Een goede recensie schrijven in 10 stappen

Ben je gek op het lezen van boeken en vind je het leuk om je mening erover te geven? Dan heb je vast wel eens een recensie over een boek geschreven! Maar waar voldoet een goede recensie aan? En hoe begin je met het schrijven ervan? In dit artikel leggen wij je in 10 stappen uit hoe je een goede recensie kan schrijven!

Bron: Pexels: Vlada Karpovich

1. Begin met een korte samenvatting

Een recensie begint altijd met de samenvatting van het boek. De lezers willen immers weten waar het boek over gaat. Let er bij het schrijven van de samenvatting op dat je zelf vertelt waar het boek over gaat en niet de achterkant van het boek kopieert. Daarnaast hoeft de samenvatting niet heel uitgebreid te zijn. Wees kort en bondig. Zorg ervoor dat de samenvatting maximaal 1/5de deel van de recensie in beslag neemt.

2. Wat waren de plus- en minpunten van het boek?

Vervolgens begin je met het schrijven van de recensie. Wat viel je op aan het boek? Wat vond je ontzettend goed en wat vond je minder goed? Probeer verschillende punten te benoemen. Denk hierbij aan de volgende onderdelen:

- Wat vond je van het plot? Was het origineel, spannend, saai, voorspelbaar, uniek, etc.?

- Wat vond je van de karakters? Zijn de karakters goed uitgewerkt? Zijn het driedimensionale karakters geworden of bleven ze oppervlakkig? Kon jij je als lezer goed in hun verdiepen en met hun meevoelen? Maken ze een ontwikkeling door?

- Wat vond je van de schrijfstijl? Was je zo door het boek heen, of was het erg langdradig? 

- Zat er een goede plottwist in het boek? Deze vraag kan je jezelf stellen indien van toepassing. Bij een thriller zit er bijvoorbeeld vaak een goede plottwist in het boek. Vond je deze voorspelbaar of juist onverwacht? En was de plottwist geloofwaardig?

- Hoe is de wereldopbouw van het boek? Bij een fantasy, science-fiction of dystopisch boek is de wereld vaak anders dan degene die we kennen. Heeft de auteur deze goed opgebouwd? Snap je hoe die wereld in elkaar zit?

Met deze punten kun je de plus- en minpunten benoemen van het boek.

3. Beargumenteer wat je wel en wat je niet goed vond

Vervolgens ga je deze punten beargumenteren. Zeg dus bijvoorbeeld niet 'ik vond het plot niet goed', maar beargumenteer waarom het niet goed was. De vragen die hierboven benoemd staan kunnen je hierbij helpen. Probeer daarnaast waar het kan voorbeelden te geven. Vond je bijvoorbeeld de schrijfstijl langdradig? Benoem dan waardoor de schrijfstijl langdradig is. Is er een passage in het boek dat dat goed weergeeft? Kortom, beargumenteer elk punt dat je in je recensie benoemt.

4. Verklap geen spoilers in jouw recensie

Lezers willen van jou weten of ze het boek wel of niet moeten oppakken in de winkel of bibliotheek. Ze zijn dus vaak nog van plan om het boek te gaan lezen. Verklap daarom geen spoilers in je recensie, anders hoeven veel lezers het boek niet meer te lezen! 

5. Blijf objectief

Schrijf de recensie met een zo objectief mogelijke blik. Misschien sprak het onderwerp van het boek jou niet aan, maar dat betekent niet dat een boek per definitie slecht is. Probeer dus met een objectieve blik te kijken naar de verhaallijn en de karakters. Zit dit goed in elkaar? Benoem dit dan ook in de recensie. Beoordeel daarnaast het boek binnen het genre waarin het geschreven is. Een chicklit is bedoeld als een romantisch, vaak zoetsappig verhaal. Schrijf dus niet dat je spanning mist in het boek. Hetzelfde geldt voor een thriller. Een thriller gaat om de spanning in het verhaal, schrijf dus niet dat je romantiek mist.

6. Schrijf niet te veel vanuit de ik-persoon

Een recensie is natuurlijk jouw eigen persoonlijke mening. Probeer toch zoveel mogelijk de ik-persoon te vermijden. Je kan dit doen door het woord ik te vervangen door 'de lezer', of door te zeggen: 'Het verhaal van het boek was erg goed, want...'

7. Laat bijzaken achterwege

Probeer niet te veel bijzaken in de recensie te stoppen. Een goede recensie heeft gemiddeld 500 woorden. Probeer dit ook ongeveer als richtlijn aan te houden. Als je te veel bijzaken erbij gaat vertellen die niet relevant zijn voor de recensie of de samenvatting, dan wordt de recensie erg langdradig en haken lezers af. Probeer dus niet te veel over de auteur, de cover of het ontwerp van het boek te schrijven. Uiteraard mag je kort toelichten dat je de cover wel of niet mooi vond, maar wijdt hier geen hele alinea aan. Hetzelfde geldt voor de auteur. Je kan kort vertellen wie de auteur is en of dit het debuut is of dat de auteur meer boeken op zijn naam heeft staan, maar benoem niet de hele bibliografie in de recensie.

8. Eindig met een conclusie

Een recensie eindigt altijd met een conclusie. Vat de plus- en minpunten die je eerder benoemd hebt kort samen in de conclusie. Een conclusie hoeft helemaal niet lang te zijn, maar mag bestaan uit een paar zinnen. Laat hierin ook weten of het boek wel of geen aanrader is!

9. Lees de recensie door op spelfouten

Lees de recensie nog een keer rustig door als je hem geschreven hebt. Misschien heb je ergens nog een spelfout gemaakt of de titel van het boek of de auteur verkeerd geschreven. Deze foutjes kan je er dan nog uithalen. Als er namelijk veel fouten in de recensie staan kan het zijn dat de lezer ervan de recensie niet meer serieus neemt en dat is zonde! Neem dus de tijd om de recensie nog door te lezen op fouten.

10. Beoordeel de recensie met sterren (of in ons geval met hartjes)

Tot slot beoordeel je een boek altijd met sterren. Dit lijkt logisch, maar soms komt het aantal sterren niet overeen met wat er in de recensie staat. Ben je namelijk alleen maar positief in de recensie, maar beoordeel je het boek toch met 3 sterren? Dan is dat niet logisch voor de lezer. Zorg ervoor dat de waardering die je aan het boek geeft overeenkomt met wat er in de recensie staat.

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen