• onze waardering

Recensie: Captain America: Civil War RECENSIE

Als er tijdens een Avengers-missie in Lagos onschuldige slachtoffers vallen, rijst de vraag: in hoeverre moeten de Avengers verantwoordelijk worden gehouden voor deze doden? Door de doden in Lagos en na de slachtoffers die er in Sokovia zijn gevallen (te zien in de film Avengers: Age of Ultron) komen de Avengers onder grote politieke druk te staan. De Verenigde Naties stellen de Sokovia Accords op, die bepalen dat superhelden onder toezicht van een regeringsorgaan komen te staan. De regering moet voortaan beslissen waar en welke acties de superhelden moeten uitvoeren. Meer dan 110 landen hebben dit verdrag ondertekend en ook van de superhelden wordt gevraagd om het verdrag te ondertekenen, Iron Man (Robert Downey Jr.) steunt dit besluit maar Captain America (Chris Evans) weigert. Captain America vindt het belangrijk dat de Avengers hun vrijheid behouden om zelf te bepalen wat nodig is om de mensheid te behoeden voor grote rampen.

Als vervolgens tijdens de discussie over het verdrag Bucky/Winter Soldier opduikt en achter een aanslag op de Verenigde Naties lijkt te zitten, zorgt dit voor ruzie in het team. De keuze wat met Bucky te doen stelt de loyaliteit van de superhelden op de proef. Steve Rogers/Captain America wil zijn vriend Bucky helpen want hij gelooft in Bucky's onschuld, en in deze film leert Steve hoever hij daarvoor bereid is te gaan.

Er ontstaan twee kampen. Team Iron Man bestaat uit: Iron Man, Black Widow (Scarlett Johansson), Vision (Paul Bettany) en War Machine (Don Cheadle). Team Cap bestaat uit: Captain America, de Winter Soldier (Sebastian Stan), Falcon (Anthony Mackie), Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) en Hawkeye (Jeremy Renner). Beide kampen rekruteren ook nieuwe helden voor hun kamp, zo weet Tony bijvoorbeeld Spiderman aan zijn kant te krijgen (geniaal gespeeld door Tom Holland), een vrolijke komische noot in de film. De mysterieuze Black Panther (Chadwick Boseman) wordt geïntroduceerd en daar wordt de tijd voor genomen. Het is een interessant personage dat een mooie karakterontwikkeling doormaakt.

Captain America: Civil War bevat een heel legioen aan Marvel-superhelden, maar ondanks de hoeveelheid hebben ze allemaal een eigen stem en karakter. Door de eerdere Marvel-films ken je de superhelden al en voel je je daardoor betrokken bij de acties van de helden. Mocht je niet bekend zijn met de superhelden, dan zou de hoeveelheid personages wel eens overweldigend kunnen zijn. Ben je echter bekend met het Marvel-universum, dan is het iedere keer dat een volgende superheld ten tonele verschijnt een feest van herkenning. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer ook Ant-Man (Paul Rudd) even in actie komt als Avenger.

De kracht van de Marvel-superhelden is dat ze niet perfect zijn, ze hebben allemaal een zwakke kant en dat maakt ze menselijk. Je leeft met de superhelden mee en de interactie onderling is mooi te zien, zoals de vriendschap tussen de Scarlet Witch en Hawkeye en de centrale vriendschap tussen Captain America en Bucky.

Bijzonder aan deze film is dat de helden het deze keer niet opnemen tegen een grote, gezamenlijke vijand, maar dat onderlinge strijd het centrale thema is. Het ontstaan van de twee kampen superhelden is geloofwaardig neergezet. Hoewel de logische oplossing voor het conflict zou zijn om het met elkaar uit te praten, blijkt rustig redeneren met een bont gezelschap aan superhelden niet zo eenvoudig. De grote vechtscène tussen de twee kampen op het vliegveld is indrukwekkend en er is voldoende humor toegevoegd. Hoewel het wrang is dat de goede vrienden Black Widow en Hawkeye recht tegenover elkaar staan, maken ze er zelf gelukkig grapjes over: Black Widow: ‘Are we still friends?’. Hawkeye: ‘That depends on how hard you punch me’.

Captain America: Civil War is een wervelende actiefilm met precies de juiste dosis humor om de film niet te zwaar te maken.

Captain America: Civil War

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Marvels Captain America: Civil War geeft Steve Rogers leiding aan het nieuwgevormde Avengers-team, in hun voortdurende pogingen de mensheid te beschermen. Maar nadat nog een incident waar de Avengers betrokken bij zijn leidt tot bijkomende schade, groeit de politieke druk om een systeem van toerekeningsvatbaarheid te installeren, met een regeringsinstantie aan het hoofd van het team. De nieuwe status quo splijt de Avengers, resulterend in twee kampen – eentje geleid door Steve Rogers en zijn verlangen om de Avengers vrij te houden zodat ze de mensheid zonder regeringsbemoeienis kunnen beschermen, en de ander onder Tony Starks verrassende beslissing om het regeringsplan te steunen.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hier de trailer:

   

Nieuwste artikelen

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

 • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

 • Recensie: Twee zomers

 • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

 • De top 11 van stripboekfilms met de meeste winst

 • Nieuwe Ant-man and the Wasp trailer

Zoek in artikelen