Column: Helemaal geen beste wensen

'Hé, Iris! De beste wensen voor het nieuwe jaar hè? Nog goede voornemens?' Mijn collega blijft afwachtend in de deuropening van mijn kantoor staan.

Ik wil lachen, want Jezus, ik ben een en al goedheid, daar heb ik helemaal geen voornemens voor nodig natuurlijk. Maar iets in haar vorsende blik en de handen in de zij van haar perfect gestreken blouse, geeft aan dat ik daar niet mee wegkom.

Gut, goede voornemens. Ze zijn als het bakken van lavacakejes: klinkt leuk, maar in werkelijkheid zijn ze tijdrovend en ze mislukken altijd en dan voel je je nog ellendiger dan voorheen. Je kunt beter kant en klare kopen. Ja, waarom verkopen ze eigenlijk geen kant en klare voornemens bij de Jumbo? Vacuüm verpakt, leuk strikje erom. 'Lukt altijd' sticker erop.

En zei ik al saai? Goede voornemens zijn saaier dan de zaterdagavonden van Mark Rutte. Niemand die ooit zei: ik wil dit jaar een moord plegen, mijn baas vaker uitschelden of in mijn nakie van de glijbaan. Nee hoor: gezonder eten, opkomen voor mezelf, meer me time. Saai, saaier, saaist.

'Je gaat me toch niet vertellen dat je geen voornemens hebt hè?' schampert mijn collega en ik neem me voor straks tijdens de nieuwjaarsborrel met een glas rode wijn rakelings langs haar witte blouse te lopen. Maar ook dat is geen voornemen om hardop uit te spreken, vrees ik.

Helemaal geen beste wensen

'Nou eh... Gezonder eten, denk ik.'

'Eet jij zo ongezond dan?'

'Nou eh... Ja, op zich wel.'

'"Op zich"? Hahaha!'

Ik duik ineen. 'Nou ja. En ook beter voor mezelf opkomen en zo.' Dit gaat fout, ik voel het. Misschien had ik beter niet mezelf kunnen kiezen, maar anderen. Opkomen voor anderen, dat klinkt ook beter. Geen me time maar you time, had ik ook kunnen zeggen, maar dat zei ik natuurlijk weer niet. Of vaker een column inleveren bij Chicklit.nl. (Dit staat er natuurlijk alleen in voor de hoofdredactrice, maar wel superaltruïstisch van mij weer).

'Ha! Beter voor jezelf opkomen. Tegen wie? Waarom? Hoe? Per wanneer?'

'Nou gewoon, soms denk ik weleens: Houxie, je mag best eens van je afbijten en zo.'

'Echt?'

'Ja, toch?' zeg ik onzeker.

'Ha! Daar had ik je hè? Kijk, ik zal je iets leren: goede voornemens moeten, net zoals doelstellingen, SMART zijn. Ken je dat?'

Pfff. SMART, ik heb het heel hard verdrongen. Ooit tijdens zo'n akelige kantoor-op-de-heidag hebben we dat gehad, van een enge man met een eng brilletje die ons de hele tijd aansprak met onze voornaam: 'En jij, Iris, hoe zou jij dat formuleren, Iris, als je alle letters van SMART zou toepassen, zeg maar, Iris, op JOUW voorgenomen doel, Iris?' Niemand heeft me daarvoor noch daarna zo vaak binnen een zin bij mijn voornaam weten te noemen. De meeste mensen noemen me trouwens Houxie, maar dat ging ik brilleman niet aan zijn brilleneus hangen.

Helemaal geen beste wensen

'Dat staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel...' somt ze op. Bij elk woord kijkt ze me nog indringender aan. Het begint vooral tot me door te dringen dat deze collega me allesbehalve de beste wensen wenst.

Als ze klaar is, knik ik. Bedankt voor het terugbrengen van mijn verdrongen herinneringen, collega.

'Dus niet "Ik wil afvallen", neehee: hoevéél wil ik afvallen? Voor welke datum?'

'En mag dat ook uit puur vocht bestaan?' vul ik haar aan. Ik kan maar beter meewerken, lijkt me. 'Want als je drie dagen niet drinkt maar wel eet, kun je ook al twee kilo kwijt zijn.'

Ze negeert me. 'En dan "opkomen voor mezelf" of "vaker nee zeggen": HAHAHA! Tegen wie? Waarom? Hoe vaak?' Ze schudt haar hoofd met het gezicht naar de grond en een vaag lachje. Daarna kijkt ze weer op. 'Dus. Heb je ook échte goede voornemens?'

'Eh... Nee, niet echt dit jaar.'

'Nee? Laf hoor.'

'Laf? Echt niet. Juist hartstikke SMART,' antwoord ik. Maar wel tegen haar rug. Fluisterend. Als ze al aan het einde van de gang is.

Misschien ga ik toch wel een moord plegen dit jaar, wie weet.

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

  • Zoektocht naar columniste: de shortlist

  • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt columniste in het buitenland!

  • Recensie: Soapsop

  • Lui, zeg ik je

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen