10 tv en film eindes die veranderd zijn omdat ze te duister waren

Een goed einde kan een film breken of maken. Natuurlijk hangt het niet alleen af van de laatste paar minuten, maar het einde is wel vaak wat het best blijft hangen bij de kijker. En logisch ook: dat is letterlijk het laatste van de film wat je ziet. Het is dus belangrijk dat het einde goed is. Mede om deze reden zijn er filmmakers die besluiten het originele einde van een film aan te passen omdat het te duister is. Er zijn een paar heel grote voorbeelden van: in dit artikel lees je over welke films we het hebben.

1. The Lion King (1994)

Het einde van Disney's The Lion King is niet voor iedereen even rooskleurig: Scar wordt opgegeten door de hongerige hyena's die hij meegenomen heeft naar de Koningsrots. Toch was het originele einde eigenlijk nog een stuk minder vrolijk: Scar zou om zijn leven smeken en Simba zou hem weer terug de rots op helpen, waarna Scar hem meteen naar beneden zou gooien. Scar zou vervolgens door de vlammen opgeslokt worden, allemaal terwijl hij maniakaal zou lachen... en Simba zou veilig toekijken van een afstandje (de val was blijkbaar niet heftig genoeg om hem te doden). Het gekozen einde is misschien ook niet super vrolijk voor Scar, maar we zijn wel blij dat Disney voor dit einde gekozen heeft!

Bron: Walt Disney Animation Studios

2. Raya and the Last Dragon (2021)

Aan het einde van Raya and the Last Dragon sterft Sisu, maar gelukkig worden zij en veel andere draken weer tot leven gewekt. De makers waren echter niet zeker of dit het juiste einde voor de film was. Don Hall, de regisseur van de film, gaf aan dat er een einde was waarin Sisu daadwerkelijk de laatste draak zou zijn en dat ze zou sterven zonder nog terug te komen. Dan zouden de mensen er echt alleen voor staan zonder de draken, iets wat ook gevoeld moest worden toen Sisu stierf. Wat moeten mensen zonder de draken doen? Osnat Shurer, de producent van de film, wilde toch een vrolijker eind. Gelukkig maar, want een einde zonder Sisu zou niet heel vrolijk aanvoelen.

Bron: Walt Disney Animation Studios

3. Soul (2020)

Joe Gardner keert aan het eind van deze Disney film terug naar zijn leven op aarde. Er was echter sprake van een eind waar Joe niet terug in zijn lichaam zou komen. Producent Dana Murray vertelde in een interview met Entertainment Tonight dat ze tot en met de laatste screening van de film hebben getwijfeld welk einde ze zouden kiezen. In eerste instantie zou Joe naar The Great Beyond gaan, maar denkend aan zijn moeder en verschillende factoren leek het toch beter om Joe de kans te geven terug te keren. Gardner heeft tijdens zijn reis zo veel geleerd dat hij het verdiende om nog van zijn leven te genieten. Misschien niet het einde wat iedereen verwachtte of zelfs wilde, maar het is ook lastig om het personage te laten zien hoe hij van het leven moet genieten en hem vervolgens niet de kans te bieden dat daadwerkelijk te doen. Dit einde is niet alleen voor Joe, maar ook voor ziel nummer 22 beter, dus wij zijn blij met hoe Soul eindigt!

Bron: Walt Disney Animation Studios

4. Star Wars: the Return of the Jedi (1983)

George Lucas en Lawrence Kasdan hadden in eerste instantie een veel duisterder einde voor de Star Wars trilogie in gedachten. Luke zou nog steeds de helm van Darth Vader zijn hoofd halen, maar dit keer zou hij hem zelf opzetten! Dan zou hij zeggen: ´Now I am Vader. Now I Will go and kill the fleet and I will rule the universe.´ Lawrence Kasdan gaf de voorkeur aan dit einde, maar George Lucas stak hier toch een stokje voor. Volgens hem zijn de films voor jongeren en was dit toch echt een beter einde.

De alternatieve versie zou zeker een heel andere toon gegeven hebben aan The Return of the Jedi en de rest van het Star Wars universum.

Bron: Lucasfilm

5. The Suicide Squad (2021)

Het einde van The Suicide Squad was origineel een stuk duisterder dan wat wij in de bioscopen gezien hebben. Ratcatcher 2 zou namelijk vermoord worden door Amanda Waller. Daarna zou Bloodsport helemaal doordraaien en ondanks dat Harley Quinn hem probeert te troosten, schiet hij Amanda neer. Ze sterft niet, maar de kogel die in haar zit kan exploderen wanneer hij dat zegt. Hierdoor zou ze dus moeten doen wat Bloodsport zegt. James Gunn vertelde waarom er toch voor het andere einde is gekozen. Hij vond het te duister en het was niet helemaal het verhaal wat hij wilde vertellen. Het einde waarin Bloodsport de rat aait, terwijl hij daar eigenlijk zo bang voor is, is volgens Gunn het perfecte einde van de film. Wij zijn het helemaal met hem eens! 

Bron: Warner Bros. Pictures

6. Get Out (2017)

Get Out is natuurlijk al niet de allervrolijkste film die er bestaat. De psychologische thriller gaat over Chris, die zonder het te weten in een gestoord gezin terecht komt - eentje waar zijn partner deel van uitmaakt. Het originele einde was echter nog duisterder. Chris zou proberen weg te kruipen bij Rose, maar wanneer de politie arriveert doet zij net of zij het slachtoffer is. Chris' vriend Rod stapt uit de auto in plaats van een echte agent. In het einde wat de kijker ziet, komt de daadwerkelijke politie en geloven ze Rose, waardoor Chris in de gevangenis belandt. De film Get Out is een sterk verhaal waarin goed te zien is dat racisme nog steeds bestaat en helaas nog heel ver kan gaan.

Bron: Universal Pictures

7. Army of Darkness (1992)

Het alternatieve einde van Army of Darkness was volgens de studio van Universal te heftig en zij voorkwamen dat het zo afliep. Ash Williams zou terug willen gaan naar zijn eigen tijd (hij zat tenslotte vast in het jaar 1300 na Christus), maar hij zou per ongeluk te veel van het magische drankje nemen en zo lang slapen dat hij pas wakker zou worden in een post-acolyptisch Londen. Dan zou hij tot de conclusie komen dat hij te lang geslapen had. Universal Studios vond dit een te negatief einde en dus kozen ze voor de andere optie.

Bron: Universal Pictures

8. Fatal Attraction (1987)

De kijkers die vooraf de film mochten beoordelen haddden een hekel aan het originele einde van Fatal Attraction, waardoor het nog snel veranderd werd. Alex Forrest krijgt het voor elkaar om Dan Gallagher neer te zetten als de schuldige voordat ze zelfmoord pleegde. Glenn Close, die de rol van Alex speelde, was het niet eens met het veranderen van het einde, maar werkte er uiteindelijk toch aan mee. Blijkbaar wilde het publiek liever dat Alex vermoord zou worden dan dat ze zelfmoord zou plegen...

Bron: Paramount Pictures

9. El Camino: A Breaking Bad Story (2019)

Eigenlijk was Vince Gilligan van plan om Jesse aan het einde door de politie te laten pakken, door bijvoorbeeld een jonge vrouw te hulp te schieten en daardoor zelf gepakt te kunnen worden. Het einde was nog niet geschreven, maag Gilligan speculeerde verder dat Jessie dan in de gevangenis zou eindigen, maar wel voor het eerst sinds het begin van de film rust voor zichzelf zou hebben. Terwijl Jesse nooit zou kunnen slapen, zou hij uiteindelijk in de cel als een blok in slaap vallen. De producers waren niet onder de indruk van de pitch, omdat ze niet van mening waren dat Jesse in de gevangenis moest eindigen. Uiteindelijk is het einde anders geworden, en achteraf gezien is ook Vince Gilligan blij dat het zo afgelopen is.

Bron: Netflix

10. Thelma & Louise (2007)

Het einde van Thelma & Louise eindigt met een shot waarbij de twee van een cliff afrijden en dan wordt het beeld gepauzeerd. Ridley Scott, de regisseur, had een alternatief einde in gedachten waar het shot niet gepauzeerd zou worden en de twee nog neer zouden komen. Het einde zou laten zien dat de auto crashte en Hal zou over de rand van de klif kijken om het autowrak te bekijken. Eigenlijk is het einde hetzelfde, want we weten allemaal wat er gebeurt wanneer een auto van een cliff afrijdt - hij zal ooit een keer moeten landen en dat gaat niet zachtjes. Toch is het einde zo mooier en laat het je achter met een beter gevoel dan wanneer we de rest van de scène gezien zouden hebben.

Bron: 20th Century Fox Home Entertainment

 

Bron: Buzzfeed

Lees ook: Netflix documentaire over Kanye West komt eraan

Nieuwste artikelen

  • De bloemen van Juffie - Wina Eberhard

  • Warner Bros. wil meer Harry Potter content maken

  • Riverdale seizoen 7 wordt het laatste seizoen

  • Schemergeesten - Angie Sage

  • Het medaillon van Chagall - Reina Crispijn

Gerelateerde artikelen

  • 8 plot holes in Disney films

  • Zo zouden dieren uit Disneyfilms eruit zien als ze mens waren

  • De 48 hoogst verwachte films van 2021

  • 10 Disney hulpjes die niet vergeten mogen worden

  • Hoe zouden Disney films eruitzien als er politieagenten in zouden zitten?

Zoek in artikelen