Soof (BIOS)

Met mijn voorliefde voor Nederlandse films had ik heel erg veel zin in Soof. Mijn enige puntje van twijfel: Dan Karaty. Ik ben nooit een groot fan geweest van zangers, modellen en dansers - of in dit geval een choreograaf - die opeens besluiten te gaan acteren. Toch gaf de overige cast en crew mij vertrouwen in het feit dat het allemaal wel los zou lopen…

Soof (Lies Visschedijk) heeft het eigenlijk allemaal wel voor elkaar. Ze is getrouwd met Kasper (Fedja van Huêt) en samen hebben zij drie drukke, maar leuke kinderen. Het gezin woont in een knusse vrijstaande boerderij. Kasper heeft een goede (en goed betaalde) baan en Soof heeft haar eigen cateringbedrijfje. Soms verlopen de dagen ietwat hectisch of chaotisch, maar op die momenten is daar Soof’s moeder Hansje (Anneke Blok).

Klinkt ideaal, tot het punt waarop Kasper het allemaal niet meer zo ziet zitten en besluit een sabbatical te nemen. Soof kan zich volledig op haar cateringbedrijf storten. Tijdens een van haar klussen ontmoet ze de charmante choreograaf Jim (Dan Karaty). Hij is omringd door mooie vrouwen, glitter en glamour, maar is geïntrigeerd door Soof. Hij beloofd haar bedrijfje bekend te maken. Soof’s leven verandert radicaal. Waar zij dacht dat ze uitgeblust was, begint zij weer te leven. Nieuwe kleding, interessante mensen en een goedlopend bedrijf. Feestje hier, wijntje daar. Het lijkt top te gaan, maar ‘achter de schermen’ brokkelt Soof’s privéleven langzaam af…

Soof is gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman, nou ja voornamelijk op één column van deze auteur. Ondanks dat ik - nog - geen vrouw van 40 ben (pfieuw) vond ik de film stiekem toch wel heel erg herkenbaar. Maar Soof is meer dan dat, want het is vooral ook érg grappig, triest, mooi, leuk, puur, echt en eerlijk!

Men neme: Lies Visschedijk en Fedja van Huêt. De basis: gevatte opmerkingen en scherpe grappen. Vervolgens: een vleugje (flauwe) humor, hier en daar wat snufjes romantiek. Gooi er dan nog een blikje BN’ers doorheen, even roeren en Soof is klaar! Ik vind dit toch echt wel een goed recept voor een succesfilm!

Ik vond de verschillende soorten acteurs ook wat toevoegen, van Olcay Gulsen tot Alex Klaasen en van Femke Halsema (ja echt) tot Irene van der Laar. Al met al heb ik genoten en ook al verschillende vriendinnen benaderd om naar Soof te gaan, want dit smaakte zeker naar meer!

Ons oordeel:


Ga jij naar de bios om Soof te zien?

Nieuwste artikelen

  • Water - Lara Reims

  • HIldes geluk - Marie Lamballe

  • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

  • Recensie: Twee zomers

  • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

  • Top 10 BBQ boeken

  • Moederdag boeken top 6

  • You Again

  • Stiletto’s in de keuken

  • Shoptip: 10x moederdag-cadeaus onder de 10 euro

Zoek in artikelen