• onze waardering

Recensie: The Lost City of Z. RECENSIE

Aan het begin van de 20ste eeuw ontdekt de Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett (Charlie Hunnam) scherven die wijzen op een oude beschaving midden in het Amazonewoud. Hoewel zijn tijdgenoten de nodige vraagtekens plaatsen bij die ontdekking, is Fawcett echter vastbesloten deze verloren gewaande stad te vinden. De stad, die hij tot Z. heeft gedoopt, wordt een obsessie. Wanneer Fawcett uiteindelijk samen met zijn zoon (Tom Holland) op zoek kan gaan, blijkt het een levensgevaarlijke tocht. Het avontuur houdt de hele wereld in zijn greep.

Het is ons nu moeilijk voor te stellen, maar begin 20ste eeuw trokken avonturiers en ontdekkingsreizigers er geregeld op uit om nieuwe gebieden in kaart te brengen. Ze trokken onherbergzame gebieden in en brachten verslag uit van alles wat ze zagen. Eén van die ontdekkingsreizigers was Percy Fawcett. Zijn laatste bestemming en het mysterie rond zijn verdwijning heeft nog decennia anderen ertoe aangezet om hem te gaan zoeken in het Amazonegebied. Journalist David Grann reconstrueerde het leven van Fawcett en de omstandigheden waarin hij het laatst gezien werd in zijn boek The Lost City of Z. Ruim tien jaar later nam regisseur James Gray dat als uitgangspunt voor het scenario van de gelijknamige film.

Gray, die vooral bekend is van misdaadfilms als The Yards en Little Odessa, heeft zich laten leiden door het gedegen onderzoek dat Grann naar de zaak heeft gedaan en door de mythe die vandaag nog steeds rond de enigmatische ontdekkingsreiziger hangt. Het verhaal speelt zich afwisselend af in Engeland en het Amazonewoud. De regisseur brengt zowel de stijve aristocratische samenleving in beeld, als de oorlog en het gezinsleven van Fawcett. Daarnaast toont hij hachelijke tochten over de rivier en hoe Fawcett en zijn reisgenoten met kapmes door de jungle trekken of belaagd worden door inheemse volkeren. Helemaal waarheidsgetrouw is de verfilming van The Lost City of Z. niet. Zo ontbreekt bijvoorbeeld Raleigh Rimmel, de beste vriend van Jack Fawcett, die samen met het duo verdween. Toch weet Gray het verhaal op overtuigende wijze te brengen en door de brede en elegante beeldvoering is het een streling voor het oog. Extra knap is de scène op het einde van de film waarin James Gray een schitterende twist geeft aan het mysterie rond de missie.

Charlie Hunnam speelt Fawcett op een overtuigende manier en weet zijn obsessie, maar ook zijn genegenheid voor zijn gezin goed over te brengen. Hij doet dat met zowel de nodige gereserveerdheid die typisch is voor de hogere kringen begin 20ste eeuw, als passie waar het de verloren gewaande beschaving betreft. Een bebaarde Robert Pattinson geeft gestalte aan Henry Costin, Fawcetts meest trouwe expeditielid. Zijn rol is eerder bescheiden en vooral ingetogen in vergelijking met Angus Macfadyen die de rol van de erg aanwezige poolreiziger James Murray voor zijn rekening neemt. Op haar beurt speelt Sienna Miller een glansrolletje als de vastberaden, liefhebbende echtgenote Nina Fawcett. Miller maakt de affectie tussen Percy en Nina tastbaar, maar stelt haar personage ook weerbaar op in een samenleving waarin mannen de boventoon voerden. De obsessie rond het lokaliseren van haar man en zoon blijft aan Nina knagen. Het shot waarin Nina het kantoor van de Royal Geographical Society verlaat en lijkt op te gaan in de jungle is daar een mooie vertaling van.

The Lost City of Z. is een aanrader binnen het genre van biografische avonturenfilms. Het degelijke scenario, de oogstrelende beeldvoering en het acteerwerk tillen de film naar een hoger niveau. Films als deze zijn alleen al de moeite omdat het geheel zo'n mooi pakketje vormt.

The Lost City of Z

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Aan het begin van de 20e eeuw ontdekt de legendarische avonturier Percy Fawcett op een van zijn tochten door het onontgonnen Amazonewoud restanten van een oude, ver ontwikkelde beschaving.

  Bij zijn terugkomst in Engeland wordt zijn verhaal afgedaan als onzin en wordt het idee van het bestaan van een mythische stad El Dorado belachelijk gemaakt. Fawcett is echter vastbesloten om terug te keren naar de jungle en met de steun van zijn vrouw en zoon deze mysterieuze stad te vinden. 

  Het blijkt een levensgevaarlijke tocht die de hele wereld in zijn greep houdt. Deze boekverfilming is geregisseerd door James Gray (The Immigrant, Two Lovers, We Own the Night) en vertelt het op waargebeurde feiten gebaseerde verhaal van een van de moedigste ontdekkingsreizigers van de 20e eeuw.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hier de trailer van The Lost City of Z:

   

   

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Weekend-actie: Help ons naar de 3000 likers en win!

 • Recensie: En god schiep de man

 • En toen kwam Frankie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen