• onze waardering

Recensie: Ratter RECENSIE

In de psychologische thriller “Ratter” volgen we Emma, een studente die net is verhuisd naar New York en daar op zichzelf is gaan wonen. Via haar telefoon, laptop en andere technologische apparaten wordt zij lastig gevallen door een cyber-stalker. Emma voelt zich niet meer veilig en het stalken gaat van kwaad tot erger…
De hoofdrol wordt gespeeld door Ashley Benson, bekend van Pretty Little Liars. Naast Ashley zijn er enkele kleine rollen, waaronder die van Matt McGorry. Deze acteur kennen we van How To Get Away With Murder.

Het eerste wat opvalt bij deze film is de manier van filmen. Je volgt Emma met name vanuit de camera’s van haar telefoon, laptop en televisie. En, zoals iedereen wel eens heeft meegemaakt, loopt een webcam van een laptop wel eens vast. In het begin zou je dus misschien kunnen denken dat je tv vastloopt. Geen zorgen, dit soort effecten horen er allemaal bij. Door deze manier van filmen voelt het bijna alsof je kijkt vanuit de stalker en dat is behoorlijk creepy.

De hoofdpersoon in de film is Emma. Haar leven is eigenlijk heel gewoon. Ze gaat naar college, ze kijkt tv in bed en ze sport in haar huiskamer. Al snel wordt haar leven gehackt en merk je dat de stalker foto’s maakt of bepaalde momenten terugspoelt. Deze kleine dingen die de stalker doet, doen het hart van de kijker sneller kloppen. De film heeft een mooie, langzame opbouw, waardoor je echt op het puntje van je stoel komt te zitten. De spanning zit hem in die kleine momenten, wanneer Emma bijvoorbeeld in bed ligt te slapen en je ziet dat de stalker via de laptop toekijkt terwijl zij slaapt. In eerste instantie heeft Emma niets door, maar langzamerhand gaat de stalker steeds verder, waardoor Emma uiteindelijk in complete angst gaat leven.  

Ook de gedachte achter de film is erg boeiend. Je wordt aan het denken gezet over de mogelijke gevaren van de moderne technologie. Af en toe dacht ik: “Hmm, wat doe ik eigenlijk allemaal terwijl mijn laptop open staat of terwijl mijn telefoon in de buurt ligt?” Ook zet Ashley Benson als actrice een sterke rol neer. Als kijker van Pretty Little Liars zou je verwachten dat Ashley Benson, ook in deze film dus gevolgd door een stalker, mij niet meer zou verrassen. Niets is minder waar. Aangezien er verder weinig acteurs of actrices in beeld zijn, draagt zij als het ware de film. Dit doet ze erg goed en haar karakter is erg geloofwaardig, bijna realistisch. Matt McGorry heeft, zoals eerder gezegd, een kleine rol, maar is een leuke love interest voor Ashley. In de scènes waarin hij voorkomt, is hij charmant as always! Interessant hierin is dat hij wordt neer gezet als een lieve jongen, maar soms ook een tikkeltje scary. Is deze jongen nu te vertrouwen of niet?

Kortom, "Ratter" een prima film voor de liefhebbers van het genre én voor fans van Ashley Benson. De film kijkt lekker weg en heeft een originele verhaallijn. Als kijker wordt je helemaal meegezogen in het leven van Emma en haar gevoel van onveiligheid. Wat het extra eng maakt is dat Emma juist zo gewoontjes is. Het enige minpuntje van deze film is, in mijn ogen, het open einde. Een open einde past natuurlijk heel mooi bij het genre van de psychologische thriller, maar je moet er wel van houden. En mocht je van plan zijn om deze film te gaan kijken, dan kan ik je aanraden om dat in ieder geval niet ’s avonds te doen. Mogelijk is dit niet zo goed voor je nachtrust, als je begrijpt wat ik bedoel..

O ja, voor degene die zich afvragen waar de filmtitel vandaan komt… een ‘ratter’ is een hacker die apparaten zoals een telefoon, ipad of laptop hackt en je vervolgens dag en nacht in de gaten kan houden.

Ratter

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Elk moment van de dag staan we in contact met elkaar via onze telefoon, laptop en het Internet. Maar wie kijkt er naar ons als wij naar ons scherm kijken? Maak kennis met Emma, een knappe jonge studente die net vanuit het Middenwesten naar New York is verhuisd en vol enthousiasme aan haar leven in de grote stad wil beginnen. Maar als een stalker haar apparatuur hackt, verwoest hij Emma’s illusies van privacy en ontdekt ze hoe fragiel ons gevoel van veiligheid kan zijn. Ashley Benson schittert in deze baanbrekende psychologische thriller die een wereld onderzoekt waar camera's altijd aanstaan en er altijd iemand toekijkt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

 • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

 • Recensie: Twee zomers

 • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Game of Thrones seizoen 8

 • Geheimen van beroemde dansscènes

 • Dit is de releasedatum van Shadowhunters' laatste seizoen

Zoek in artikelen