• onze waardering

Recensie: The Magnificent Seven RECENSIE

Een hebberige rijkaard heeft zijn zinnen gezet op een valleidorp en schuwt daarvoor geen enkel middel. Overal zaait hij terreur, verdriet en angst. In hun wanhoop hun dorp te beschermen, huren de inwoners zeven mannen in die hen moeten beschermen tegen deze schurk.

Bij westerns denk je automatisch aan films uit vervlogen tijden. Filmmakers ondernemen regelmatig een poging het genre nieuw leven in te blazen, maar dat is geen gemakkelijke opgave. Ook The Magnificent Seven schiet tekort ondanks de vrij bekende sterrencast die de personages gestalte geeft.

Allereerst gaat het om een remake van een remake. De gelijknamige versie uit de jaren '60 was immers op zijn beurt gebaseerd op een film uit de jaren '50 (De zeven samoerai). Hoewel de film geen klakkeloze kopie is, valt de vergelijking met de voorgangers toch berooid uit voor de 2016 variant.

Zoals de meeste Westerns heeft de film niet onmiddellijk een diepgaande verhaallijn. Wie daar dus naar op zoek is, kan deze film beter links laten liggen. Het verhaal komt traag op gang met heel veel lange shots van omgevingen of stilzwijgende situaties. Met een flinke voorraad zout op zak kom je de eenvoudige en voorspelbare verhaallijn door. Er lijkt namelijk een fameuze poging te zijn ondernomen om de film zo politiek correct mogelijk te maken.

De verzameling van zeven mannen is een bont gezelschap: een Zuidelijke sluipschutter, een scalpenjager, een Aziaat, een zwarte warrant officer, een Mexicaan en uiteraard een mooie, blanke jongen. Hoewel dus niet elke minderheidsgroep aan bod komt, hebben de makers toch flink hun best gedaan. Als kers op de taart maken ze van de grievende weduwe ook nog een vrouw met ballen die zo goed als lid nummer acht van de The Magnificent Seven kan zijn.

Wat wel meevalt, zijn de oneliners. Die verlenen een komische noot aan het geheel. Ook de muziek brengt een lichtpunt. Het laatste werk van James Horner doet denken aan de jaren '60 versie zonder een klakkeloze kopie te zijn. Tot slot is het obligatoire wapengeweld niet vergeten met aandacht voor veel dansende revolvers, explosieven en snel wapengetrek.

The Magnificent Seven is een nobele poging om het genre wat vernieuwde populariteit te gunnen. Helaas valt de uitwerking tegen door de absurde mix van personages en het lang uitgerekte verhaal. Wapengeweld genoeg met een vleugje humor en leuke muziek. Drie hartjes voor deze film, binnen het genre te verstaan. 

The Magnificent Seven (2016)

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  The Magnificent Seven is de nieuwe moderne versie van de klassieker uit 1960. De western film is in een nieuw jasje gestoken, met onder andere acteurs zoals: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke en Vincent D'Onofrio.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Emily in Paris seizoen 2 onthult eerste beelden

 • Populaire boeken die in oktober 2021 verschijnen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Zomer in het Kunstcafé

 • Recensie: De amandelboom

 • Boeien!

Zoek in artikelen