• onze waardering

Recensie: Poldark Seizoen 1 RECENSIE

Het eerste seizoen van Poldark is een prachtig seizoen geworden. Het sterke verhaal, de mooie Britse landschappen en de interessante karakters zorgen ervoor dat je als kijker geboeid blijft en dat de serie geen spannende cliffhangers nodig heeft aan het einde van een aflevering om interessant te blijven voor de kijker.

Ross Poldark keert twee jaar na de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog terug naar Engeland. Eenmaal thuis aangekomen ontdekt hij dat zijn grote liefde ondertussen verloofd is met zijn neef. Ross keert terug naar zijn huis om daar zijn bestaan opnieuw op te gaan bouwen. Hij start nieuwe zakelijke ondernemingen op en hij vindt ook de liefde weer terug. Maar niet alles gaat hem voor de wind en Poldark maakt niet alleen vrienden, maar ook een aantal vijanden...

De kracht van dit eerste seizoen van Poldark zit hem met name in het verhaal van de hoofdpersoon Ross Poldark. Hij is een man van hogere afkomst die eigenlijk tot de elite behoort, maar zich veel meer verbonden voelt met de lagere bevolkingsgroepen. Hij geeft dan ook niks om dure kleren of elitefeestjes. Hij zet zich juist steeds meer af tegen de elite. Omdat Ross zo begaan is met de lagere klassen, probeert hij deze mensen te beschermen en te helpen zoveel hij kan. Zo neemt hij mensen in dienst om ze een dak boven hun hoofd te geven en neemt hij het voor ze op in de rechtbank als dat moet. Helaas lukt het niet altijd om iedereen te beschermen en Ross neemt zichzelf dat erg kwalijk. Poldark is dus echt een man van het volk en dat is wat hem een erg aantrekkelijk karakter maakt, maar ook een personage waar je je echt in kan verplaatsen. Je snapt de strijd die hij levert om iets voor de lagere bevolkingsgroepen te betekenen en wanneer dat dan mislukt leef je als kijker erg mee. Deze karaktereigenschappen zorgen ervoor dat Ross Poldark echt een driedimensionaal karakter wordt die de kijker weet te raken.

De Tolkien fans onder ons die zullen Aidan Turner, die de rol van Ross Poldark vertolkt, nog kennen van The Hobbit trilogie. Hierin speelde Turner de rol van de dwerg Kili. Niet alleen is Aidan Turner een lust voor het oog, hij is ook nog eens een begenadigd goede acteur. Hij weet Ross Poldark dan ook erg geloofwaardig en menselijk neer te zetten.

Wat een andere kracht van deze serie is, zijn de prachtige Britse landschappen die heel mooi in beeld zijn gebracht. De heuvelachtige natuur neemt je mee terug in de tijd en al snel waan je je even in de 18e eeuw. Ook moet er iets gezegd worden over de actrice die de rol van Demelza, Ross zijn keukenmeid, vertolkt. Demelza wordt gespeeld door Eleanor Tomlinson. Ze is pas 24 jaar oud en dit is de eerste grote rol die ze heeft weten te bemachtigen. Zij weet de rol van Demelza op een ontzettend sterke manier neer te zetten. Haar luchtige manier van acteren in combinatie met haar humor en compassie, maakt haar karakter al snel een van de publiekslievelingen van de serie.

Seizoen één heeft zeker een heel goede start gemaakt voor deze serie en ik kan niet wachten om aan het tweede seizoen te beginnen.

Poldark - Seizoen 1

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Het is 1783 in de Engelse kuststreek Cornwall. Terwijl het hele land in crisis is door dalende lonen en stijgende prijzen, keert de charmante avonturier Ross Poldark terug van een oorlog in verre oorden. Zijn wereld is tijdens zijn afwezigheid drastisch veranderd. Het landgoed van de familie ligt er vervallen bij, zijn vader is overleden en zijn geliefde is verloofd met een ander. De verleiding is groot om ervandoor te gaan en ergens anders helemaal opnieuw te beginnen. Maar daar is Poldark te trots voor. Hij verzamelt een bont groepje van vrienden en personeel om zich heen, vastbesloten om te heroveren wat hem toekomt. Maar al snel blijkt dat hij het zal moeten opnemen tegen machtige vijanden. En dan krijgt hij ook nog te maken met een mooie vrouw die minstens net zo vurig en koppig is als hij...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • Series om te kijken als je Bridgerton mist

 • Poldark seizoen 4 trailer

 • Recensie: Poldark Seizoen 2

 • 10 redenen waarom Aidan Turner een lekker ding is

 • Recensie: Poldark seizoen Vijf

Zoek in artikelen