How to: het schrijven van je eigen boek

Ooit ga ik nog eens een boek schrijven… Herken jij jezelf hier ook in? Dan ben je niet de enige. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben de wens om ooit eens een zelfgeschreven boek te publiceren! Misschien heb je al wat losse flodders op papier staan, of heb je zelfs al de grote lijnen voor je verhaal uitgewerkt? Waar een wil is is een weg, en dus hebben wij voor jou een praktisch stappenplan gemaakt op weg naar je eerste boek!

 

Stap 1 – Gewoon beginnen

Laat je niet tegenhouden door negatieve gedachten als: mijn idee is niet leuk genoeg, of ik heb niet genoeg ervaring om een boek te schrijven… Ook hoef je in deze fase nog helemaal niet te bedenken wat jouw schrijfstijl is. Pak je pen en papier erbij of zet je laptop aan en begin gewoon met schrijven. Schrijf je losse flodders op, alle gedachten die in je opkomen. Kijk naar buiten, of kijk om je heen; wat zie, hoor, ruik en voel je? Noteer alles en stop niet met schrijven en houd je niet bezig met typfoutjes. Dit wordt ook wel freewriting genoemd. Met andere woorden: je laat je pen — of toetsenbord — niet los voor een vooraf ingestelde tijd. Let maar eens op hoe snel je een leuk stukje tekst op papier hebt staan!

Stap 2: Zet niet te hoog in

Zet niet meteen je zinnen op een compleet boek van 300 pagina’s, maar stel realistische doelen. Een afgerond kort verhaal kan ook een mooi begin zijn. Zo ontdek je wat jij prettig vindt werken en welke kant je qua schrijven op wilt gaan. Door jezelf steeds weer kleine doelen te stellen is het makkelijker om je daaraan te houden en blijft de motivatie om te schrijven groter. Want hoe leuk is het als je steeds weer een nieuw doel kunt afvinken! Zet bijvoorbeeld je zinnen op een X-aantal woorden of maak een realistische deadline om een klein stuk tekst af te hebben. En bedenk ook: uit een kort verhaal kan ook een complete roman ontstaan!

Stap 3: Deel je ideeën

Hoe eng het misschien ook is om naar buiten te brengen dat je heel graag een boek wilt schrijven, het is wel een goed meetmoment om te zien of je idee ook daadwerkelijk kans van slagen heeft. Leg het idee van je verhaal eens voor aan een echte boekenwurm, of misschien ken je wel iemand die zelf ook graag schrijft. Wat vindt diegene van jouw idee? Zit er een lang verhaal in, of past misschien een kort verhaal of novelle beter? Spar met elkaar en vraag kritische feedback. Op deze manier kom je erachter wat wel en niet zou kunnen werken.

Stap 4. Verdiep je in de doelgroep

Dit klinkt misschien heel logisch, maar de fout wordt nog vaak gemaakt: verdiep je goed in de doelgroep waar je voor wilt gaan schrijven. Een thriller schrijven is heel iets anders dan het schrijven van een kinderboek. En een historische roman kun je niet vergelijken met een feelgoodroman. Denk hierbij aan taalgebruik — erg belangrijk voor bijvoorbeeld kinderboeken — maar verdiep je ook in de onderwerpen die aan bod komen als je bijvoorbeeld een Young Adult schrijft. Kijk naar de mensen om je heen: wat lezen zij zoal en wat vinden zij belangrijk?

Stap 5: Doe research

In het verlengde van de voorgaande stap: onderzoek je onderwerp. Research doen is niet alleen voorbehouden aan schrijvers van bijvoorbeeld historische romans. Verdiep je in de omgeving waarin je verhaal zich afspeelt, doe research naar de beroepen die je personages hebben en zorg dat alle informatie die je naar buiten brengt ook feitelijk klopt. Maar denk ook aan achtergronddetails die je misschien direct in je verhaal terugziet, maar die wel van belang is om het verhaal op de juiste manier te vertellen. Hoe meer je van het onderwerp weet, hoe beter!

Stap 6: Publiceer je werk

In stap 3 heb je je idee al ter sprake gebracht in je omgeving en weet je hoe erover gedacht wordt. Laten we nu een stap verder gaan: begin met schrijven in ‘het openbaar’. Word lid van een schrijfclub, zoek het internet af op zoek naar schrijffora, of verdiep je bijvoorbeeld eens in de mogelijkheden van Wattpad, een community met miljoenen lezers en schrijvers waar je niet alleen verhalen van andere kunt lezen, maar anderen ook jouw verhaal kunnen lezen. Een goede oefening om te zien of je verhaal aanslaat bij de doelgroep die je voor ogen hebt. Daarnaast ontvang je op deze manier waardevolle feedback van lezers en vind je misschien wel dé oplossing voor dat ene struikelblok waar je tegenaan loopt in je verhaal…

Stap 7: Geef niet op

Begin met schrijven, maar blijf vooral ook schrijven. Ook als het even tegenzit en niet lukt. En bedenk ook dat ook bestsellerauteurs fouten maken en hun werk moeten redigeren in een tweede of misschien wel derde versie. Je mag niet van jezelf verwachten dat je in één keer een perfecte versie van je verhaal neerpent. En zo wel, dan is dat alleen maar een grote meevaller! Schrijf vooral lekker je eerste versie zoals je die in je hoofd hebt zitten en kijk in een later stadium pas naar stukken die niet lekker lopen, taalfouten, onjuistheden of rare plotontwikkelingen. Wanneer je jezelf blijft corrigeren tijdens het schrijven van de eerste versie kom je natuurlijk nooit tot een slot!

Stap 8: Leer van andere auteurs

De laatste, maar zeker niet minder belangrijke stap in het proces naar je eerste boek is: leer van andere auteurs. Alle schrijvers zijn ooit net zoals jij begonnen. Iedereen heeft zijn of haar eigen stijl moeten ontwikkelen, moeten ontdekken wat goed voor hen werkt en wat juist niet. Jij zit nu in die fase! Lees, lees en lees nog maar meer. Want hoe meer je leest — in verschillende genres, maar zeker het genre waarin je wilt schrijven — hoe meer kennis je opdoet en hoe beter jij erachter komt wat jouw eigen stijl is! Kijk naar personages, plotwendingen en leer van dialogen. Kopieëren is natuurlijk niet de bedoeling, maar met inspiratie opdoen bij andere auteurs is natuurlijk niks mis.

Tot slot hebben wij een paar handige schrijfboeken voor je op een rijtje gezet!

En mocht je nu liever boeken lezen en daar recensies van schrijven, lees dan eens ons artikel: Een goede recensie schrijven in 10 stappen.

Succes en vooral heel veel schrijfplezier!   

 

Over leven en schrijven - Stephen King

In dit semi-autobiografische schrijfboek van Stephen King vertelt hij alles over zijn jeugd, hoe hij begon met schrijven en wat hem inspireert. Daarnaast biedt het boek een beknopte schrijfcursus ohet schrijversvak, zijn werkwijze en hoe hij zijn verhalen uitwerkt.

 

 

 

 

 

Schrijven vanuit je hart

Schrijf vanuit je essentie is de oproep van dit veelgeprezen boek. Het beok bestaat uit 64 korte hoofdstukken van hooguit drie pagina's met daarop een advies. Teksten die tot de verbeelding spreken en de lezer stimuleren om dromen waar te maken!

 

 

 

 

 

Van passie tot publicatie -Chris Lembeeckx

Dit schrijfboek behandelt zo veel mogelijk het schrijfproces aan de hand van de beste artikelen en interviews van 10 jaar Schrijven Magazine. Met onder andere artikelen over technieken, gereedschappen en genres, en verhalen uit het vak, is dit een ware inspiratiebron voor beginnende auteurs.

 

Durf te schrijven - Carry Slee

De bekendste kinderboekenschrijfster van Nederland deelt haar schrijfgeheimen met jou! Hoe krijg je inspiratie en hoe zet je jezelf ertoe om te gaan schrijven? Zorg dat jouw verhaal pakkend en spannend wordt en dat personages tot leven komen. Het boek bevat aansprekende opdrachten en grappige anekdotes over haar eigen schrijfervaringen.

 

 

 

 

Schrijven Kreng! - Lisette Jonkman

De grappigste schrijfster van ons land heeft haar beste tips voor het schrijven van een heerlijk feelgoodverhaal op papier gezet. In het boek deelt ze al haar tips, blunders en misstappen met je en begin je op een grappige en energieke manier aan je eigen romantische verhaal!

 

 

 

 

Sterke verhalen & hoe je ze schrijft - Rebecca Stern

In deze praktische gids voor alle beginnende schrijvers staan tips voor plot, personages en planning, en advies over doelen stellen en het vinden van je eigen stem. Daarnaast lees je er peptalks van onder andere auteurs John Green, Marissa meyer en Jason Reynolds. Voor iedereen die ervan droomt zijn/haar verhaal op papier te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook: Een goede recensie schrijven in 10 stappen

 

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

  • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

  • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

Zoek in artikelen