• onze waardering

Les Beaux Jours (DVD) RECENSIE

Caroline (Fanny Ardant) is net met pensioen en heeft haar beste vriendin verloren. Omdat zij een beetje in de put zit geven haar dochters haar een proefabonnement bij Les Beaux Jour, een plaatselijke seniorenclub. Bij de club zijn er cursussen als pottenbakken, omgaan met computers, wijnproeverijen en acteerlessen. Waar andere cursisten klagen over ouder worden en alles wat daarbij komt kijken besluit de - voor haar leeftijd bloedmooie - Caroline het over een andere boeg te gooien en begint een affaire met de (dertig jaar jongere) computerinstructeur van de club.

Soms is het lastig een oordeel over een film te vellen. En in mijn optiek was dit zo een. De film is inhoudelijk wel anders dan de synopsis, maar uiteindelijk is dat wel in grote lijnen waar het om draait. Het is weer een film die een kijkje geeft in de wereld van zestigplussers, een wereld die eigenlijk niet zoveel anders is dan die van mensen onder de 60. Ze genieten van het leven, hebben seks, af en toe een echtelijke ruzie, ze hebben hobby’s en/of werk en zijn ook nog op zoek naar uitdagingen.

Het is mooi om te zien dat Caroline lekker haar eigen spoor trekt en een beetje tegendraads is. Het doet vermoeden dat zij altijd zo is geweest. Op een dinertje van haar man besluit zij bijvoorbeeld dat ze helemaal geen zin meer heeft om alles voor hem te regelen en haalt pizza’s voor iedereen. Als cherry on top verdwijnt zij aan het eind van de avond om naar haar minnaar te gaan. Les Beaux Jours is een 'eerlijke' film, recht uit het leven gegrepen.

De locaties zijn perfect gekozen. De vele strandwandelingen zijn niet idyllisch, maar ook niet grauw en grijs, de omgeving is zoals het ‘in het echt’ ook is. Het is niet zo dat er een ontzettende spanningsboog in het verhaal zit. Het verhaal leidt wel ergens naartoe, maar zonder extreme climax, het blijft allemaal een beetje vlak.

Toch is het best een leuke film om te kijken, zeker omdat je ook geen bombastische gebeurtenissen verwacht. De casting is perfect, het verhaal eerlijk en met vlagen grappig zonder te overdrijven. Het is een aangename film, maar verwacht geen kaskraker of spektakel.

Kijk jij wel eens Franse films?

Les Beaux Jours

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Les Beaux Jours is een vrolijke én ontroerende Franse feel good film over genieten van het leven en de kunst van het ouder worden. Met een glansrol van diva Fanny Ardant (8 Femmes, Elizabeth, La Femme D’à Côté).

  Eindelijk! De aantrekkelijke tandarts Caroline (Fanny Ardant) gaat met pensioen! Haar mooiste dagen zouden nu moeten komen. Maar liefhebbende echtgenoot en dochters hebben zo hun eigen bezigheden en Caroline blijft zitten met zeeën van tijd. Wat te doen? Ze besluit een kijkje te nemen bij de plaatselijke seniors club, maar kan daar haar draai niet vinden. En zó oud als die mensen daar is ze toch niet?

  Caroline besluit het heft in eigen handen te nemen en actief een tweede jeugd te beleven. Ze neemt een minnaar, een jonge adonis van bijna dertig jaar jonger. De wereld lijkt aan haar voeten te liggen. Maar wanneer de affaire wordt ontdekt – en iedereen uiterst begripvol reageert – is de spanning er snel van af.

  Voor Caroline is het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar de dingen waar het leven werkelijk om draait.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Nieuwe spelletjes voor deze zomer

 • Neem mij mee - Sarra Manning

 • De verwoestingen van Devil's Acre - Ransom Riggs

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

Gerelateerde artikelen

 • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • Pikante films op Netflix

 • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

Zoek in artikelen