Echt goede boekverfilmingen

Boekverfilmingen gaan niet altijd goed, maar we moeten toegeven dat er ook echt goede boekverfilmingen zijn. Soms is het verhaal uit het boek heel goed naverteld, soms zijn er wel aanpassingen gedaan maar maken die de film alleen maar beter. Het blijft altijd spannend wanneer een van onze favoriete boeken verfilmd wordt, maar in dit artikel zie je de films die volgens ons echt goede boekverfilmingen zijn.

 

The Lord of the Rings

De Lord of the Rings trilogie, te beginnen met The Fellowship of the Ring, is wereldwijd geliefd en de films hebben veel verschillende prijzen gewonnen. Iedereen kent de films dan ook wel en is bekend met de naam Tolkien. De filmmakers hebben precies de goede stukken uit de boeken gehaald om de films boeiend te maken en waar nodig hebben ze extra zinnen of toevoegingen geplaatst. De cast van The Lord of the Rings is geweldig en de acteurs zijn perfect gecast volgens de boeken. De special effects zijn nog steeds mooi - en dat zegt best wat voor een filmreeks die in 2001, 2002 en 2003 uitgekomen is!

De vervolgdelen, The Two Towers en The Return of the King, waren net als het eerste deel simpelweg geweldig. We denken dat we de films nog maar een keer moeten gaan bekijken!

Bron: A-Film

Dune

De film Dune was niet precies volgens het boek, maar toch leek het er in grote lijnen (en precies op de juiste momenten) wel op. Vooral gezien het feit dat Dune een behoorlijk ingewikkeld verhaal heeft en het lastig is zoiets goed naar het grote doek te vertalen. De aanpassingen die zijn gedaan zijn allemaal ter bevordering van de filmervaring gedaan en zijn daarom zeker niet storend. Visueel gezien is Dune geweldig en ook de cast doet het uitstekend. Al met al dus een echt goede verfilming van een boek dat al meer dan vijftig jaar oud is. Als je fan bent van sci-fi en fantasy is Dune echt een must see. Heb jij hem al gekeken?

Bron: Warner Bros. Pictures

Twilight

De meningen over de hele Twilight franchise zijn heel erg verdeeld, dat is voor niemand een geheim. Maar als we even puur kijken naar hoe een boek omgezet wordt naar een boek, heeft Twiliight zeker een plaats in deze lijst verdiend. De hele sfeer van het boek is donker en Bella en Edward hebben beide moeite met hun gevoelens. Dat is iets wat in de film echt te zien is. Robert Pattinson en Kristen Stewart spelen de rollen exact zoals de personages in de boeken beschreven zijn en de film lijkt dan ook zeker op het gelijknamige boek van Stephanie Meyer. Wat dat betreft valt er gewoon weinig op aan te merken. Even in het midden gelaten wat je van het verhaal zelf vind, natuurlijk.

Bron: Warner Home Video

Matilda

Er zijn maar weinig mensen die het boek Matilda van Roald Dahl niet kennen. De schrijver zet zo'n magische wereld en een heel leuk en, ondanks alles, lief en zorgzaam meisje neer, dat je wel van haar moet houden. De film laat precies genoeg van het verhaal en de betekenis zien, maar ook van het verdrietige en duistere deel dat erbij hoort. De personages in de film lijken heel goed op de geschreven versie. In het kort kunnen we dus zeggen dat Mathilda absoluut een geslaagde boekverfilming is. 

Bron: Sony Pictures Home Entertainment

The Princess Diaries

Deze film is gebaseerd op het boek Dagboek van een prinses van Meg Cabot. Er zijn wel een aantal veranderingen gedaan ten opzichte van het boek, maar wel op een goede manier. Sommige veranderingen zijn nu eenmaal nodig om een boek geschikt te maken als film. Anne Hathaway zet het personage wat anders neer, vooral omdat ze ouder is dan de Mia uit het boek (die nog maar 14 jaar is), maar ook door de speciale touch die ze het personage geeft. Dat alles op een goede manier, natuurlijk! Julie Andrews als de koningin is perfectie en ook de andere personages stappen moeiteloos in hun rollen. Gewoon een geweldige film en een geweldig boek. 

Bron: Walt Disney Studios Home Entertainment

The Hunger Games: Catching Fire

Eigenlijk waren alle Hunger Games films best goed, maar als we moeten kiezen, wint The Hunger Games: Catching Fire het. De karakters die net als Katniss en Peeta weer de arena in moesten, zijn geweldig gecast en doen hun personages eer aan. Het Kapitool is vreselijk overdreven en dat is precies hoe het in het boek ook is: een gigantisch contrast met District 12 en de andere arme districten. In Catching Fire wordt dit nog beter aangetoond dan in de voorgaande film. Het hele politieke spel is duidelijk aanwezig en wordt sterk neergezet in de film. Een waardige boekverfilming van Vlammen van Suzanne Collins.

Bron: Belga Films

A Series of Unfortunate Events (de Netflix-serie)

A Series of Unfortunate Events is verfilmd, maar de film was niet helemaal wat fans ervan verwachtten. De Netflix serie daarentegen bleef heel dicht bij het boek, wat een valkuil kan zijn - maar in dit geval pakte het heel goed uit. De humor die in de serie zit komt goed over en sluit exact aan bij de boeken. De serie voelt erg grimmig aan, maar ook dat is hoe het in de boeken van Lemony Snicket is. Ook is er rekening mee gehouden dat de fans van de boekenreeks inmiddels volwassen zijn, waardoor de Netflix serie ideaal is om te bekijken als je van de boeken hebt genoten als kind.

Bron: Netflix

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Zowel het derde boek als de film van Harry Potter zijn steengoed. Vooral omdat in dit boek de overgang van kind naar tiener duidelijk aanwezig is en ook nog eens subliem neer wordt gezet. We moeten ook toegeven dat Hermelien die Draco een stomp verkoopt best een heerlijk moment was! Dat Harry de patronusbezwering onder de knie krijgt is een bonus die ons een heerlijk fijn gevoel geeft: het is hem gelukt! Alle acteurs doen hun uiterste best en dat is zeker te zien in het eindresultaat. We houden van alle Harry Potter boeken en films, maar deze heeft toch wel een speciaal plekje in ons hart.

Bron: Warner Bros.

Room

Het boek Room was voor een groot deel erg goed omdat het geheel vanuit het perspectief van Jack was verteld. Dit soort boeken zijn daarom lastig naar film te vertalen, maar Room is het bewijs dat het mogelijk is. Het verhaal bleef over Jack gaan. Er werd wat extra ruimte uitgetrokken om Joy te belichten, maar niet zoveel dat het hele verhaal ineens om twee personen draaide in plaats van om een. Ook speelden de acteurs de rollen ontzettend geloofwaardig. 

In het Nederlands heet het boek, dat geschreven is door Emma Donoghue Kamer.

Bron: Universal Pictures

To All the Boys I've Loved Before

Het boek was ontzettend leuk om te lezen, maar daarnaast ook emotioneel. Mocht je er aan getwijfeld hebben of dit in de film goed uit zou komen, dan heeft Netflix dat zeker bewezen. Lana Condor (Lara Jean) en Noah Centineo (Peter) hebben geweldige chemie en de twee krijgen het voor elkaar om iedereen in te pakken. To All the Boys I've Loved Before is zeker een goede verfilming en doet het gelijknamige boek (in het Nederlands Aan alle jongens van wie ik hield) eer aan. 

Bron: Netflix

Crazy Rich Asians

Het boek Crazy Rich Asians van Kevin Kwan is ontzettend leuk en gevuld met humor. De film kreeg het voor elkaar om dit naar een nieuw level te dragen door er meer een rom-com van de maken. Ook werd er een sterrencast ingeschakeld voor de verfilming, wat bijna nooit kwaad kan. De film focust zich iets meer op Rachel, maar dat is niet erg. Er bleef genoeg ruimte over voor de andere personages en door deze keuze is Crazy Rich Asians gemakkelijk te volgen en konden kijkers zich beter inleven.

Bron: Warner Bros. Pictures

The Sisterhood of the Traveling Pants

De cast zorgde ervoor dat The Sisterhood of the Traveling Pants een heerlijke film is om te bekijken. Bridget, die wordt gespeeld door Blake Lively (die pas na deze film bekend werd door haar rol in Gossip Girl) was perfect en America Ferrara deed het geweldig als Carmen. Wat een groot voordeel is aan deze boekverfilming, is dat de gecaste acteurs daadwerkelijk pasten bij de leeftijd die de personages moesten zijn. De hele film was echt een cadeautje voor fans van de boeken - en dat zegt wat!

Bron: Alloy Entertainment

The Notebook

Het prachtige liefdesverhaal uit het boek van Nicholas Sparks komt ook in filmvorm geweldig uit de verf. De band tussen Noah en Allie is sterk en ondanks dat ze gek van elkaar worden, kunnen ze ook niet zonder elkaar. Dat is wel te zien aan de scènes waarin ze gepassioneerd zoenen! Ook de oudere karakters zijn prachtig neergezet en als kijker is het haast onmogelijk om de wanhoop, het verdriet, maar bovenal ook de liefde tussen de personages te voelen! Een geweldige verfilming van een geweldig boek!

Bron: 20th Century Fox Home Entertainment

The Godfather

Deze klassieker is misschien wel de oudste in deze lijst, maar dat maakt The Godfather zeker geen slechtere boekverfilming dan de anderen. De film is niet voor niets wereldwijd bekend en geliefd! We kunnen er veel over zeggen, maar we houden het er op dat zowel het boek als de film (en de vervolgdelen) een echte aanrader zijn voor iedereen die maffia verhalen interessant vindt!

Bron: Paramount Pictures

The Silence of the Lambs

Ook deze verfilming doet het gelijknamige boek eer aan. Anthony Hopkins en Jodie Foster hebben voor hun rollen super vertolkt en The Silence of the Lambs heeft wel 5 Oscars gewonnen! Het boek en de film zijn beiden heel spannend en zorgen ervoor dat je als lezer of kijker op het puntje van je stoel zit. Hoog tijd om de film weer eens te bekijken... en het boek er nog eens bij te pakken.

Bron: 20th Century Fox Home Entertainment

 

Bronnen: 20th Century Fox, Paramount Pictures, Alloy Entertainment, Warner Bros., Netflix, Universal Pictures, Belga Films, Walt Disney, Sony Pictures, A-Film

Lees ook: Vaiana sequel serie heeft een regisseur

Nieuwste artikelen

  • Twisted Lies - Ana Huang

  • Koude harten - Gunnar Staalesen

  • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

  • Legendes & Lattes - Travis Baldree

  • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • 100 dingen die je nog niet wist over Harry Potter

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • De top 10 beste boekverfilmingen

Zoek in artikelen