijgt de film maar een score van 10% op Rotten Tomatoes en wordt de film onderuitgehaald door de cirtici. Zo vinden vele de film te chaotische en wild. De kat wordt gespeeld door Mike Myers en vooral zijn acteerprestatie wordt onderuitgehaald. Zo vinden de critici hem overdreven en humorloos. Daarnaast wordt er gezegd dat de kat er eerder uitziet als een sportmascotte dan het karakter dat hij voor moet stellen. 

slechtste boek verfilmingenBron: Universal Pictures

Bron: Rotten Tomatoes, Metacritic, IMDB, Rickriordan.com

Lees ook: 25 Young Adult films gebaseerd op een boek

Nieuwste artikelen

  • Verliefd in het voorjaar - Nora Roberts

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik jou was van Marijke Vos

  • Terschelling - Linda van Rijn

  • De nieuwe achternaam - Elena Ferrante

  • Schrikkeldag - Inge Spaan

Gerelateerde artikelen

  • The Vow

  • Biostip: The Hunger Games: Catching Fire {afgelopen}

  • Deze boeken moeten ze nog een keer verfilmen (maar dan goed!)

  • The Help (DVD)

  • Interview Christopher Paolini van de Eragon serie

Zoek in artikelen