Wat is het verschil tussen een legende, sprookje en mythe

Tegenwoordig zien we in veel populaire young adult en fantasy boeken hervertellingen van sprookjes terug. Kijk bijvoorbeeld maar naar The Lunar Chroncles, waarin het bekende verhaal van onder andere Assepoester op een heel nieuwe manier wordt verteld. Ook lezen we vaak over verschillende legendes, zoals de legende van Arthur en mythische wezens zoals draken! Maar wat is nu precies het verschil tussen die drie? Wij zochten het voor je uit! 

Legende

We beginnen met een legende. Een legende lijkt erg op een mythe, maar het is niet hetzelfde. Een legende is een verhaal dat gebaseerd is op historische gebeurtenissen of personen. De legendes gaan over personen die ooit echt hebben bestaan. Door de jaren heen zijn feit en fictie steeds meer met elkaar vervlochten geraakt. Een voorbeeld hiervan is de legende van Arthur. Koning Arthur heeft ooit echt bestaan, maar de verhalen over de romantische koning vol ridderlijkheid, zijn verzonnen. Waarschijnlijk was hij gewoon een krijger die probeerde om Brittannië bij elkaar te houden toen de Saksen het land binnen vielen.

Bron: Shutterstock.com

Sprookje

Een sprookje is een volksverhaal met fantasy elementen. Denk bijvoorbeeld aan eenhoorns, pratende dieren, feeën of elfen. Vaak beginnen sprookjes met de woorden 'Er was eens...' en bevatten ze een moraal, zoals wees aardig tegen vreemden, respecteer de ouderen etc. De gebroeders Grimm hebben veel volksverhalen verzameld en veel van deze sprookjes zijn nog steeds erg bekend. Denk maar aan Sneeuwwitje of Roodkapje.

Mythe

We eindigen met een mythe. Een mythe is een verhaal met een religieuze basis. In deze verhalen spelen vaak goden, halfgoden, helden en/of mythische wezens een rol. Hieromheen is een geloofssysteem gebouwd en de wezens worden gebruikt om de natuurlijke wereld uit te leggen. Een voorbeeld van een mythe is de ark van Noach. Soms worden legendes ook voor mythes aangezien. De lijn tussen een mythe en legende is dus vrij dun. Om te bepalen of een verhaal een mythe is, moet je de vraag te stellen of het verhaal tot het geloofsysteem van een cultuur behoort. Als dat het geval is, dan is het verhaal een mythe.

 

Bron: Bookriot

Lees ook: Duistere Engelse sprookjesboeken voor volwassenen

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • De beste Young Adult sprookjes

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Once Upon a Time feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

  • Young Adult top-5: september

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen