Grey's Anatomy feiten die je nog niet wist

Grey's Anatomy is de langstlopende ziekenhuisserie ooit en is al te volgen sinds 2005. Als echte fan weet jij natuurlijk een heleboel op te noemen over deze nog altijd onverminderd populaire show, die draait om Meredith Grey. Krijg jij ook geen genoeg van die spanning, drama en romantiek en wil je alles wat los en vast zit lezen om bij te blijven over de serie? Om te testen of je echt álles weet van Grey's Anatomy, hebben we hier wat leuke feitjes voor je verzameld!

1. Studieboek

De titel van de show komt van een echt medisch studieboek. Namelijk het anatomie-boek Gray's Anatomy, geschreven door de Britse anatoom en chirurg Henry Gray. Het boek verscheen voor het eerst in 1858 en je kunt het boek nog steeds kopen mocht je interesse hebben (lees: als je zin hebt om 1280 pagina's te lezen). Barnes & Noble heeft er zelfs een prachtige gebonden klassieker van gemaakt.

2. Titel

De titel voor Grey's Anatomy is volgens Kate Walsh, die Addison Montgomery speelde, maar liefst drie keer gewijzigd. Het zou eerst 'Doctors', toen 'Surgeons' en daarna 'Complications' zijn. Gelukkig maar dat ze uiteindelijk met de huidige titel aan kwamen zetten!

Bron: Shondaland

3. Locatie

Het Veterans Administration Sepulveda Ambulatory Care Center in California zou volgens Los Angeles Magazine gebruikt worden om de scènes voor de ingang van het Grey Sloan Memorial te filmen. De beelden binnen zouden wel gewoon gemaakt worden in een studio.

4. Bokhee

Ze zegt misschien niet zoveel, maar ze was tot 2021 jarenlang een vast achtergrondpersonage in de serie. Volgens een tweet van actrice Sandra Oh, die Christina Yang speelt, weet Bokhee heel goed wat ze doet. "The nurse in that scene, Bokhee, is a real surgical nurse," schreef ze.

Bron: Shondaland

5. Organen

Heb je je altijd al afgevraagd waar ze gebruik van maken tijdens al die operaties? Nou, het antwoord is koeienorganen. Voor het bloed gebruiken ze volgens Sarah Drew (April Kepner in de serie) nepbloed gemaakt van kippenvet en rode gelatine. "The smell is repulsive and makes us all gag," liet ze eens weten aan RTE. "And we use an actual soldering tool to solder the organs. It smells like burning flesh ... It's pretty gross." Klinkt niet echt prettig...

6. Award

Het is alweer even geleden, maar in 2008 werd Katherine Heigl genomineerd voor een Emmy Award voor haar rol als Izzie Stevens. Heigl heeft deze nominatie echter beleefd afgewezen omdat ze vond dat ze niet het gevoel had dat de schrijvers haar dat seizoen genoeg handvatten hadden gegeven om een Emmy te verdienen. Ze wilde niet het gras voor de voeten wegmaaien van andere actrices die wel genoeg materiaal hadden gekregen die garant zouden staan voor een Emmy. Heigl verliet uiteindelijk in 2010 de serie.

Bron: Shondaland

7. Regisseurs

Sommige acteurs spelen al zo lang mee, dat ze zelf ook weleens een aflevering willen regisseren. Dit is onder andere gedaan door Chandra Wilson (Miranda Bailey), Debbie Allen (Catherine Avery), Kevin McKidd (Owen Hunt), Jesse Williams (Jackson Avery) en natuurlijk Ellen Pompeo (Meredith Grey)

8. Ziekte van Kawasaki

In de aflevering Can't Fight This Feeling in seizoen 9, verschijnt actrice Sarah Chalke, die we kennen uit Scrubs, om aandacht te vragen voor de zeldame ziekte van Kawasaki. Volgens TV Line is de aflevering gebaseerd op haar eigen ervaring met haar baby die aan de ziekte lijdt. Bij de ziekte van Kawasaki ontstaan er ontstekingen in de bloedvaten en mogelijke verschijnselen zijn hoge koorts, rode uitslag en rode, opgezwollen handpalmen en voetzolen. De ziekte komt vooral voor bij kinderen onder de 5 jaar. De ziekte kan binnen een paar dagen dodelijk zijn, maar dankzij een internetartikel heeft Chalkes zoontje het overleefd. Nu is ze toegewijd om de ziekte onder de aandacht te brengen.

9. Echt huwelijk

Wist je dat Meredith en Derek een echte huwelijksregistratie hadden? People Magazine liet in 2009 weten dat het fictieve koppel een echte huwelijksregistratie had op website The Knot. Dit gegeven moedigde fans aan om te doneren aan onderzoeksorganisaties die Derek en Meredith goed zouden keuren, zoals de American Academy of Neurology Foundation en de Alzheimer's Association.

Bron: Shondaland

10. Songtitel

De titel van elke aflevering is in werkelijkheid een songtitel, met uitzonderig van één. De uitzondering is de aflevering 1-800-799-7233 in seizoen 18. Dit is namelijk het nummer van de hotline voor huiselijk geweld. De aflevering ging over Jo Wilsons gewelddadige ex-man.

11. Salaris

Een leuk feitje om het rijtje mee af te sluiten. Ellen Pompeo is een van de hoogstbetaalde actrices. In 2018 maakte The Hollywood Reporter bekend dat een grote onderhandeling ervoor had gezorgd dat de actrice 20 miljoen dollar per jaar zou verdienen. Dat resulteert in 575,000 dollar per aflevering! In 2019 bleek ze met 22 miljoen per jaar nog steeds een van de meest verdienende actrices. Doe ons ook zo'n salaris!

 

Bron: Insider

Lees ook: Seizoen 19 van Grey's Anatomy met Ellen Pompeo bevestigd

 

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Top 5 series met de lekkerste mannen

  • Top 10 vrouwen series op Videoland

  • De 10 langstlopende series ooit

  • De echte verhalen achter de meest bizarre medische gevallen in Grey's Anatomy

  • Ellen Pompeo's man had moeite met seksscènes in Grey's Anatomy

Zoek in artikelen