• onze waardering

Recensie: Goosebumps RECENSIE

R.L. Stine is een auteur die bij vrijwel iedereen die in de jaren '80 en '90 is geboren, wel een belletje doet rinkelen. Misschien niet direct wanneer je zijn naam hoort, maar vast en zeker wel wanneer je Kippenvel hoort. Jarenlang was dit een erg succesvolle griezelboeken- serie voor jongeren tussen de tien en dertien jaar. Zelf heb ik ook veel van zijn boeken verslonden en herinner ik me dat zijn boeken in die tijd vrij uniek waren. Het was wachten op het nieuwste boek, om dit vervolgens zo snel mogelijk uit te lezen. Toen ik wat ouder werd en Kippenvel wat te ''soft'' voor me werd, stapte ik over naar Fear Street. Deze serie is ook geschreven door R.L. Stine, maar dan bedoeld voor jongeren tussen de twaalf en zestien jaar.

Een groot gedeelte van mijn jeugd heb ik dus doorgebracht met R.L. Stine en ik was dan ook benieuwd naar de Kippenvel film 'Goosebumps'. Toen ik de achterzijde van het hoesje las, was ik eigenlijk wel direct een beetje teleurgesteld. 
De film gaat over de schrijver R.L. Stine die met zijn dochter Hannah in Madison woont. Het liefste houdt hij iedereen buiten de deur, omdat hij binnenshuis een duister geheim bewaart. Echter, Zach Cooper, zijn buurjongen, laat zich niet zo gemakkelijk afschepen. Wanneer Zach samen met een klasgenoot het huis van Stine binnensluipt, bevrijdt hij per ongeluk een monster uit één van de boeken, maar bevrijden is makkelijker dan weer vangen... 

Vooraf had ik eigenlijk verwacht dat het de verfilming van een van de boeken of een nieuw Kippenvel verhaal zou zijn en was een beetje bang dat al die verschillende monsters die ontsnappen, wel een beetje over de top zouden zijn.

Gelukkig ben ik door Goosebumps positief verrast! De film komt een beetje traag op gang en de eerste dertig tot veertig minuten vraag je je af en toe wel af waar het heen gaat, maar wanneer het eerste monster is ontsnapt komt de spanning in het verhaal en ook de snelheid. Verder is het even omschakelen om Jack Black, de acteur die R.L. Stine speelt, in een serieuze rol te zien, ondanks dat Stine ook wel iets grappigs over zich heeft. Er zitten veel special effects in de film die van erg goede kwaliteit zijn, waardoor het geheel realistisch overkomt. Special effects die wat mij betreft wel vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld  de special effect uit één van de latere Harry Potter films.
Wat ik wel grappig vond is dat de boeken vaak op het einde een opvallende wending hadden die je niet verwacht, maar dat het einde van de film juist behoorlijk voorspelbaar was. Toch heb ik me hier niet aan gestoord en paste het feelgood einde wel bij de film.

Goosebumps is zeker een film die leuk is om gezien te hebben, vooral wanneer je bekend bent met R.L. Stine en zijn legendarische Kippenvel verhalen!

Goosebumps

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als Zach verhuist maakt hij gelijk kennis met zijn nieuwe buurmeisje Hannah. Zach merkt ook meteen dat haar vader niet de makkelijkste is. Als Zach eenmaal een tijdje in zijn nieuwe huis woont, merkt hij dat de buurman nog eigenaardiger is dan gedacht. Samen met een vriend gaat hij uitzoeken wat er aan de hand is, niet wetende dat hij iedereen uit de stad daarmee in gevaar brengt...

Meer info
 • Extra Informatie:

   

   

Nieuwste artikelen

 • Halloween films die niet eng zijn

 • De ergste film clichés 

 • De leukste Disney samenzweringstheorieën

 • De 12 beste LGBTQ+ boeken

 • 13 series die je kan kijken als je The Vampire Diaries mist

Gerelateerde artikelen

 • De beste momenten van de Oscars 2015

 • Deze films en series worden in november van Netflix verwijderd

 • Young Adult Halloween films

 • 'The Little Shop of Monsters' en 'Rotten School' van R.L. Stine worden verfilmd

 • Goosebumps 2!

Zoek in artikelen