• onze waardering

Recensie: The Night Before RECENSIE

Als Ethan (Joseph Gordon - Levitt) op jonge leeftijd zijn ouders verliest en kerst alleen wil gaan vieren, grijpen zijn twee beste vrienden Isaac en Chris in. Gedrieën beginnen ze allerlei nieuwe kersttradities om Ethan te steunen. Zo gaan ze elk jaar naar de enorme kerstboom bij het Rockefeller Center, spelen ze voetpiano in een winkelcentrum, eten ze in een Chinees restaurant waar het personeel al weet wat ze willen, en zetten ze een karaokebar op z’n kop met hun optreden. Al jaren wil het drietal naar een bepaald feest dat legendarisch schijnt te zijn: het Notenkrakersbal. Als Ethan bij een garderobe werkt en uit een jaszak van een klant drie tickets voor dit feest ziet steken, kan hij de verleiding niet weerstaan om deze mee te nemen. Want dit jaar wordt de laatste keer dat de drie heren op stap gaan met kerst: Isaac wordt vader, dus vanaf volgend jaar zullen de kerstdagen een stuk traditioneler worden. Wordt deze avond inderdaad zo episch als de bedoeling is?

Het is een beetje gek, een kerstfilm kijken met het voorjaarszonnetje op de ramen, maar gelukkig ben ik altijd wel te porren voor een portie gezellige kerstsfeer. Op zich zou The Night Before een prachtig kerstverhaal kunnen zijn, over vriendschap en over veranderende kersttradities. Over het naderende vaderschap voor Isaac (Seth Rogen), over het omgaan met de nieuwe roem voor topatleet Chris (Anthony Mackie) en over het terugwinnen van de grote liefde van Ethan. En dat alles zou zich dan afspelen tijdens een spectaculaire feestavond. Maar helaas: het mocht niet zo zijn. Het verhaal wordt namelijk flink verpest door te makkelijke, goedkope, vreemde en ronduit slechte pogingen tot humor. Aan de acteurs ligt het niet, aan het script wél. Nou ben ik iemand die dol is op kerstfilms én op komische films en ik ben dus best wel wat gewend, maar deze ‘grappen’ waren echt te sneu om leuk te zijn. Zelfs de weinige romantische momenten werden nog om zeep geholpen door zogenaamd lollige opmerkingen. Klein lichtpuntje was de droogkomische rol van Michael Shannon als mr. Green, een soort wiet rokende kerstengel. 

Ik heb niet gelachen, wel heb ik plaatsvervangende schaamte en veel ergernis gevoeld bij het kijken van The Night Before. Al met al is het eigenlijk heel jammer: het verhaal heeft een hoop in zich om goed uit de verf te komen en de acteurs beslist ook, maar helaas is het niet gelukt. Volgende keer beter, zullen we maar zeggen.

The Night Before

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Drie vrienden houden ieder jaar met kerstavond een reünie, een nacht van losbandigheid en hilariteit. Nu ze tegen volwassenheid aanzitten komt er een einde aan deze traditie. Om het geheel memorabel af te sluiten gaan ze op zoek naar het 'Nutcracka bal', de heilige graal van kerstfeesten.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De beste volwassen tekenfilms

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

 • Recensie: Venom: Let there be Carnage

 • Recensie: Pretty Smart - seizoen 1

Gerelateerde artikelen

 • Dit zegt Matt Czuchry (Logan) over Gilmore Girls: A year in the life

 • Recensie: Dagboek van een minnares

 • 7 tekenen dat jij de Joey Tribbiani bent tijdens Kerst

Zoek in artikelen