Dit was de populairste film in het jaar dat je geboren bent

Vind jij het ook interessant om te zien wat er speelde in het jaar dat je geboren werd? Of welk boek of welke film er populair was? Dan heb je vast al vaker op internet gezocht om daar meer of te weten te komen. Maar kijk ook eens naar onderstaand rijtje om te zien of jouw geboortejaar ertussen staat. Wij hebben namelijk de meest populaire films van dat jaar op een rijtje gezet. En het zal je niets verbazen dat je eigenlijk alle films wel kent!

 

1970: Love Story

Voor een goed liefdesverhaal vallen we allemaal in het katzwijm en Love Story kan alle boxjes afvinken die je bij een romantisch drama mag verwachten. Het verhaal is gebaseerd op het populaire boek van Erich Segal en draait om Oliver Barret IV, een koppige rechtenstudent aan Harvard met een gouden toekomst, en muziekstudente Jennifer Cavelleri,die iets minder fortuinlijk is, en ondanks alle afkeuring van familie voor elkaar vallen.

1971: The French Connection

1972: The Godfather

Deze film met Al Pacino kennen we natuurlijk allemaal. Hoofd van een New Yorkse maffiafamilie, Don Vito Corleone, komt in de problemen wanneer een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York. Wanneer Corleone laat blijken dat hij tegen de handel in drugs is, is hij zijn leven niet meer zeker...

1973: The Exorcist

1974: Blazing Saddles

1975: Jaws

Simpel, maar effectief: een haai maakt de wateren bij een klein stadje onveilig, terwijl iedereen denkt dat het veilig is om het water in te gaan. Dit plot zorgde er niet alleen voor dat Jaws de populairste film van 1975 werd, maar ook nog eens de meeste winst opbrengde voor een film tot dan toe. Dat laatste duurde overigens maar een paar jaar.

1976 : Rocky

1977: Star Wars

1978: Grease

'I got chills, they're multiplying. And I'm losing control': dit stukje tekst kunnen we ongetwijfeld allemaal afmaken. Grease is nog altijd enorm populair en dat is ook niet gek. De populaire musicalfilm, die zich afspeelt in de jaren 50, met onder andere John Travolta en Olivia Newton-John laat alle harten smelten.

1979: Kramer vs. Kramer

1980: The Empire Strikes Back

1981: Indiana Jones: Raiders of the lost Ark

Met niet minder dan 248 miljoen dollar haalde Indiana Jones: Raiders of the lost Ark de meeste winst binnen in 1981. In de film, geregisseerd door Steven Spielberg, heeft Indiana Jones maar één levensdoel en dat is op zoek gaan naar archeologische rijkdommen over de hele wereld. De avonturier deinst nergens voor terug om zijn doel te bereiken. In deze film is zijn grootste vijand Belloq, een Franse archeoloog die in dienst is van Nazi-Duitsland. Hitler wil in 1936 de Ark des Verbonds in bezit krijgen, en Jones krijgt de opdracht de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.

1982: E.T.: The Extra-Terrestrial

1983: Return of the Jedi

1984: Ghostbusters

'Who you gonna call? Ghostbusters!'  Deze welbekende film, waarvan deze zin nog altijd in ons hoofd zit, wist maar liefst 242 miljoen dollar binnen te slepen. De film gaat over drie wetenschapppers die hun baan bij de Universiteit van New York verliezen en besluiten om zich te gaan verhuren als Ghostbusters. Wanneer ze vervolgens een portaal naar een andere dimensie ontdekken, zijn zij degenen die New York moeten redden. De film is te kijken op Netflix voor als je hem nog niet gezien hebt!

1985: Back to the Future

1986: Top Gun

1987: Three men and a baby

Wat gebeurt er als drie vrijgezelle mannen ineens met een baby worden opgescheept? Het blijkt het dochtertje van acteur Jack te zijn, die samen met zijn vrienden - architect Peter en kunstenaar Michael - een appartement deelt. Maar de opvoeding is moeilijker dan ze dachten dat het zou zijn... Deze komedie wist een keurige 167,7 miljoen dollar binnen te slepen.

1988: Rain man

Met niemand minder dan Tom Cruise en Dustin Hoffman wist Rain man ruim 172 dollar binnen te halen. De film draait om Charlie, wiens vader komt te overlijden en waarvan hij een oldtimer en een rozentuin erft. Maar boven alles komt hij erachter dat hij nog een broer heeft. De autistische Raymond. Charlie is woedend als blijkt dat zijn vader al zijn geld aan zijn broer heeft achtergelaten en hij ontvoert Raymond uit het verzorgingstehuis. Maar aangezien Raymond niet naar LA wil vliegen, staat hen een lange rit te wachten...

1989: Batman

1990: Home Alone

Hoe kan het ook anders: natuurlijk staat Home Alone in het lijstje van populaire films. Nog altijd komt deze film jaarlijks, vooral met kerst, op televisie. Het is dan ook niet gek dat Home Alone dé kerstfilm met de meeste winst is! De komedie over de bijdehante Kevin die voor de zoveelste keer thuis wordt achtergelaten is misschien een tikkeltje onrealistisch, maar wel pure nostalgie!

1991: Beauty and the Beast

1992: Alladin

Disney wist in de jaren 80/90 te pieken met Alladin. Deze prachtige verfilming van het klassieke sprookje zit vol gedenkwaardige liedjes en personages. En niet te vergeten: de performance van Robin Williams die de stem van de geest insprak. Zijn energie spatte van het scherm en hij improviseerde zoveel dat ze zo'n 16 uur aan extra materiaal hadden. Met 217 dollar was Alladin dan ook niet verwonderlijk de meest populaire film in 1992

1993: Jurassic Park

1994: The Lion King

Een andere klassieker die ons nog altijd ontroert: The Lion King. De film kwam uit in hetzelfde jaar als Forrest Gump en voor het eerst in de geschiedenis wisten beide films meer dan 300 miljoen binnen te slepen. Het was de animatiefilm die er met de winst vandoor ging en dat jaar maar liefst 422 miljoen dollar verdiende, dankzij de leeuwenfamilie en de prachtige nummers van Elton John.

1995: Toy Story

1996: Independence Day

1997: Titanic

Deze klassieker staat natuurlijk in elk rijtje! Nog altijd weet de film velen harten te veroveren en kunnen we allemaal het bekende nummer van Celine Dion, My heart will go on, meezingen. Met een opbrengst van meer dan 2 miljard dollar was het lange tijd de bestverkochte film ooit. Inmiddels staat de film uit 1997 op een waardige derde plaats achter Avatar en Avengers: Endgame.

1998: Saving Private Ryan

1999: Star Wars Episode 1: The Phantom Menace

2000: How the Grinch Stole Christmas

Weer een populaire kerstfilm in het rijtje! Met 260 miljoen aan opbrengst, mag How the Grinch stole Christmas zeker niet ontbreken. De film gaat over het magische land van de Who's, die erg veel van Kerstmis houden, en de 'Grinch' die boven op de berg leeft en de kerstdagen haat. Wanneer hij op kerstavond besluit om naar het dorp te gaan, vermomd als kerstman, om daar versieringen en cadeautjes te stelen, wordt hij echter aangesproken door de kleine Cindy Lou die maar niet snapt dat iemand zo stout kan zijn.

2001: Harry Potter en de steen der wijzen

Natuurlijk mag het eerste deel van de populaire Harry Potter-reeks niet ontbreken. Nog altijd zijn zowel de boeken als de films enorm populair, en ook de spin-offs Fantastic Beasts en alles om Harry Potter heen, brengen nog altijd goud geld in het laatje. De films over de tovenaarsleerling Harry Potter zijn geliefd bij jong en oud en de liefde voor Harry Potter gaat generatie op generatie door.

2002: Spider-Man

2003: Finding Nemo

Deze prachtige film over clownsvisje Nemo spreekt tot de verbeelding. Marlin en zijn zoon Nemo leven een veilig leventje in het Great Barrier Reef bij Australië totdat Nemo onverwacht weggehaald wordt en in het aquarium van een tandarts belandt. Vader Marlin krijgt hulp van Dory die een enorm slecht kortetermijngeheugen heeft, maar een hart van goud. 

2004: Shrek 2

2005: Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith

2006: Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest

Dat de Pirates-films hoge ogen gooide weten we allemaal. Het is dan ook niet gek dat Dead Man's Chest, het tweede deel van de reeks, het meest populair was in 2006. De film wist ook nog eens een record te behalen: de eerste twee dagen na uitkomst van de film was er al een opbrengst van 100 miljoen dollar. Leuk weetje: de film is tegelijkertijd opgenomen met het derde deel: Pirates of the Caribbean: At World's End.

2007: Spider-Man 3

2008: The Dark Knight

2009: Avatar

Avatar wist in 2009 maar liefst 760 miljoen binnen te harken — op de eerste dag behaalden ze al een opbrengst van 27 miljoen dollar! — en staat in middels op de eeste positie als we kijken naar de meeste opbrengsten per film. Met bijna 3 miljard laat het Avengers: Endgame en Titanic achter zich. De sciencefictionfilm over de blauwe humanoïde wezens, de Na'vi, won onder meer twee Golden Globes en drie Oscars.

2010: Toy Story 3

2011: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

2012: The Avengers

2013: The Hunger Games: Catching Fire

Dit tweede deel uit de Hunger Games-reeks doet het nog altijd goed. Zowel de boeken van Suzanne Collins, waar de films op gebaseerd zijn, als de films, zijn nog even populair als toen het uitkwam. Alle films, met niemand minder dan Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth zijn te bekijken via (onder andere) Netflix.

2014: American Sniper

2015: Star Wars: The Force Awakens

Alle Star Warsfilms doen het goed. En met maar liefst een opbrengst van 936 miljoen dollar in 2015, mag ook dit deel niet ontbreken in ons rijtje. In de film vormt zich er een nieuwe bedreiging: de kwaadaardige Kylo Ren en de First Order. Luke Skywalker heeft zich, zo'n dertig jaar na de vernietiging van de tweede Death Star, teruggetrokken op een onbekende locatie. Terwijl de rebellenalliantie, met steun van de Nieuwe Republiek, hard op zoek is naar Luke, de laatst overgebleven Jedi, moeten ze hun best doen weerstand te bieden tegen het gevaar.

2016: 2016: Finding Dory

2017: Star Wars: Episode VIII: The Last Jedi

2018: Black Panther

2019: Avengers: Endgame

Hij was al eerder in dit rijtje genoemd, maar Avengers: Endgame mag zich met recht de beste film van 2019 noemen. Met een opbrengst van maar liefst 2,79 miljard dollar mag het zich de tweede plaats van succesvolste films ooit toeeigenen. De superheldenfilm is zowel verhaaltechnisch als chronologisch een vervolg op Avengers: Infinity War.

2020: Bad Boys For Life

2021: Spider-Man: No Way Home

We sluiten het rijtje af met een andere superheldenfilm: Spider-Man: No Way Home. De laatste film van Marvel Studios verbrak het record van snelst verkochte tickets op één dag. Met al ruim 1,8 miljard aan opbrengst op de teller, staat de film nu al op de zesde plaats in het rijtje van meest succesvolle films ooit, en dat terwijl de film pas een paar maanden oud is! 

 

Lees ook: De 100 best verkochte boeken van 2021

 

 

 

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • 100 dingen die je nog niet wist over Harry Potter

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • 30 cadeaus voor Harry Potter fans

Zoek in artikelen