• onze waardering

W.E. (DVD) RECENSIE

In het Engeland van de jaren '30 verliest de Engelse koning Edward VIII (James D’Arcy) zijn hart aan de gescheiden burgervrouw Wallis Simpson (Andrea Riseborough). Trouwen mag niet, dus staat de jonge vorst voor een keuze: de liefde of de troon. Zijn hart wint de strijd en Edward treedt na een jaar koningschap af. Parallel aan deze romance loopt het verhaal van de New-Yorkse Wally Winthrop (Abbie Cornish) in 1998. De vrouw is intens ongelukkig in haar huwelijk. Hoe meer opgesloten ze zich voelt, hoe dieper ze in haar favoriete liefdesverhaal duikt: die van Wallis en Edward. Wanneer veilinghuis Sotheby’s diverse eigendommen van het stel veilt, is Wally elke dag in de tentoonstellingsruimte te vinden. De vrouw hoopt door de veilingstukken de droomromance tussen Wally en Edward te kunnen begrijpen. Ze ontmoet beveiliger Evgeni, valt als een blok voor deze man en krijgt van hem antwoorden op haar brandende vragen over de liefde.

Denk Madonna en je ziet haar niet direct voor je in de rol van een regisseur. Maar dat de popdiva het vak wel degelijk verstaat, bewijst ze met haar regiedebuut W.E.. Fans van het standaard filmwerk zullen het niet met mij eens zijn, maar W.E. is visueel prachtig. Trage beelden worden verrassend afgewisseld met vlotte shots; dit zorgt dat een soort aanstekelijke energie ontstaat. Ook het verschil tussen de twee tijden is door middel van het filmwerk duidelijk aangegeven. Hierdoor ervaar je het hoppen van tijd naar tijd niet als storend.

Daar waar Madonna´s optredens over de top fifty and still fabulous zijn, heeft ze in W.E. iedere overdrijving gemeden. De juiste emoties worden geaccentueerd, het spel van de acteurs is krachtig en overtuigend en Madonna heeft de film overzichtelijk weten te houden.
Het is zeker terecht dat W.E. werd genomineerd voor een Academy Award voor Best Achievement in Costume Design. Ik vind de kleding prachtig, maar ik ben dan ook groot fan van de stijl uit de thirties. Wallie en Wallis hebben als twee vastberaden vrouwen al veel van elkaar weg, maar ook is kleding gebruikt om een link tussen de twee dames te maken. Wallie kleedt zich namelijk nogal jaren '30.

Klein puntje: ik snap niet waarom Madonna het ‘nu’ in 1998 heeft geplaatst. Aan de omgeving, kleding en gedragingen is het niet te zien. Ik denk dat een ‘nu’ in 2012 voor het verhaal niets had uitgemaakt. Heb je The King´s Speech gezien? Dan is het helemaal leuk om een avondje W.E. in te plannen. Het beroemde liefdesverhaal van Edward en Wallis wordt in W.E. namelijk van een andere kant belicht. Interessant en intrigerend om te zien!

Hou jij van liefdesverhalen? Ken jij die van Edward en Wallis Simpson al?

W.E.

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Engeland, 1936. De Amerikaanse Wallis Simpson (Andrea Riseborough) heeft het hart van koning Edward VIII (James D'Arcy) veroverd, maar trouwen mag niet. De Kerk laat Edward via de minister president de keus: de gescheiden Wallis óf de troon. Hij volgt zijn hart en besluit na nog geen jaar koningschap af te treden. Wereldwijd worden ze als hertog en hertogin van Windsor gezien als meest romantische koppel van de eeuw.

  Parallel aan dit verhaal loopt de romance van Wally Winthrop (Abbie Cornish) in het New York van 1998. Hoe ongelukkiger Wally zich voelt in haar eigen huwelijk, hoe groter haar obsessie wordt voor het verhaal van koning Edward. Als Sotheby's diverse eigendommen van de Windsors veilt, hoopt ze door de veilingstukken de droomromance tussen Wallis en Edward te kunnen begrijpen. Beveiliger Evgeni (Oscar Isaac), die ze daarbij ontmoet, laat haar echter inzien dat liefde niet altijd zo romantisch is als het lijkt.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - W.E. is een romantische drama, geregisseerd door Madonna
  - Verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray
  - Bekijk hier de trailer van W.E.:

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze actrices verborgen hun zwangerschap niet op tv

 • Zo had de Harry Potter cast eruit moeten zien volgens de boeken

 • Deze acteurs vonden het vreselijk om elkaar te zoenen

 • Deze artiest maakt van Disney karakters echte mensen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • 17 romantische series die je wil zien

Zoek in artikelen