All the good ones are married

Chantal van Gastel (1980) werkt op een  accountantkantoor en is schrijfster. Voordat haar schrijverscarrière  een grote vlucht nam - toen ze een schrijfwedstrijd van het tijdschrift Yes won - schreef ze al korte verhalen in diverse tijdschriften. Ze kon al haar ideeën niet meer kwijt in korte verhalen en besloot om een roman te schrijven. Het manuscript van Zwaar verliefd! heeft  een jaar lang op de plank gelegen voordat ze het op durfde te sturen  naar diverse uitgeverijen. Door het grote succes van haar boeken maakt  ze nu veel tijd vrij voor het schrijven en trakteert ze zichzelf vaker  op haar lievelingsbonbons. Geknipt voor jou is alweer haar derde boek, welke eind september 2010 is verschenen.

Ik ben dertig jaar en single, wat in vele opzichten heel goed voor me uitpakt. Hoewel dertig worden iets is waar ik net even meer bij stilstond dan ik ooit daarvoor bij een verjaardag gedaan had, moet ik zeggen dat ik me – nu ik die magische grens gepasseerd ben – erg goed voel bij deze leeftijd. Dertig past bij me. Dertig barst van de voordelen.
Mijn carrière begint echt vorm te krijgen (drie boeken en een eind op weg met nummer vier), ik begin te beseffen wie ik ben en wat ik waard ben en die eeuwige onzekerheid kan ik ook steeds makkelijker de baas. Allemaal positieve effecten die ook op het gebied van daten goed kunnen uitpakken. Waar ik vroeger (als begin twintiger dus, ahum) vrolijk rondscharrelde, ben ik nu veel efficiënter bezig.
Met de jaren is een eisenpakketje ontstaan waarmee ik heel doeltreffend aan de slag kan. Door ervaring weet ik tenminste wat ik niet zoek in een man. Blijven aanmodderen in een relatie die niet wil werken doe ik niet meer (zo vaak). Ik weet wat ik wil, laat me inmiddels steeds minder vaak afleiden door een mooie verpakking zonder inhoud (al blijft die verpakking belangrijk, niet alles verandert als je dertig wordt!) en bovendien: ik heb mijn zaakjes prima op orde, wat het hebben van een leuke man in mijn leven een aanwinst maakt en geen must.
Maar: als het allemaal zo positief is, dat ouder en wijzer worden, hoe komt het dan dat dit hernieuwde perspectief op het leven en de liefde zich niet vertaalt in een leuke, voldoening schenkende relatie? Waar wringt dan de (hooggehakte – daar ligt het niet aan) schoen?
Zo komen we bij nog zo’n dertigers effect. In deze levensfase heeft iedereen zijn of haar eigen rugzakje vergaard met de nodige bagage. Dat is niet perse erg. In feite is het niet meer dan logisch, maar dat maakt het niet minder vervelend als uit het rugzakje van die woest aantrekkelijke, humorvolle, charismatische, diepzinnige, intelligente man een net zo aantrekkelijke vrouw en een schattige baby tevoorschijn komt.
Niet leuk, maar aan de andere kant: als jij een man kende die in het bezit is van bovenstaande eigenschappen, zou jij hem dan laten lopen? Niet zo gek dat hij op z’n dertigste allang binnengehaald is door een gehaaide tante die hem net even iets eerder zag!
Dus vraag ik me af: zijn alle leuke mannen inmiddels bezet?
En daarmee heb ik meteen twee belangrijke thema’s uit mijn boek Geknipt voor jou aangesneden. Hannah, mijn vrouwelijke hoofdpersonage, nadert haar dertigste verjaardag en vraagt zich af of het haar ooit gaat lukken om haar droom – het opzetten van een eigen modelabel – waar te maken. Tevens ontmoet ze de arrogante – maar superaantrekkelijke – advocaat Frank. Naarmate Hannah hem (tegen wil en dank) beter leert kennen, begint hij steeds meer op haar ideale man te lijken. Maar ze weet ook dat hij getrouwd is en een zoontje heeft…
Geknipt voor jou was een heerlijk boek om te schrijven. De chemie tussen de personages was zo sterk dat ik eenmaal begonnen, niet meer kon ophouden met schrijven. Hannah en Frank lieten me niet meer los en elke keer opnieuw kon ik niet wachten om weer verder te gaan met hun verhaal. Ik hoop dan ook dat jullie tijdens het lezen dezelfde ervaring zullen hebben.
Tja, en om dan even terug te komen op die ene vraag en tevens de titel van deze column: zijn ze allemaal bezet, die leuke mannen?
Ik denk het niet. Ze moeten ergens rondlopen. Daar geloof ik in. Ze moeten er zijn. Net zoals zoveel leuke, aantrekkelijke, intelligente vrouwen die ik ken, die de ware nog niet gevonden hebben. Waarschijnlijk lopen we gewoon met oogkleppen op in cirkeltjes om elkaar heen.
En in mijn geval is het probleem wel duidelijk. Waar vind je de man die kan tippen aan – ik noem maar even iemand – Ruben. Of Frank. Of Dex. Die mannen uit mijn boeken zijn zó leuk, dat het vrij lastig is er ‘in real life’ een te vinden die zich met hen kan meten. Misschien verwacht ik soms net iets teveel. Ik betrap me wel eens op gedachten als: ‘Waarom doet hij nu zo? Dat zou Ruben/Frank/Dex nooit doen!’ En die laatste kennen jullie nu nog niet, maar ik ben nu hard aan het werk, zodat jullie hem volgend jaar kunnen leren kennen. Eerst mogen jullie nog even genieten van Frank en Hannah. En mochten jullie nu een vrijgezelle man tegenkomen die zó lijkt te zijn weggelopen uit een van mijn boeken, laat het me dan weten!

Chantal van Gastel

Nieuwste artikelen

  • Netflix hits en de bijbehorende boeken

  • De slechtste romantische relaties die ontstonden in tv-series

  • 10x dezelfde kostuums die in verschillende films zijn gebruikt

  • Top 10 Nederlandse romcoms

  • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

Gerelateerde artikelen

  • 100 wereldplekken

  • Ik moet je iets vertellen

  • That’s it

  • Het geheim van Chanel Nº 5

  • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen