• onze waardering

Recensie: Big Eyes (BIOS) RECENSIE

 

Een voetnoot in de geschiedenis van de populaire kunst, opgediend door een regisseur die bekend staat om zijn wonderlijke films. Dat is Tim Burtons nieuwe film Big Eyes. Big Eyes vertelt het waargebeurde verhaal over Margaret Keane (Amy Adams), wier echtgenoot Walter (Christoph Waltz) grote bekendheid verwierf met haar raadselachtige schilderijen van kinderen met grote ogen. De leugen, maar ook het succes van haar man biedt Margaret een kans op een beter leven. Toch kan dit bedrog niet blijven duren. Haar leven in de schaduw beu besluit ze te vechten voor eerherstel.
 
Vanuit de ogen van Margaret vertelt de film het verhaal van het fenomenale succes van haar schilderijen en de tumultueuze relatie met haar man. Voor de hoofdrollen hadden geen betere acteurs gevraagd kunnen worden dan Adams en Waltz. Adams legt een enorm scala aan emoties in Margaret en kreeg hiervoor terecht een Golden Globe. Waltz fascineert zoals alleen hij dat kan door moeiteloos van uiterst charmant naar geniepig en doortrapt te schakelen. Zijn vertolking van de manipulatieve Walter brengt zowel spanning als humor in de film.
 
Voor fans van regisseur Tim Burton is het even wennen. In plaats van gothic is zijn nieuwste film vooral pasteltinten en zonlicht. Maar Burton laat zijn fans zeker niet in de steek. Big Eyes is een plaatje om te zien en tot in de puntjes verzorgd, zoals we van de regisseur gewend zijn. Op zijn manier brengt hij de jaren ’50 en ’60 tot leven, mede dankzij de kostuums van een van de meest bewonderde kostuummakers van deze tijd, Colleen Atwood.
 
Big Eyes heeft veel om het tot grote hoogte te schoppen, maar beter dan 'goed' wordt de film niet, ondanks dat er maatschappijkritisch aandacht geschonken wordt aan de positie van de vrouw zestig jaar geleden en ondanks dat de vraag aangestipt wordt wat kunst nu precies is. Toch kijk je als bioscoopbezoeker naar een film die zich keurig van begin tot einde afspeelt zonder door te vragen naar wat er precies gebeurde en waarom. Dit maakt dat je uiteindelijk een beetje onbevredigd achterblijft.
 
Maar laat je daardoor niet weerhouden. Het verhaal van de kunstfraude van Margaret en Walter is bizar genoeg om je aandacht vast te houden. De acteurs hebben plezier in hun werk en alleen al Christoph Waltz is een bezoekje aan de bioscoop waard. Big Eyes is duidelijk met veel zorg gemaakt en een genot voor het oog.

Bekijk hier de trailer:

 

Big Eyes

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Big Eyes vertelt het waargebeurde verhaal van één van de grootste kunstfraudes van de twintigste eeuw. In de jaren ‘50 en ‘60 krijgt kunstenaar Walter Keane (Christoph Waltz) grote bekendheid met zijn raadselachtige schilderijen van kinderen met enorme ogen. De massaproductie van deze schilderijen veroorzaakt een revolutie in de commercialisering van de populaire kunst. Maar uiteindelijk komt de bizarre en schokkende waarheid naar boven: Walters schilderijen worden niet door hem gemaakt, maar door zijn vrouw Margaret (Amy Adams). De Keanes leefden met een enorme leugen en hielden daarmee de hele wereld voor de gek. Vanuit de ogen van Margaret vertelt de film het verhaal van het fenomenale succes van haar schilderijen en de tumultueuze relatie met haar man die internationale faam kreeg door zich de eer van haar werk toe te eigenen.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hier de trailer:

   

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

Gerelateerde artikelen

 • De feiten over daten in de bioscoop!

 • Adembenemende bioscopen waar elke filmfan moet zijn geweest

 • Biostip: The Hunger Games: Catching Fire {afgelopen}

 • Toffe nieuwe boekverfilmingen in 2014!

 • Nieuwe Disney-verfilmingen!

Zoek in artikelen