Op vakantie veilig online voor je favoriete boeken en films

Als je op vakantie gaat, is er niets fijner dan ontspannen aan het strand of zwembad met een goed boek. Wil je graag een nieuw boek downloaden, dan is het makkelijk om gebruik te maken van de openbare wifi die jouw verblijf aanbiedt. Gebruikmaken van openbare wifi van een hotel of appartementencomplex gaat echter gepaard met risico’s, waar je jezelf gelukkig tegen kunt beschermen.

Ben je voorafgaand aan je vakantie vergeten om een lijstje met nieuwe boeken te downloaden om ter plekke te lezen? In dat geval kun je gelukkig ook internetten in het buitenland. 

In Europa kun je gebruikmaken van je eigen mobiele netwerk, maar het downloaden van bestanden slurpt vaak data. Het is daarom veel beter voor je portemonnee om gebruik te maken van een beschikbaar openbaar wifi-netwerk. 

Risico’s openbare wifi

Bijna ieder hotel biedt tegenwoordig een gratis wifi-verbinding aan. Maar internetten via dat soort verbindingen gaan gepaard met risico’s. Dat betekent niet dat het per definitie gevaarlijk is om het te gebruiken, maar wel dat het verstandig is om de risico’s te kennen en je ertegen te wapenen.

Een belangrijk risico van een openbaar netwerk is dat hackers vaak dit soort netwerken gebruiken om persoonsgegevens buit te maken. Bedenk eens hoe makkelijk je zelf zo’n verbinding aan- en weer uitzet: zo makkelijk is het ook voor een hacker. 

Wat cybercriminelen bovendien regelmatig als strategie gebruiken, is het aanmaken van een malafide netwerk met een soortgelijke naam. Stel dat je in hotel Central verblijft dat een wifi-netwerk aanbiedt dat ‘Hotel_Central’ heet. Een kwaadwillende zou dan een netwerk aan kunnen maken genaamd ‘Hotel-Central’. 

Bron: Shutterstock 

Wees alert en bescherm jezelf

Dat lijkt er zo sterk op dat je makkelijk kunt denken dat het om een officieel netwerk van het hotel gaat. Let dus altijd goed op de netwerknaam wanneer je een verbinding aanlegt met een wifi-netwerk.

Om jezelf goed te beschermen tegen de risico’s van openbare netwerken, doe je er verstandig aan om een VPN in te schakelen. Daarmee ben je niet meer herkenbaar voor cybercriminelen en worden al jouw gegevens versleuteld. 

Maar wat is een VPN? Met een zogeheten Virtual Private Network verloopt al je internetactiviteit via een extra server. Door die omleiding wordt al jouw internetverkeer goed beveiligd. 

Voordeel van een Nederlandse server

Als je een VPN inschakelt en met een Nederlandse server een verbinding aanlegt, zitten hier extra voordelen aan vast. Naast de beveiliging, lijkt het ook voor andere internetgebruikers, websites en apps alsof je aan het internetten bent vanuit Nederland.

Handig, want bijvoorbeeld streamingdiensten bepalen hun aanbod op basis van je locatie. Met een VPN kun je dus gewoon Netflixen, NPO Start en RTL XL kijken zoals je dat vanuit Nederland gewend bent. Maar dan vanaf een heerlijke vakantiebestemming!

 

 

Bron thumb: Shutterstock

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Zo kijk je tijdens de kerstvakantie je favoriete Nederlandse series in het buitenland

Zoek in artikelen