• onze waardering

The Great Gatsby (DVD) RECENSIE

Ik had het niet helemaal zien aankomen, maar ik kan er niet onderuit; ik ben verliefd. Stapel. Tot over mijn oren. Eigenlijk ben ik 2 keer verliefd; op de jaren twintig en op Leonardo DiCaprio. Zij hebben mijn hart gestolen. Nooit had ik verwacht dat ik in katzwijm zou vallen voor dat 'enge gladde ventje' uit Titanic, maar vanaf het eerste shot in The Great Gatsby kon je me opvegen. Dit staat uiteraard los van de kwaliteit van de film, maar ik wou het toch in mijn recensie vermelden omdat dit het kijkplezier zeer zeker verhoogde.

Na het zien van deze film kreeg ik sterk het gevoel dat ik een jaartje of 70 te laat geboren ben. Regisseur Baz Luhrmann weet op grootse wijze aan de kijker te laten zien wat zijn beeld van the roaring twenties is. Natuurlijk is het uitvergroot, maar het gaat meer om de sfeer - die je als kijker zeker kan proeven.

The Great Gatsby vertelt het verhaal over de - meer dan - fortuinlijke Jay Gatsby. Hij is al vijf jaar lang smoorverliefd op het nichtje (Daisy) van zijn, inmiddels, buurjongen Nick. Daisy is echter getrouwd met de egocentrische Tom. De film gaat over liefde, vreemdgaan, geld, feestjes, status, leugens en de waarheid.

Het is redelijk lastig om een synopsis te schrijven zonder een spoiler weg te geven. De film duurt ongeveer 2,5 uur - een redelijk lange zit dus - en tijdens het kijken snap je steeds meer over het handelen en denken in het heden van de hoofdrolspelers door hun verhalen uit het verleden.

Toen ik deze film voor het eerst zag was ik overdonderd. Ik was al Luhrmann-fan en deze film draagt daar zeker aan bij. Je ziet wel goed de paralellen tussen bijvoorbeeld Moulin Rouge en Romeo + Juliet, maar dat vond ik absoluut niet storend. Kosten nog moeite zijn gespaard voor het produceren van deze film. Je ziet dat overal over na is gedacht en dat elk detail klopt. Zeker de kleding en sieraden zijn ongekend mooi en bijzonder.

De eerste keer zag ik deze film in 3D in de ‘bioscoop’ op het kantoor van Warner Bros. Alles kwam schitterend tot zijn recht. De tweede keer zag ik deze film gewoon thuis, niet in 3D. Op basis van mijn eerste ervaring zou ik deze film 5 hartjes geven. De rede dat ik voor 4 hartjes heb gekozen is dat de film zonder 3D toch iets minder tot zijn recht komt. Je kan dan ook duidelijk zien welke shots er voor de 3D versie bedoeld zijn. Naast de geweldige beelden komen zeker ook de prachtige diamanten en kleding heel anders over als je thuis de DVD kijkt.

Tijdens het kijken thuis had ik soms het gevoel dat niet alle verhaallijnen klopten en dat de film lang duurt en te weinig vertelt. De minder belangrijke stukken/verhalen lijken centraal te staan, terwijl de balangrijkste delen in sneltreinvaart voorbij denderen. 

Mij resteert nog te zeggen (ook al lijkt me dit na deze recensie wel duidelijk); ga deze film kijken! Het is echt een lust voor het oog (niet alleen Leonardo).  Het is een ontzettend bijzondere film in vele opzichten. Ik denk dat hij op veel fronten uniek in zijn soort is. 

Wat vond jij van The Great Gatsby?

The Great Gatsby

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (6 stemmen)
 • Omschrijving:

  The Great Gatsby vertelt in de typische Fitzgerald-stijl het verhaal van beginnend schrijver Nick Carraway (Tobey Maguire) die in het voorjaar van 1922 de Amerikaanse provincie verruilt voor New York City. Het is een tijd van losse moraal, betoverende jazz, illegaliteit en aandelen die tot in de hemel groeien. Op jacht naar zijn Amerikaanse Droom belandt Nick in de wereld van de mysterieuze miljonair en partyliefhebber Jay Gatsby. Ook ontmoet hij zijn nicht, Daisy (Carey Mulligan) en haar adellijke echtgenoot en rokkenjager Tom Buchanan. Nick raakt verzeild in de fascinerende wereld van de superrijken, vol illusies, liefde en bedrog. Hij ziet het allemaal gebeuren en schrijft een verhaal over onmogelijke liefdes, dromen en tragedies en houdt zo de moderne maatschappij een spiegel voor.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - De boekverfilming van de wereldberoemde roman van F. Scott Fitzgerald
  - Verkrijgbaar op DVD en Blu Ray
  - Bekijk hier de trailer van The Great Gatsby:

Nieuwste artikelen

 • De jacht op de groene diamant - Barbara Laban

 • De bloemist – C.L. Pattison

 • De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

 • A Touch of Ruin - Scarlett St. Clair

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

Zoek in artikelen