De mooiste boekenwinkels in Nederland en België

Als er één plek is waar wij boekwurmen ons prettig voelen, is dat natuurlijk wel in een boekenwinkel. Eigenlijk is iedere winkel die boeken verkoopt goed, maar natuurlijk geldt wel ´hoe meer, hoe beter´. Ook helpt het als de winkel zelf mooi, ruim en opgeruimd is. In dit overzicht vind je de mooiste boekenwinkels die in Nederland en België te vinden zijn (al vinden wij natuurlijk iedere boekwinkel prachtig!)

Dominicanen in Maastricht

Dit pareltje van een boekwinkel is volgens The Guardian ‘the fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven' (de mooiste boekenwinkel van de wereld, een boekenwinkel gemaakt in de hemel). Wij kunnen het alleen maar eens zijn met deze uitspraak! De winkel bevindt zich in de Dominicanenkerk in Maastricht en heeft een gigantisch aanbod. Ook kun je er gaan zitten om iets te drinken. Dat is zeker geen straf met het uitzicht op al die prachtige boeken!

Boekenhuis Theoria in Kortrijk (België)

Boekenhuis Theoria is een boekhandel die bestaat uit verschillende ingerichtte 'huiskamers' in aparte ruimtes. Hierdoor kun je heerlijk op je gemak gaan zitten in een comfortabele stoel en je thuisvoelen wanneer je een goed boek in je handen houdt.

Paagman in Den Haag

Deze boekhandel is zowel van binnen als van buiten een lust voor het oog. Niet alleen kun je heerlijk zitten en genieten van al je favoriete boeken, de winkel zit ook nog eens in een geweldig mooi pand!

Barboek in Leuven (België)

Dit is een verbouwde drukkerij waar je op het terras kunt gaan zitten met een boek uit een groot assortiment. Zoals de naam doet vermoeden kun je er ook genieten van een lekker bakje koffie. En wat helemaal tof is? Barboek oraniseert slow reading-avonden: dan kun je lekker lezen en gaan alle telefoons uit! Hier wil je toch heen?!

Waanders In de Broeren in Zwolle

Opnieuw een prachtlocatie in een verbouwde kerk. In 2013 is de kerk als het ware een boekenkerk geworden: je kunt er uren rondwandelen. Daarnaast kun je er ook koffie drinken of lekker eten tijdens het ontbijt en de lunch.

Riemer en Walinga in Ermelo

Deze boekhandel bestaat al meer dan 75 jaar en dat is ook te zien, maar op de best mogelijke manier! Met enige regelmaat brandt de haard in deze winkel, maar er staan ook lekkere fauteuils en een piano! Trek je even helemaal terug in de wereld van boeken en geniet van een goed verhaal.

Boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem

De afbeeldingen zegt eigenlijk al genoeg... Stene bogen en smalle gangetjes in een oud pand. Een heel bijzonder oud pand wat heerlijk is om te gaan ontdekken.

’t Stad leest in Antwerpen (België)

Vooral de kinderafdeling van deze sfeervolle boekhandel is heerlijk! Daarnaast is het een licht pand wat uitnodigd om lekker rond te gaan neuzen en heel veel boeken mee naar de kassa te nemen!

Boekhandel Donner in Rotterdam

Dit recent vernieuwde pand is heel groot en biedt voor iedere lezer wat wils: ook zijn er veel Rotterdam artikelen te koop en is er een grote afdeling voor spellen. Je kunt bij Boekhandel Donner lekker gaan zitten om koffie te drinken of te lunchen. Gegarandeerd uren plezier voor boekenliefhebbers!

Limerick in Gent (België)

Wat deze boekhandel vooral zo bijzonder maakt, is het grote aantal oude typemachines om in het pand te bewonderen. Als je interesse hebt in (oude) boeken en hoe deze getypt werden, is dit een extra leuke aanvulling. Om daarna natuurlijk nog met je neus in de nieuwe boeken te duiken...

We kunnen wat mooie boekwinkels betreft nog wel even doorgaan, maar dit zijn toch wel de meest indrukwekkende van Nederland en België. Er zijn echter nog wel een aantal winkels die zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken, namelijk;

 1. Pied à Terre (Amsterdam)
 2. Kramer en Van Doorn (Zeist)
 3. Praamstra (Deventer)
 4. Van Gennep (Rotterdam)
 5. Boekhandel ’t Spui (Vlissingen)
 6. Boekhandel Oisterwijk (Oisterwijk)
 7. Boekhandel Heinen (Den Bosch)
 8. De Boekuil (Mortsel, België)
 9. ‘t Oneindige verhaal (Sint-Niklaas, België)
 10. Paard van Troje (Gent, België)
 11. Luddites (Antwerpen, België)
 12. The American Bookstore (Amsterdam)

Bron: Flow Magazine

Lees ook: De leukste ideeën voor een thuisbibliotheek

Nieuwste artikelen

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

 • Afscheid voor even - Ellie Dean

 • Illusie – Camilla Läckberg en Henrik Fexeus

 • De miljardair - Thomas Erikson

 • De geniale vriendin - Elena Ferrante

Gerelateerde artikelen

 • De 9 beste boekenplekken in Nederland

 • Waarschuwing aan alle vrouwenmensen op Chicklit.nl: lezen op eigen risico ;-)…

 • What’s new op de Nederlandse televisie?

 • Als je verliefd wordt (DVD)

 • Sevenster

Zoek in artikelen