• onze waardering

My Week With Marilyn (DVD) RECENSIE

My Week With Marilyn is een film waar ik na het zien van de trailer heel nieuwsgierig naar was en waar ik hoge verwachtingen van had. Deels zijn deze verwachtingen uitgekomen, maar zeker niet allemaal…

Het verhaal gaat over Colin Clark, die net afgestudeerd is en vastberaden is een baan in de filmindustrie te bemachtigen. Door zijn volhardendheid lukt het hem een baan als derde assistent te krijgen bij de opnames van de film The Prince and the Showgirl, waar niemand minder dan Marilyn Monroe, dé Marilyn Monroe, de hoofdrol in speelt. Tijdens deze opnames, die verre van vlekkeloos verlopen, raakt de jonge Colin betoverd door de charmes van de prachtige Marilyn en bouwt hij een speciale band op met de emotionele en onzekere vrouw achter deze beroemde actrice.

My Week With Marilyn is een waargebeurd verhaal. De Colin Clark uit de film bestaat echt en heeft een boek geschreven over zijn ervaringen met Marilyn Monroe tijdens de opnames van deze film, genaamd The Prince, The Showgirl & Me. My Week With Marilyn is een verfilming van dit autobiografische boek. Maar is het allemaal wel 100% waargebeurd? Dat zal niemand – behalve Colin Clark zelf – zeker weten. Het is zijn verhaal, zijn belevenis en zijn kijk op het geheel. Aan Miss Monroe kunnen we het helaas niet meer vragen en als ik de kwestie Google komt ik tot de ontdekking dat vele critici zijn verhaal in twijfel trekken, omdat hij zichzelf meerdere malen zou tegenspreken in het boek. Ook is er niemand van de originele set van The Prince and the Showgirl die Colins beweringen erkent. Dit wetende trek ik de conclusie dat het vast niet 100% waargebeurd is, maar er zitten ongetwijfeld elementen in het mooie verhaal die dat wel zijn.

Michelle Williams schittert voor mij echt in haar rol als Marilyn Monroe. Helaas heb ik nooit filmmateriaal van de echte Marilyn gezien en kan ik dus geen vergelijking maken in hoeverre Michelle goed gecast is, daadwerkelijk op Marilyn lijkt en in hoeverre het allemaal geloofwaardig overkomt. Ik ken alleen de verhalen en de foto’s van deze prachtige vrouw en ik geloofde Michelle Williams zeker.

Eerder heb ik het boek Ik ben alleen gelezen, waarin je door middel van persoonlijke brieven, dagboekfragmenten en gedichten van Miss Monroe een beter beeld krijgt van de persoon die ze in werkelijkheid was achter het prachtige uiterlijk. Het is geen geheim dat Marilyn het psychisch niet altijd even makkelijk had. Ondanks het feit dat de wereld aan haar voeten lag en dat menig vrouw een moord zou doen om in de schoenen van deze grootheid te kunnen staan, was Marilyn erg onzeker, perfectionistisch, eenzaam en vaak zelfs ongelukkig of depressief te noemen. Ze was bang om net als haar moeder en grootmoeder in een psychiatrische inrichting te eindigen. In de film zie je dit ook terugkomen, maar ik kreeg af en toe wel het idee dat het allemaal een beetje overtrokken werd. Je zag inderdaad duidelijk dat ze niet goed in haar vel zat en vaak verdrietig was, maar ze werd hier eerder afgebeeld als een labiel persoon, die niet alleen onzeker was, maar ook heel erg dom. En ik vraag me af in hoeverre dit klopt. Na het lezen van Ik ben alleen had ik juist de indruk dat Marilyn een hele slimme vrouw was.

De manier van filmen gaf een goed beeld weer van de sfeer in die tijd. Ook vond ik het gaaf dat er af en toe stills tussendoor werden gebruikt van Marilyn, close-ups van flitslampen en dat er soms geswitcht werd tussen kleur en zwart/wit. Dit gaf de film voor mij iets speciaals mee.
Ik vond dat ze het verhaal nog wel iets meer diepgang hadden kunnen geven, maar ik vond het wel een mooie invalshoek. My Week With Marilyn is geen documentaire over icoon Marilyn Monroe, maar een kijkje achter de schermen van deze gecompliceerde vrouw door de ogen van iemand anders.

De film is niet zo goed en bijzonder als ik had gehoopt, maar toch zeker wel een kijkje waard!

Wat vonden jullie van deze film?

My Week With Marilyn

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (5 stemmen)
 • Omschrijving:

  In de zomer van 1956 bracht filmicoon Marilyn Monroe voor het eerst een bezoek aan Engeland voor de opnames van The Prince and the Showgirl, waarin zij het scherm deelde met Brits acteur en legende Sir Laurence Olivier, die de film tevens regisseerde. In dezelfde zomer mocht de net aan Oxford afgestudeerde Colin Clark voor het eerst voet zetten op een filmset. Hij neemt een baantje aan als 3e assistent op de set van The Prince and the Showgirl, een ervaring waar hij 40 jaar later een boek over schrijft.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Bekijk hier de trailer van My Week With Marilyn:

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

 • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

 • Recensie: Twee zomers

 • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

 • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

 • Dit was het populairste boek van het jaar waarin jij geboren werd

 • 100 wereldplekken - Floortje Dessing

 • Ik moet je iets vertellen - Sarah Dessen

 • Shoptip: 10x coole e-reader covers

Zoek in artikelen