Leven met een artiest

Foto: © Edwin Walvisch

Nanda Roep is schrijfster van de roman Bitter en glamour – over een jong gezin in de spotlights. Daarnaast is ze presentatrice van het KRO Kindertijd-programma Mijn eigen boek, en eigenaresse van Uitgeverij Nanda. Ze leeft met cabaretier Silvester, die bekendheid verwierf met zijn hitduo Arie & Silvester. Samen met hem en hun twee jonge kinderen woont Nanda Roep in Apeldoorn. Ze is actief op Hyves, Facebook en Twitter. 

Dat mensen artiesten leuk vinden, merk ik iedere keer als ik vertel over het beroep van mijn man, die cabaretier is. Artiesten zijn ook leuk, maar ze komen natuurlijk wel met een gebruikaanwijzing. Door schade en schande ben ik wijs geworden en vandaag profiteer jij van mijn kennis!
Trap in ieder geval niet in de volgende valkuilen - ik zal ze presenteren als tips. Heb je een artiest aan de haak, let dan op de volgende punten:

1. Wees aandachtig (ook voor jezelf)
Een artiest is onzeker. Als je vanaf zijn, pak-m-beet, dertigste show niet langer elke keer vraagt hoe het was, denkt hij dat je hem niet meer leuk vindt. Dat komt omdat hij vanaf zijn podium alleen maar let op die éne stoel die leeg blijft, terwijl jij een volle zaal ziet met mensen die genieten. En als ik zeg dat hij denkt dat je hem niet meer leuk vindt, dan bedoel ik ook alles: zijn kleding, stem, werk, talent, verkering, zijn schoenen en haar – niks is nog goed, denkt hij. Artiesten zijn daar zeer volledig in... Geef hem daarom altijd aandacht alsof je hem die avond voor het eerst hebt gezien, en ontzettend bent verrast. Een leugentje om bestwil is geoorloofd, maar zul je weinig nodig hebben; je doet het uit liefde (zie ook: tip 2). Wat minder mensen weten: hij heeft een partner die óók aandacht wil, al is het maar een beetje. Hij wordt al in beslag genomen door werk & publiek, dus wees aandachtig voor jezelf. Plan leuke afspraakjes zoals je al deed vóór je je artiest kende. En neem een leuke activiteit of gadget mee (boek, tijdschrift, laptop, iPhone) als je naar hem gaat kijken, om de tijd te overbruggen tussen de show en het samenzijn.

2. Wees complimenteus (je weet nooit wie er meeluistert)
Het was na een optreden in Haarlem. Het duo van mijn artiest, Arie & Silvester, scoorde een luid lachende, uitverkochte zaal. Ik was die dag én moe én gestrest én leed aan een tekort aan aandacht, én misschien hielpen mijn hormonen dan toch ook een handje bij mijn negatieve gedachten... Dus terwijl iedereen het een topavond vond, kon ik er niks aan vinden. Rotgrappen. Slechte timing. Lelijke cabaretiers. Mopperdemopper... Na afloop liep ik met een donderwolk om mij heen de kleedkamers in. Zonder nog ergens op te letten, zei ik: ‘Het was niks vanavond, jongens.’ En zag daarna pas Jack Spijkerman - toen nog de zaterdagavondtelevisie-koning - die het duo zojuist had gefeliciteerd met hun topshow. Exit geloofwaardigheid van de vrouw-van. Exit goede wil van mijn artiest om me mee te nemen op toernee. Dus: hou het bij de complimentjes (zie ook: tip 1 en tip 4).

3. Wees op je hoede (als alles ineens om jou draait)
Het was een sprookjesachtige avond. Er was zowaar een artiest die vol aandacht was – en het gaf niks dat het niet mijn eigen artiest was, want je kunt nou eenmaal niet alles hebben. Een wonder mocht het heten, want onze geheime grap over het interesse-gehalte van artiesten was: ‘Maar nu heb ik genoeg over mij gepraat. Wat vind jíj eigenlijk van mij?’. Vanavond niet. Hij vroeg naar mijn schrijven, mijn boeken en gedachten... Ik, een twintiger nog, luisterde in ruil voor zoveel interesse maar al te graag naar wat hij nóg meer te vertellen had. Precies in dat tijdsbestek, aan de andere kant van de stampvolle zaal, vleide een meisje zich tegen mijn artiest omdat ze met hem wilde zoenen. Hoorde ik pas later, gelukkig van hemzelf... Nog een voorbeeld: een avond waarop een normaal gesproken zéér aanwezige, flirterige kennis ineens voor mij ruimte liet om te spreken met andere artiesten. Ik dacht nog opgelucht dat zij dus heus geen bedreiging wilde vormen voor mij in mijn nieuwe leefomgeving. En maakte opgelucht kennis met de collega’s van mijn verkering. Toen ik me omdraaide, zag ik dat ze mijn artiest mee stond te vragen voor een ‘project’ in het buitenland. Wees dus op je hoede - ook, of liever gezegd: juist als alles even om jou lijkt te draaien. Dan klopt er namelijk iets niet.

4. Lach om zijn grapjes
Maareh, geldt dit eigenlijk niet voor alle soorten relaties...? ;-)

5. Er zijn ook nadelen
Naast voordelen, biedt een artiest ook veel níet van wat de meeste mensen als gewoon beschouwen in een relatie. Geen familieverjaardagen, geen ‘zondag-gezinsdag’, geen vaste sportavond, vaste werkverdeling, zelfs geen vast inkomen. Zijn werk neemt hem geregeld volledig in beslag – op die momenten heb je geen andere keuze dan met opgetrokken wenkbrauwen, desnoods verbluft, naar hem te kijken. Soms neemt zijn werk ook jóu volledig in beslag, bijvoorbeeld wanneer de woonkamer dienst moet doen als opslag voor zijn décor. Als hij teksten moet leren en ab-so-luut iemand nodig heeft die het script meeleest om te zien of hij niets vergeet. Of als hij zelf constant van huis is en jij dus automatisch alle telefoontjes aanneemt van zijn management/technicus/vriendenkring. Sommige van zijn vrienden spreken net zo lief een uurtje met jou (over hem) – op je vrije avond.

6. Geniet van hem
Nog niet afgeschrikt? Ga er dan voor en geniet ervan. Want... hij zorgt altijd voor veel afwisseling, prikkels, impulsen; geen dag is hetzelfde. Minstens eens per jaar verzorgt de artiest zo’n sublieme verrassing – met al zijn theaterkwaliteiten – dat de tranen geëmotioneerd in je ogen springen. Bekender is dat het leuke van leven met een artiest is, dat zijn werkomgeving ook jou, als vrouw-van, soms in het zonnetje zet, of op de rode loper. Dat klopt inderdaad. Je krijgt gratis wijn & bitterballen in vele theaters van het land. Je krijgt een handje van de organisatie en vrije doorloop naar backstage. Maar let op: alléén als hij erbij is. En daarom geniet je zo van hem. Want met hem erbij, is de wereld net dat beetje mooier... (En dat heb je ook wel nodig om het vol te houden.) (Grapje! ;-))

Nanda Roep

Bitter en glamour

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (3 stemmen)
  • Omschrijving:

    Precies op de dag dat hun tweede kind wordt geboren, scoort de man van kinderboekenillustrator Manouk zijn eerste nummer 1-hit. Nu heeft Manouk dus niet alleen te maken met een jong gezin, maar ook met een beroemde man. Het blijkt niet mee te vallen om de plotselinge glamour in hun bestaan te combineren met de intense drukte van het gezin. Lukt het Manouk om niet alleen een liefdevolle moeder te zijn voor hun twee dochters, maar ook de elegante partner van een bn'er? En klassenmoeder op school, gezellige vriendin, keurige schoondochter en ook nog een goede illustrator? En zo ja: hoe dan?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

  • That’s it

  • Boekkado.nl: voor een boek naar keuze

  • Lijstjes

  • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen