Zo worden seksscènes in films gemaakt

In veel films en series komen een of meerdere seksscènes in voor. Deze scènes zien er altijd perfect uit, het lijkt alsof het allemaal geen moeite kost en het allerbelangrijkste is dat het er vaak natuurlijk uitziet. Maar hoe wordt een seksscène eigenlijk gemaakt? Wij zochten het uit!

Wat ten eerste belangrijk is bij het maken van een seksscène is om te bepalen waar een acteur zich comfortabel bij voelt. Er wordt hiervoor vaak een contract opgesteld waarin tot in de details wordt besproken waar de acteur zich wel en niet prettig bij voelt, hoeveel hij of zij van zichzelf op beeld wil laten zien en zo ja, hoe lang ze dan in beeld te zien zijn. Hierdoor zijn er duidelijke afspraken gemaakt. 

Bron: Netflix, Shondaland

Tegenwoordig wordt er voor films en series ook steeds vaker met een intimacy coordinator gewerkt. Zeker na de #metoo movement wordt er hier vaker gebruik van gemaakt. Deze intimicy coordinator zorgt ervoor dat de acteurs zich veilig voelen op de set. Mia Schachter is een intimicay coordinator die onder andere gewerkt heeft aan Grey's Anatomy. Ze vertelt dat ze eerst met de regisseur praat om te kijken welke shots hij of zij in gedachten heeft. Als de regisseur bijvoorbeeld een shot van voren wil waarbij de borsten zichtbaar zijn, dan vraagt ze of er eventueel andere shots ook mogelijk zijn van bijvoorbeeld de zij- of achterkant als de acteur zich niet prettig voelt om topless in beeld te zijn. Vervolgens bekijkt Mia Schachter het contract nog eens met de acteurs na om te vragen waar ze zich prettig bij voelen en vervolgens loopt ze met de acteurs de scène stap voor stap na. De acteurs kunnen dan met elkaar bespreken wat ze wel en niet oké vinden en waar ze elkaar mogen aanraken. Vervolgens kunnen de opnames van start gaan.

Vaak worden de opnames gefilmd op een 'gesloten set'. Bij het maken van een film zijn er ontzettend veel mensen nodig en kan het op een set erg druk zijn. Wanneer er een seksscène wordt opgenomen wordt er vaak voor gezorgd dat er op de set alleen de hoognodige crew aanwezig is, waardoor het aantal mensen die bij de seksscène aanwezig is minimaal is. Een acteur of actrice kan dit ook in het contract aangeven.

Choreografie

Een aantal regisseurs vindt het prettig om een seksscène compleet te choreograferen. Regisseurs doorlopen zo'n scène dan met de acteurs waarbij ze te horen krijgen hoe ze precies moeten bewegen. Neil Patrick Harris vertelde in 2014 in een interview met Out Magazine dat de seksscène in Gone Girl compleet gechoreografeerd was. "We moesten de seksscène met David {de regisseur} repeteren, echt elke centimeter ervan - 'Dan leg je je mond op zijn ... hier, en dan doe je dit aantal stoten, en dan ejaculeer je'. Het was raar omdat we technisch gezien de seksscène opsplitsen. Hij wilde dat het bijna robotachtig zou zijn, zodat we precies wisten waar we qua positie zijn, waar alles naartoe gaat."

Soms wordt er zelfs een echte choreograaf ingehuurd om een seksscène te choreograferen. Tricia Brouk is een choreografe die onder andere heeft meegewerkt aan de serie Black Box. Zij maakt eerst een choreografie die ze zelf met een andere danser uitvoert en laat deze vervolgens zien aan de acteurs en regisseur. Vervolgens leert ze deze choreografie aan de acteurs aan. In een interview met Elle magazine zegt de choreografe er het volgende over: "Niets wordt aan het toeval overgelaten, zodat niemand het gevoel heeft dat hij wordt betast, waardoor een acteur zich onveilig zou kunnen voelen en daardoor ook minder goed zou presteren in de scène." 

Veel seksscènes zijn dus van a-z helemaal uitgedacht en is het eindresultaat wat wij als kijker zien eigenlijk een soort 'dans' die de acteurs ingestudeerd hebben.

Bron: Focus Features

Lichaamsdelen worden bedekt

In veel seksscènes zijn de meest intieme lichaamsdelen van een acteur of actrice niet te zien. Maar soms kan het wel voorkomen dat we de borsten van een actrice zien of juist de gehele achterkant van een man. De lichaamsdelen die niet te zien zijn, worden wel afgeschermd, zodat de acteurs niet met elkaar genitaliën in aanraking komen. Sarah Basta houdt zich bezig met de kostuums op een set en vertelt dat ze altijd een paar dingen bij de hand heeft zoals een 'cock sock' en een 'snatch patch'. Een cock sock is een sok waar een man zijn hele zaakje in kan doen, zodat daarvan niks te zien is. Een vrouw krijgt een soort strip die ze over vagina kan plakken zodat alles bedekt is.

Als de seksscène erop zit hoeven de acteurs niet langer naakt te zijn en krijgen ze meteen slippers en badjassen aangeboden om zichzelf te bedekken. Over het algemeen verlopen de seksscènes goed, maar soms kunnen er ook ongemakkelijk situaties ontstaan.

 

Bron: Insider, Radiotimes, Elle

Lees ook: Deze seksscènes in films waren heel ongemakkelijk

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Deze seksscènes in films waren heel ongemakkelijk

  • Zo werden de seksscènes in Bridgerton gemaakt

  • Ellen Pompeo's man had moeite met seksscènes in Grey's Anatomy

Zoek in artikelen