• onze waardering

Recensie: Een man die Ove heet RECENSIE

Een man die Ove heet is een film over Ove Lindahl, een 59-jarige Zweedse man. Hij ziet zichzelf als de conciërge/bewaker van het wooncomplex waar hij woont. Hij zorgt ervoor dat de poort op slot zit en dat het afval goed gescheiden wordt. Door zijn houding wordt hij als de mopperkont van de buurt gezien. Dat dit slechts een houding is ontdekt zijn nieuwe buurvrouw Parvaneh al snel waarna er een wonderlijke vriendschap opbloeit. 

Het verhaal begint in het heden en gedurende het verhaal zijn er steeds flashbacks naar het verleden. Deze zijn steeds gekoppeld aan een terugkerende gebeurtenis in het heden. Deze combinatie is goed gevonden en origineel. De flashbacks geven steeds meer inzicht in het waarom van de norse houding van Ove. Doordat de tijdslijn van het verhaal op deze manier is weergegeven krijgt de chronologie een meer speelse vorm die erg aangenaam is om naar te kijken. 

De rol van Ove wordt gespeeld door 3 acteurs: Rolf Lassgård (59-jarige Ove), Filip Berg (jong volwassen Ove) en Viktor Baagøe (7-jarige Ove). Complimenten voor deze geloofwaardige combinatie. Alle drie weten ze goed de verschillende kanten van Ove goed neer te zetten. Zijn diepgewortelde goedheid en behulpzaamheid maar ook zijn starheid en onvermogen om het alleen in het leven te redden. Ondanks zijn brompottenfaçade als 59-jarige kun je niet anders dan van Ove gaan houden. Dit is ook duidelijk te zien bij de andere personages in de film. Er zijn er maar weinig die een hekel aan hem hebben. Door de onwaarschijnlijke combinatie van mensen die zich uiteindelijk om hem heen vormen zie je goed hoe open minded Ove eigenlijk is. Uiteindelijk, met veel gemopper, kan hij toch niet anders dan iedereen in zijn omgeving een helpende hand toesteken. 

Op de voorkant van het dvd hoesje wordt al meteen de vergelijking gemaakt met De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Qua stijl en soms wat onwaarschijnlijke gebeurtenissen komen de films zeker overeen. Ook het verhaal zit hier weer goed in elkaar ondanks het redelijk voorspelbare einde. Zonder dit einde zou het verhaal meer verrassend maar ook weer teleurstellend zijn, zo goed past dit bij het hele verhaal. 

Alles bij elkaar is Een man die Ove heet een aanrader. Zeker voor de liefhebbers van films en series van Scandinavische makelij. Een film die je laat lachen en huilen en waar je op het einde vooral een positief gevoel aan overhoudt. 

Een Man Die Ove Heet

 • Verschenen (film):

  20 oktober 2016
  (dvd) november 2016
 • Uitgave:

  EAN 8718836862922
  Speelduur: 112
 • Distributeur:

  September Film
 • Genre:

  Drama
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, terwijl hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Even krabben - Rebecca Watson

 • Recensie: Ghostbusters: Afterlife

 • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings krijgt een vervolg

 • Het spoor van de doden - Sarah Bailey

 • Luister deze kerst naar de allermooiste verhalen op Storytel

Gerelateerde artikelen

 • Winnen: 3x2 vrijkaarten voor Een man die Ove heet + het boek

 • Recensie: Een man die Ove heet

Zoek in artikelen