• onze waardering

Recensie: St. Vincent RECENSIE

Als de pas verhuisde Maggie en haar zoontje Oliver hun nieuwe buurman ontmoeten, zijn ze in eerste instantie niet blij. Vincent woont in een rommelig huis met een verdorde tuin, en ook zijn persoonlijke verzorging laat te wensen over. Hij leidt een deprimerend leven met grote geldproblemen, gokproblemen, drank en met een zwangere prostituee. Toch wordt Vincent door omstandigheden de vaste oppas van Oliver. En ja, hij neemt hem mee naar paardenraces en naar kroegen. Maar hij leert hem ook opkomen voor zichzelf, waardoor Oliver zich beter kan redden op school. Ook gaat Vincent samen met Oliver op bezoek bij zijn vrouw, die in een verpleeghuis woont en hem niet meer herkent.
 
St. Vincent gaat over verder kijken dan je neus lang is, en over zorgen voor elkaar bij tegenslag in het leven. En tegenslagen zijn er. De ex-man van Maggie eist de voogdij over Oliver. Vincent krijgt een beroerte. Daka, de zwangere prostituee, heeft geen geld voor medische zorg tijdens de zwangerschap. Oliver wordt gepest op school. En Sandy, de vrouw van Vincent, gaat achteruit qua gezondheid. De vier hoofdpersonen in de film vangen elkaar, ondanks alles, op als het nodig is en krijgen een steeds betere band.
 
Bill Murray zet de chagrijnige, uitgebluste, met cynisme overgoten maar aan de andere kant ook lieve en verzorgende oorlogsveteraan Vincent perfect neer. Ook is het leuk dat Melissa McCarthy, die we tot nog toe vooral in komische rollen zagen, dit keer juist een serieuze vrouw speelt met serieuze zorgen. Dat speelt ze heel geloofwaardig, zodat je zonder moeite haar komische kant vergeet. Jaeden Lieberher, Oliver in de film, zet een vroegwijs en intelligent jongetje neer dat er het beste van probeert te maken en vooral het goede in mensen ziet. Hij mist zijn vader, terwijl zijn moeder woedend is op haar ex en hem nooit meer wil zien.
 
Minpuntje aan de film is dat af en toe wat meer vaart wel op z’n plaats was geweest. Echt langdradig wordt het niet, maar soms kabbelt het verhaal iets te veel. Ondanks de best pittige thema’s in deze film is het verhaal gelukkig niet te zwaarmoedig. Vincent krijgt wat meer levenslust door het oppassen op de jonge Oliver, en ook Daka en de baby geven hem meer energie. De film eindigt dan ook met een mooie symboliek: Vincent die eindelijk uitgebreid zijn verdorde tuin van water voorziet.

St. Vincent

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De eeuwig cynische oorlogsveteraan Vincent is op zijn zachtst gezegd niet blij als hij alleenstaande moeder Maggie en haar 12-jarige zoontje Olivier het huis naast hem ziet betrekken. Maar wanneer zijn bankrekening het absolute nulpunt heeft bereikt besluit hij dat wanhopige tijden vragen om wanhopige oplossingen en biedt hij de constant overwerkende Maggie aan om op haar zoon te passen. Zij neemt met lichte tegenzin dit aanbod aan, en al snel leert de zachtaardige Olivier in de avonduurtjes diverse uiteenlopende zaken op het gebied van gokken, vrouwen en andere zaken waar Vincent zich graag mee bezig houdt. Maar is de mopperkont wel echt zo dwars en onaardig als hij lijkt?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

 • Pikante films op Netflix

 • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

 • Deze acteurs haten de manier waarop ze beroemd zijn geworden

 • De 10 leukste winterfilms

Zoek in artikelen