Frozen (BIOS)

De afgelopen tijd is er heel wat te doen geweest over Disney-prinsessen. Feministische organisaties rolden over elkaar heen met commentaar op de te smalle tailles of de opmerking van een animator dat vrouwen altijd mooi moeten zijn (hoewel dat niet was wat hij zei). Het moet gezegd worden dat de prinsessen in de nieuwe animatiefilm Frozen jaloersmakend prachtig zijn en verdacht vaak in de armen van de één of andere man liggen. Maar dat voor kennisgeving aannemend is Frozen weer een heerlijk sprookje zoals we dat van Disney gewend zijn.

Anna en haar oudere zus Elsa groeien op in een prachtig paleis, dat hun alle ruimte biedt te experimenteren met Elsa’s magische ijskrachten. Wanneer dat op een dag fout gaat, ziet de familie zich gedwongen het contact met de buitenwereld te verbreken. Ook de zusjes spreken elkaar nog amper. Wanneer de paleispoorten eindelijk weer open gaan, stort Anna zich vol enthousiasme in het leven buiten. Dat leidt tot een hevige ruzie met haar zus, die haar magische krachten daarbij niet onder controle kan houden. Van schrik vlucht Elsa weg, het koninkrijk in diepe winter achterlatend. Aan Anna de taak haar zus én de zomer terug te halen.

Het verhaal van Frozen is een beetje ‘van dik hout zaagt men planken’, met heel veel verschillende elementen waar een happy end aan gebreid moet worden. Maar als je dat gewoon over je heen laat komen, is er ook veel te genieten. Avontuur, humor, magische wezens, liedjes die maken dat je de neiging krijgt de mensen om je heen luid zingend aan te spreken, en liefde als antwoord op alles – ze zijn allemaal af te vinken.

Vernieuwende elementen zitten in de dubbele hoofdrol en de variatie op de klassieke slechterik-rol (het gevaar komt uit onverwachte hoek!). Daarbij is het bijzonder te zien hoe de animatietechnieken zich steeds verder ontwikkelen. De Mickey Mouse-short die voorafgaand aan de film wordt vertoond, met de echte stem van Walt Disney, benadrukt dat op een grappige manier nog eens extra. Wat de toegevoegde waarde van de 3D-effecten betreft: in een film vol sneeuwstormen is het best leuk de sneeuwvlokjes de zaal in te zien dwarrelen.

Ook al is het laatste woord over de popperige Disney-prinsessen nog niet gezegd, de dames van Frozen staan in de bioscoop dit kerstseizoen in ieder geval hun mannetje. Zeker voor degenen die niet kunnen wachten tot de eerste sneeuw gaat vallen, biedt de nieuwe Disney-film prima kerstvermaak. Witte wonderwereld gegarandeerd!

Ons oordeel:


Ga jij naar de bioscoop om Frozen te kijken?

Nieuwste artikelen

  • Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2021: dit is de top 3

  • Chicklit.nl young adult boek van het jaar 2021: dit is de top 3

  • Recensie: The Princess Switch 3: Romancing the Star

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2021: dit is de top 3

  • Schreeuw om middernacht - Benjamin Read en Laura Trinder

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

  • Frozen regisseur bevestigt: Tarzan ís het broertje van Elsa en Anna 

  • De negen meest shocking onthullingen in Disney films

  • Leeftijden van Disney personages die je niet zou verwachten

Zoek in artikelen