• onze waardering

Recensie: The Hobbit: The Battle of the Five Armies RECENSIE

Dit derde deel van de trilogie ‘The Hobbit’ van Peter Jackson is inmiddels ook op DVD uit. Het tweede deel van deze reeks eindigde met een spannende cliffhanger. Je zag de ontwaakte draak Smaug naar het stadje Lake Town vliegen en je zat daarna dus lekker in spanning. In de bioscoop zie je dan het vervolg: The Hobbit: The Battle of the Five Armies en dat is spectaculair! Het stadje wordt door Smaug letterlijk onder vuur genomen en alleen de dappere Bard durft de draak te trotseren. Maar een bioscoopbezoek is snel voorbij en ik kon dan ook niet wachten om de filmreeks achter elkaar op DVD te zien.

Ondanks dat de dwergen hun koninkrijk hebben heroverd op de draak Smaug, hebben ze de dodelijke kracht van de draak losgelaten op de mensen. Door wraak gedreven zorgt Smaug voor vele slachtoffers onder de inwoners van Lake Town. Thorin raakt al snel geobsedeerd door zijn heroverde rijkdom. Hij verliest de werkelijkheid uit het oog en offert zijn vriendschap en eer op om zijn wankele rijk onder de berg te behouden. Bilbo probeert hem tot rede te brengen, maar ook hij wordt verstoten door Thorin. Hierdoor wordt Bilbo gedwongen een wanhopige en gevaarlijke keuze te maken. Maar er zijn ook andere en veel grotere gevaren. Gandalf ziet namelijk dat de gevaarlijke vijand Sauron enorme legers met Orcs stuurt naar de Lonely Mountain. Als de duisternis nadert, moeten dwergen, elven en mensen besluiten zich te verenigen of zich te laten vernietigen. Bilbo vecht ondertussen voor zijn leven en de levens van zijn vrienden tijdens de epische strijd van de vijf legers, waarin de toekomst van de Midden-aarde aan een zijden draadje hangt.

Peter Jackson heeft een kinderboek aangevuld en verfilmd tot een spannende actie-avonturenfilm voor volwassenen. Het boek ‘The Hobbit’ is namelijk van oorsprong een kinderboek geschreven door de Britse schrijver J.R.R. Tolkien in 1937. Het was een groot succes en Tolkien besloot een vervolg te schrijven, maar dan voor volwassenen. Dat vervolg werd ‘The Lord of the Rings”.

De filmreeks vertoont een verhaal dat de perfecte aanloop is naar de eveneens fantastische filmreeks ‘Lord of the Rings’. Jackson kon natuurlijk putten uit alle ervaring van de eerder opgenomen films van ‘Lord of the Rings’en voor ‘The Hobbit” zijn de decors, de kostuums en de setting dan ook prachtig. Zeer gedetailleerd en mooi in beeld gebracht. Maar een dun kinderboek uitsmeren over drie films is een behoorlijk groot risico.

Als je een kenner bent van de boeken en de vorige films, merk je dat er in de “The Hobbit” filmreeks soms rare sprongen zijn gemaakt. De liefdesgeschiedenis tussen de elf Tauriel en de dwerg Kili had voor mij niet gehoeven. Het komt in de boeken niet voor en het voelde meer als een verplicht publiekstrekkertje. Bilbo is echter een hele leuke persoonlijkheid in de film en Legolas, die in het boek The Hobbit ook nog niet voorkomt, is in de film wel een aanvulling. Hij is zonder meer erg creatief in zijn manier van vechten en dat is geweldig om te zien.

Al met al is er hoe dan ook maar één conclusie te trekken voor dit laatste deel van de trilogie: “The Hobbit, Battle of the Five Armies”, is een spectaculaire, prachtig verfilmd avonturenverhaal en een fantastische afsluiting van de “The Hobbit” reeks én een goede overbrugging naar de reeds bestaande ‘Lord of The Rings’ films.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Thorin eikenschild en de dwergen van erebor hebben de grote schatten van hun thuisland herwonnen, maar het gevolg is dat ze de verschrikkelijke Draak Smaug hebben losgelaten op Meerstad. Ondertussen heeft Sauron, de Duistere Heer, zijn Orc-legioenen uitgezonden om de Eenzame Berg aan te vallen en vecht Bilbo Balings voor zijn leven in de oorlog tussen vijf grote legers. Terwijl de duistere krachten toenemen, moeten de Dwergen, Elfen en Mensen kiezen: samenwerken of vernietigd worden.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Jane The Virgin

 • Recensie: Magic Mike XXL

Zoek in artikelen