De beste Harry Potter fan theorieën

Als echte Potterhead weet jij vast alles van Harry Potter! Waarschijnlijk ken je zelfs al deze Harry Potter feitjes al. Maar naast feiten zijn er ook heel veel fan theorieën gemaakt over Harry Potter. Sommige theorieën zitten zo goed in elkaar dat ze eigenlijk wel waar moeten zijn! Ben je benieuwd naar deze theorieën? Wij hebben de beste voor jullie op een rij gezet.

                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieënBron: Warner Bros.

Marcel Lubbermans was eigenlijk niet slecht in tovenarij

Deze theorie wordt door meerdere fans ondersteund, maar hoe zit deze theorie in elkaar? We weten dat de toverstok vaak de tovenaar kiest, maar we weten ook dat tovenaars de toverstok van een andere tovenaar kunnen gebruiken alhoewel dit niet altijd ten goede komt van de toverkunst. In Harry Potter en de orde van de Feniks leren we dat Marcel de toverstok van zijn vader gebruikt. Daarnaast heeft hij het emotioneel ook zwaar aangezien zijn ouders in het St. Mungo's Hospital liggen. Veel fans denken dat Marcel zo slecht was in tovenarij in de eerste boeken omdat hij de toverstok van zijn vader gebruikte. Toen hij aan het eind van boek 5 zijn eigen toverstok kreeg werd hij beter in magie.

Bron: Warner Bros.

De Duffelingen zijn vaak zo boos omdat Harry een gruzielement is

Patrick Dixon een gebruiker op Graphic Nerdity heeft deze theorie bedacht. Zou het kunnen dat de Duffelingen zo gemeen waren vanwege het gruzielement dat in Harry zat? Elk Gruzielement heeft een deel van Voldemort in zich en alhoewel Harry geen volledig gruzielement is, heeft hij wel een deel van Voldemorts ziel in zich. Doordat gruzielementen zo dicht bij Voldemort staan hebben ze een vreselijk effect op de mensen om hun heen. Dit zagen de lezers ook al in Harry Potter en de Relieken van de Dood. Ron werd na een paar weken al ontzettend gemeen, laat staan als je daar je hele leven mee in aanraking komt!

Bron: Warner Bros.

Perkamentus is de Dood

Dit is volgens een tweet van J.K. Rowling haar favoriete fan theorie. In Harry Potter en de Relieken van de Dood leren we Het Verhaal van de Drie Gebroeders kennen. Deze drie broers kregen als eerste de Relieken van de Dood in handen. Volgens deze fan theorie zijn Voldemort, Sneep en Harry een reïncarnatie van deze broers. Voldemort is belust op macht, net als de eerste broer, en is uit op de Zegevlier. Sneep wil met de Steen van Wederkeer zijn geliefde terughalen uit de dood en Harry is er klaar voor om de dood te begroeten als een oude vriend, net als de derde broer. Perkamentus is de enige persoon op Harry na die alle drie de Relieken bezit. Hij is daarnaast indirect verantwoordelijk voor de dood van Voldemort en Sneep. Wanneer Harry in Harry Potter en de Relieken van de Dood doodgaat wordt hij begroet door zijn oude vriend professor Perkamentus. Dit zou dus kunnen betekenen dat Perkamentus de Dood is.

                Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieënBron: Warner Bros. 

De eerste woorden van Sneep aan Harry

Ook deze theorie is erg populair maar tegelijkertijd ook hartverscheurend. Volgens deze theorie hebben de eerste woorden die Sneep tegen Harry zegt te maken met Lily. Sneep zegt namelijk het volgende tegen Harry: “Potter! What would I get if I added powdered root of asphodel to an infusion of wormwood?”

Volgens de Victorian Flower taal is Asophodel een soort lelie (Lily), maar het betekent ook 'mijn spijt volgt je naar het graf'. Wormwood betekent afwezigheid, maar het representeert ook een groot verdriet. Als je dit met elkaar verbind dan zijn de eerste woorden van Sneep tegen Harry: ‘I bitterly regret Lily’s death’. Oftewel Ik heb bittere spijt van Lily's dood.

Bron: Warner Bros.

De obstakels uit Harry Potter en de Steen der Wijzen voorspellen de gebeurtenissen uit de rest van de serie.

Harry, Ron en Hermelien hebben heel wat obstakels moeten doorstaan voordat ze bij de Steen der Wijzen kwamen in het eerste Harry Potter boek. Volgens fans zijn alle obstakels echter voorspellingen voor wat er later gaat gebeuren. Als eerste nemen ze het op tegen Duivelsstrik. Dit lijkt op de Beukwilg waar Harry en Ron in deel 2 mee te maken krijgen. Vervolgens ontdekken ze een bezem en gevleugelde sleutels. Volgens fans verwijst dit naar Harry's ontmoeting met de Dementors tijdens een Zwerkbal wedstrijd in Harry Potter en de Gevangene van Azkaban. Het levensgrote schaakspel is gestileerd als een begraafplaats en is volgens fans een verwijzing naar de begraafplaats waar Harry terechtkomt in Harry Potter en de Vuurbeker. Het volgende obstakel is een trol en kan verwijzen naar Groemp, de half-broer van Hagrid die het trio ontmoet in Harry Potter en de Orde van de Feniks. Harry en Hermelien krijgen ook te maken met een toverdrankopdracht. Dit verwijst naar Professor Slakhoorn en het toverdrankenboek van de Halfbloed Prins in Harry Potter en de Halfbloed Prins. Tot slot komt Harry oog in oog te staan met Voldemort. Net zoals in het laatste boek.

Bron: Warner Bros.

Knikkebeen

Over Knikkebeen, de kat van Hermelien, zijn ongelooflijk veel theorieën te vinden. Zo denken veel mensen dat Knikkebeen een reïncarnatie is van Lily Potter, omdat ze beide rood haar en groene ogen hebben en het feit dat ze beide een hekel hebben aan ron's rat, oftewel Peter Pippeling. Een andere theorie is dat Knikkebeen niet Lily is, maar wel van haar was. Tijdens Voldemorts aanval op de Potters is de kat van de Potters spoorloos verdwenen. Sommige denken dat de kat uiteindelijk bij Hermelien terecht is gekomen.  Een andere theorie is dat Knikkebeen een half Kneazle is. Dat is een ras van extreem intelligente magische katten. Kneazles hebben een staart als een leeuw, net zoals Knikkebeen en dit verklaart waarom Knikkebeen meteen een hekel had aan de rat van Ron, waarschijnlijk had Knikkebeen meteen door dat dat eigenlijk Peter Pippeling was.

Bron: Warner Bros.

Harry is onsterfelijk

Deze theorie van Imgur gebruiker HPWombat gaat over de voorspelling van professor Zwamdrift. De voorspelling luidt: "either must die at the hand of the other, for neither can live while the other survives." Gedurende de serie werd deze voorspelling zo geïntepreteerd dat Harry Voldemort zou moeten doden, want anders zou Voldemort hem doden. Maar het kan ook anders gelezen worden. Namelijk dat als Harry of Voldemort door de ander gedood wordt, degene die blijft leven door niemand meer gedood kan worden. Dit zou betekenen dat aangezien Harry Voldemort heeft gedood, Harry zelf niet meer dood kan gaan.

                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieënBron: Warner Bros.

Om een gruzielement te gebruiken wordt kannibalisme gebruikt

Deze theorie komt van Reddit gebruiker sirlionel13 en gaat over hoe een gruzielement wordt gemaakt. Volgens deze theorie komt daar namelijk kannibalisme aan te pas! Om een gruzielement te maken wordt de meest duistere kant van magie gebruikt. Hiervoor moet je iemand doden, een spreuk gebruiken en een andere actie voltooien. Wat dat laatste is heeft J.K. Rowling nooit onthuld maar in de boeken worden zowel Slakhoorn als Hermelien misselijk van het idee. Deze theorie zegt dat de laatste handeling die voltooid moet worden eignelijk kannibalisme is. Dit wordt gezien als een duistere handeling en wordt vaak in verband gebracht met het verkrijgen van krachten van de dood. Voldemort zou dus zijn slachtoffers opeten nadat hij ze heeft vermoord. Dit geldt natuurlijk niet voor Harry, maar volgens Rowling was Harry geen echt Gruzielement aangezien het ritueel bij hem nooit is voltooid.

Bron: Warner Bros.

J.K. Rowling is Rita Skeeter

Rita Skeeter ontmoeten we in Harry Potter en de Vuurbeker en de laatste keer dat we haar zagen was tijdens Perkamentus' begrafenis. Maar wat als ze daarna de toverwereld voorgoed heeft verlaten? Volgens deze theorie heeft Rita Skeeter het verhaal van Harry Potter opgeschreven en gepubliceerd in de dreuzelwereld. De Dreuzels denken dat het fictie is en de Toverwereld kan er niks aan doen zonder zichzelf bloot te geven.

Bron: Warner Bros.

Professor Zwamdrift kon Voldemorts ziel voelen in Harry

Volgens Reddit gebruiker u/JamesArryn is professor Zwamdrift misschien niet zo slecht in waarzeggerij als vele denken. Tijdens een les in Harry Potter en de Vuurbeker zegt ze dat Harry's verjaardag in het midden van de winter is. Iedereen weet dat Harry in het midden van de zomer is geboren, maar wat als Zwamdrift eigenlijk gelijk had? Voldemort is namelijk geboren op 31 december, in de winter dus. Misschien voelde Zwamdrift Voldemorts aanwezigheid wel in Harry.

Bron: Warner Bros.

Ron voorspelde per ongeluk de toekomst

Of Ron echt de toekomst voorspelde of dat J.K. Rowling alvast een hint gaf over wat de lezers zouden kunnen verwachten in toekomstige boeken is niet duidelijk. Maar interessant is de theorie zeker! Ron en Harry proberen in Harry Potter en de Vuurbeker in waarzeggerij huiswerk te maken, maar in plaats van hun huiswerk correct te maken beginnen ze de toekomst maar lukraak te voorspellen. Zo zegt Ron dat Harry in gevaar loopt om verbrand te worden, dat hij een waardevol bezit kwijtraakt, dat hij in de rug wordt gestoken door een vried en dat hij uiteindelijk na een gevecht er nog slechter aan toe is. Dit lijkt heel erg op het plot van Harry Potter en de Vuurbeker. Harry moet namelijk met een draak vechten, waarna hij in het meer zijn goede vriend Ron Wemel is kwijtgeraakt. Vervolgens blijkt zijn favoriete leraar een dooddoener te zijn en na het gevecht met Voldemort verliest Harry Carlo Kannewasser.

Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieën                   Harry Potter fan theorieënBron: Warner Bros.

Dementors voelen zich aangetrokken tot Harry omdat hij meerdere zielen heeft

Een aantal fans hebben een theorie bedacht over waarom de dementors zich zo tot Harry aangetrokken voelen. Professor Lupos vertelt Harry dat Dementors zich tot hem aangetrokken voelen omdat hij zoveel trauma's heeft opgelopen toen hij jonger was. Maar wat als de Dementors zich echt tot Harry aangetrokken voelen omdat hij meer dan de normale hoeveelheid ziel in zich heeft? Harry heeft natuurlijk een deel van Voldemorts ziel in zich en de Dementors voelden dat waarschijnlijk aan.

Bron: Warner Bros.

Harry is niet de uitverkorene

Harry en Marcel zijn beide bijna tegelijk geboren en de profetie van Professor Zwamdrift kon op zowel Marcel als Harry slaan. Voldemort heeft uiteindelijk besloten om Harry en niet Marcel te doden. Volgens deze fan theorie is ondanks Voldemorts keuze, Marcel de uitverkorene. Volgens de fans is dit omdat Marcel degene is die Nagini doodt, waardoor hij ervoor zorgde dat Voldemort uiteindelijk gedood kon worden.  

Bron: Warner Bros.

Perkamentus was nooit de ware eigenaar van de Zegevlier

Deze theorie is bedacht door Reddit gebruiker u/Wmdonovan23. De Zegevlier veranderd van eigenaar wanneer de ene tovenaar de andere verslaat. Volgens deze theorie was Perkamentus daarom nooit de echte eigenaar van de Zegevlier, maar Voldemort wel! Perkamentus nam de Zegevlier over van Grindelwald, die het had gestolen van Gregorovitch. Aangezien stelen wordt gezien als een actie van een lafaard, was Grindelwald nooit de eigenaar van de Zegevlier. En Perkamentus dus ook niet. Voldemort heeft Gregorovitch gedood, waardoor hij eigenlijk de ware meester van de Zegevlier was. Totdat Harry de Avada Kedavra-spreuk van Voldemort overleefde, waardoor Harry eigenaar werd van de Zegevlier.

Bron: Warner Bros.

Professor Trelawney voorspelde de dood van Perkamentus

In Harry Potter en de Gevangene van Azkaban zegt Trelawney het volgende: “I dare not, Headmaster! If I join the table, we shall be thirteen! Nothing could be more unlucky! Never forget that when thirteen dine together, the first to rise will be the first to die!” 

Aan de tafel zitten Sneep, Anderling, Stronk, Vilder, Banning, Perkamentus, drie studenten en Harry, Ron en Hermelien. Om haar gerust te stellen stond Perkamentus op om naar haar toe te gaan. Zoals je ziet zitten er 12 mensen aan tafel. Maar op dat moment had Ron zijn rat Schurfie nog bij zich. En aangezien Schurfie uiteindelijk Peter Pippeling bleek te zijn, zaten er op dat moment al 13 mensen aan tafel. Perkamentus is degene die als eerste opstond en uiteindelijk als eerste dood gaat in Harry Potter en de Halfbloed Prins. Heeft Perkamentus hierdoor zijn eigen lot bezegeld?

Bron: Warner Bros.

Harry heeft alles gefantaseerd

Deze theorie is misschien wel de meest depressieve en we hopen zeker dat hij niet waar is! Maar sommige fans denken dat toen Harry werd opgesloten in de bezemkast onder de trap hij heeft gefantaseerd over een magische wereld om aan de realiteit te ontsnappen. Sommige denken zelfs dat Zweinstein staat voor het gekkenhuis waar Harry heen is gestuurd nadat hij gek is geworden in de bezemkast. Wij hopen zeker dat deze theorie niet waar is!

Bron: Warner Bros.

Bron: Screenrant, Radiotimes, Reddit, the whisp.

Lees ook: 38 Harry Potter sequels die we allemaal graag zien gebeuren!

Nieuwste artikelen

 • Vind me: Rebelle 2 - Rian Sevenhuijsen

 • En toen ging hij - Jannah Loontjens

 • Film & Serie Top 6: oktober 2023

 • Het leven van een Loser 17 - Het dak eraf

 • Perfecte dagen - Jacobo Bergareche

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

 • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

 • 100 dingen die je nog niet wist over Harry Potter

 • De top 10 beste boekverfilmingen

Zoek in artikelen